Kimler, Nerede, Neden, Hangi İçerikleri Paylaşıyor?

Sosyal medya pazarlamasının en önemli ve kutsal sorusu bu aslında: İçeriklerinizi nasıl paylaştırırsınız? Bu konuyu çözüme ulaştırabildiğinizde sosyal medya sizin hazinenizin kaynağı olabilir çünkü paylaştırmak bilinirliğinizi artırmak ve büyümek demektir.

Marketingprofs isimli site kimlerin, neden, hangi kanallarda ne paylaştıklarını gösteren infografik bir paylaşımda bulunmuş. Yazının kendisine buradan ulaşabilirsiniz. Biz de ilgimizi çeken bazı verileri yorumlamak istedik.

Kimler paylaşıyor?

Önce sosyal medyada içerikleri kimlerin paylaştığına bakalım. Sosyal medya kanallarındaki içeriklerin çoğunu 18-29 yaş aralığındaki genç kitle paylaşıyor.

Kanalları inceleyecek olursak Facebook'un tüm yaş gruplarına hitap etiğini görüyoruz. Her yaş grubundan en fazla paylaşım hala Facebook'ta yapılıyor.  Facebook paylaşımlarında 65 yaş üstünün paylaşım oranı da bir hayli fazla.

Whatsapp'ta paylaşım oranı 30-49 yaş aralığında çok fazla. Snapchat'te ise genç kitle ciddi bir çoğunlukta bulunuyor.

YouTube'da tüm yaş gruplarının yüksek paylaşım oranları da dikkat çeker nitelikte. Yine 65 yaş üzerinde yaş grubunun paylaşım yapma oranının diğer kanallara nazaran oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Bu durum muhtemelen YouTube mecrasının bu yaş grubunun uzun yıllardır alışkın olduğu televizyon kültürüne benzerliğinden geliyor. YouTube onlar için bu kanallar arasında en az karmaşık olanı...

En çok nerede paylaşıyoruz?

Toplam paylaşım oranlarının kanal bazlı verilerinde ise Facebook açık ara farkla önde gözüküyor. Bu veriler 2017 yılına ait ve Facebook skandalının yansımalarını bu verilerden okuyamıyoruz ancak diğer tüm kanalların yükselişine baktığımızda açıkcası Facebook'tan böyle bir sonuç beklemiyordum. Tüm paylaşımların %90'ı Facebook üzerinden yapılıyor ve bu durum Facebook'un sosyal medyanın kralı olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor.

Peki hangi içerik türlerini daha çok paylaşıyoruz?

Ne tür içerikler paylaşmayı sevdiğimize gelince en yüksek paylaşım oranının infografiklerde olduğunu görüyoruz. Buradan saf veriyi insanların kendilerinin yorumlamak istediği sonucu belki çıkabilir ancak asıl mevzu görsel olarak bilgi yutabilmek. Yani; vakit kazancı ve  kolaylık. Videolu içeriklerin önemlerinin giderek artmasının sebeplerinden birisi de okumakla vakit kaybetmemekken infografikler bu süreyi çok çok daha kısaltıyor. Hapı dilinize koyup üzerine bir bardak su içmek kadar kısa süreli ve etkililer...

İkinci sırada listeli içerikleri görüyoruz ki bu kesinlikle şaşırtmadı. Çünkü listeli içerikler her zaman eğlencelidir ve anlaşılmayı kolaylaştırır. Hatırlamak istediğiniz şeyleri listeleyip sayı veya benzeri bir sembolle kilitlediğinizde kesinlikle daha kolay hatırlarsınız. Dolayısıyla listeli içerikler hem kolay anlaşılır hem de daha çok akılda kalır...

Videolu içeriklerin tüketilme hızı giderek artsa da en az paylaşılan içerik tipi olmasını nasıl yorumlayabiliriz? Acaba bir şeyler okumaya bile vakit bulamamaktan izleyen insanların bunları paylaşmaya da mı vakitleri olmuyor? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, sizce neden videolu içerikler bu kadar az paylaşılıyor?

Neden paylaşıyoruz? Hangi duygular ile paylaşıyoruz?

Paylaşımcılar, paylaştıkları bir içerikle pozitif bir kişisel kimliğini tanıtmaktan hoşlanırlar. Bu, işletmelerin sosyal medya pazarlama stratejisini oluştururken akıllarında tutması gereken güçlü bir kavramdır.

En etkili duygu korkudur derler, sosyal medyada da bir şeyleri en çok paylaşmamıza sebebiyet veren duygu dehşet ve şaşkınlık. Sosyal medya insanların normal yaşamlarında olduklarından çok daha duyarlı gözüktükleri veya çok daha acımasız oldukları bir platform. Pek çok duyguyu abartı yaşıyor ve tepkimizi abartı verebiliyoruz. Dolayısıyla sosyal medyada bizi en çok paylaşıma sürükleyen şey de dehşete düşmek oluyor.

Mizah da en az korku ve dehşet kadar önemli bir kavram. Bizi sosyal medyada içerik paylaşmaya en çok iten ikinci duygu ise tabii ki neşe. İnsanlar gülmek ve eğlenmek için içerik paylaşmayı seviyorlar. Üstelik bu çok zararsız bir şey yani birilerini güldürmek için paylaştığınız içeriklerin kriz yaratma olasılıkları çok kısıtlı. Örneğin birbiri ile oynayan iki kedi gifi veya emeklerken yere yapışan bir çocuğun videosu kaç kişiyi rahatsız edebilir ki?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir