Kasım Ayında Bir Freddie Mercury Geçti Bu Dünyadan

Bazı insanların hayatlarının bir döneminde çok dinlediği bir grup ve bu gruba karşı hayranlıktan öteye giden bir tutumu vardır. İşte bu grup benim için Queen'di ve öyle kalacak.

Bohemian Rhapsody filminin haberini vizyona girmeden bir kaç gün önce Freddie Mercury’den Müslüm Gürses’e “Show Must Go On”  başlıklı yazımızda  sizlerle paylaşmıştık.  Aynı yazıda yine Bohemian Rhapsody gibi biyografik  bir film olan Müslüm'den de bahsetmiştik.  Bu yazımızda sadece Bohemian Rhapsody filminden ve 24 Kasım 1991' de bu dünyaya veda eden ve tam da bugün 27. ölüm yıl dönümü olan Freddie Mercury'nin  hikayesinden bahsedeceğiz.

Bohemian Rhapsody filmi Kasım ayı başında vizyona girmişti ve film sadece 3 günde dünya çapında 141 milyon dolardan fazla gişe yaptı. Bir sinema eleştirmeni olmadığım için filmi teknik yönden eleştiremem ancak  filmi 3 kez izlemiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki beni en çok mutlu eden filmin o enerjisiydi, Mercury sevenlerin film bittikten sonra salondan hala ayrılamamaları, insanların film çıkısında hep bir ağızla  Freddie şarkıları söylemeleri ve Queen üyelerini canlandıran oyuncuları izlerken gerçekten Queen'i izliyormuşuz gibi bir heyecana kapılmamızdı.  Bireysel performanslar bana göre harikaydı. Özellikle filmin son 20 dakikasında Live Aid konserinde gibiydik. Filmi hala izlemeyenler için çok spoiler vermeyelim. Eğer hala izlemediyseniz bu hafta sonu sizler için güzel bir etkinlik olabilir.

Müziklerinden Daha Sıra Dışı Bir Şey Varsa O da Onun Hikayesi!

Aslına bakarsanız Freddie Mercury'nin hayatını biraz bildiğinizde onun filminin yapılmaması kaçınılmaz oluyor. Şöyle bir müzisyen düşünün; yaptığı şarkılarda Rock, Heavy Metal, Disco , Caz ve Opera gibi farklı tarzları harmanlayabilsin. Dünyaca ünlü şarkıları (Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Killer Queen, Don’t Stop Me Now gibi) kaleme alsın. O dönemde Britanya'da albüm listelerinde 23 hafta boyunca birinci sırada kalsın. 1970'te kurduğu Queen grubuyla 1975'te Bohemian Rhapsody şarkısıyla listeleri alt üst etsin. One Poll tarafından yapılan oldukça geniş çaplı bir ankete göre ''Rock Tanrısı'' ilan edilsin.

Freddie Mercury'nin yukarıda bahsettiğimiz özellikleri sadece müzisyenliğine özgüdür. Bir de yaşadığı dönemde kurduğu ilişkilere, etkilediği isimlere bakalım.

Freddie ile “Halkın Prensesi” Diana, medyanın Diana’nın her hareketini yakından takip ettiği 80’li yılların ortasında oldukça samimi dostlardı. Hatta bu dostluk öylesine yakındı ki  Freddie Mercury Prenses Diana’yı erkek kılığına sokardı. Böylece gece tanınmadan gezebilirlerdi.

Yine, Freddie’nin en yakın arkadaşlarından biri olan Elton John, kitabında Freddie Mercury ile olan hikayesini anlatıyor: “Freddie 1987’de tanısı konduktan hemen sonra AIDS olduğunu ilk bana söyledi. Harap oldum çünkü daha önce bu hastalığın arkadaşlarıma ne yaptığını gördüm, Freddie’ye ne yapacağını biliyordum. Freddie 1980’lerin sonu ve 1990’ların başında iyice kötüleştiğinde artık buna katlanmak çok zordu. AIDS’in ona neler yaptığını görmek beni çok üzüyordu. Sonunda, vücudunu kaposi sarkomu sardığında, neredeyse kör olmuştu. Ayakta duramayacak kadar güçsüzdü. Doğal olarak Freddie son günlerini kendi rahatına bakarak yaşamalıydı. Fakat Freddie öyle biri değildi. O gerçekten başkaları için yaşadı! Freddie 24 Kasım 1991’de bize veda etti.

Elton John hikayesine devam ediyor. ''Cenazeden bir hafta sonra hala kederliydim. Noel gününde, bana kendi için bir vasiyet bıraktığını öğrendim. Evde canım sıkkın bir şekilde oturuyordum, bir arkadaşım çıkageldi ve bana yastık kılıfına sarılı bir şey verdi. Kılıfı açtım ve içinde en sevdiğim ressamlardan biri olan Henry Scott Tuke’un tablosu ve Freddie’den bir not vardı.  Yıllar önce, Freddie ve ben birbirimize abartılı karakterler çizdiğimiz isimler takmıştık, ben Sharon’dım o Melina’ydı.  Freddie’nin notunda şu yazıyordu: Sevgili Sharon, bunu beğeneceğini düşündüm. Sevgiler, Melina. Mutlu Noeller.

Elton John sözlerini şöyle bitiriyor. '' Alt oldum, kırk dört yaşında bir adam olarak çocuklar gibi ağladım. İşte AIDS’ten ölmek üzere olan bu güzel adam, son günlerinde bana bir şekilde güzel bir Noel hediyesi bulmayı başarmıştı.''

Mercury ile ilgili dikkat çeken noktalardan biri de sahne de seyirciyle olan müthiş etkileşimiydi hatta bu etkileşim öyle özendirecek nokta da ki '' Bir Neslin Sözcüsü'' olarak bilinen Kurt Cobain'in intihar notunda bile kendinden bahsettirmiş.

Cobain intihar mektubunda Freddie'nin sahneyle etkileşimi için şöyle yazmış. '' Mesela sahne arkasındayken ve ışıklar sönüp kalabalığın çılgın tezahüratı karşısında, beni hayran olduğum ve kıskandığım Freddie Mercury’e olduğu gibi etkilemedi. Gerçek şu ki sizi aptal yerine koyamam. Hiçbirinizi. Bu basitçe ne sizin ne de benim için adil değil. Aklıma gelen en kötü suç, insanlara karşı sahtekarlık yapıp %100 eğleniyormuşum gibi görünerek dolap çevirmek.''

14 Kasım 1987 Queen Afyon Konseri

Bunu ilk duyduğumda ben de şaşırmıştım hala da gerçek olup olmadığından emin olamadığım bir durumdur. Quenn grubu 1987 Afyon konserinde We Are The Champions şarkısından  önce Freddie şahane bir Türkce ile "Afyonkarahisar icin...mor beyazlar için Queen" deyip We Are The Champions'u söylemeye başlamış, bu konserle ilgili insanların en unutamadığı, hafızalara kazınan olay ise şu olmuş: Afyonlu bir grup genç ''özüne dön Farrokh Bulsara'' diye pankart açmışlar. Bu pankarta gülümseyerek karşılık veren Freddie Mercury Mihriban ve Karahisar Kalesi türkülerinden birer kuble okuyarak herkesi şoke etmiş. 1987 Queen konserine gidenler için bu unutulmaz bir anı olarak hala anlatılır. Tabii eğer doğruysa...

Bugün sizlerle Queen grubu ve Freddie Mercury hakkında filmde pek anlatılmayan şeyleri paylaştık. 27. ölüm yıl döneminden Freddie Mercury'i hep beraber anmış olduk.

İyi ki geçtin bu dünyadan Freddie Mercury.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir