İşletme İçinde Güven Yaratmanın 8 Yolu

İşletmelerin verimliliğinin en önemli koşullarından biri çalışan motivasyonudur. Çünkü çalışanların motivasyonu işletmenin performansını direkt olarak etkiler. Bu yüzden işletme alanındaki akademik çalışmalar arasında da en ünlü olanları işletme-motivasyon kuramlarıdır. Herzberg, Maslow gibi önemli bilim insanlarının psikolojik alandaki çalışmaları işletme içindeki çalışanları anlamak ve insana dayalı verimliliği artırmak için önemli birer dayanak olmuştur.

Herzberg'in İki Faktör Kuramı'na göre çalışanların motivasyonunu sağlamak için tatmin ve tatminsizlik yaratan faktörler göz önünde bulundurulur:

herzberg

Buna göre işletme yöneticisi tatmin yaratan faktörleri gerçekleştirmeye, tatminsizlik yaratan faktörleri de en aza indirmeye çalışmalıdır. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi örneğin; çalışan gelişimine önem verilmeli, çalışanlar takdir edilmeli, çalışanlara sorumluluk verilmelidir. Tatminsizlik yaratan faktörler olan güvenlik endişesi, çalışma şartlarının olumsuzluğu, maaş kaygısı gibi faktörler de en aza indirgenmeye çalışılmalıdır.

Temel olarak bu kurama dayanan ancak biraz daha güncellenmiş modelini ise Çalışan Motivasyon Uzmanı Susanne Jacob oluşturmuş ve Jacob modeli olarak geçen bu motivasyon modeli bir infografiğe dökülmüş.

Buna göre bir işyerinde güven yaratmanın 8 yolu var:

1. Ait Olmak&Bağlantı

Eğer insanlar kendilerini dışlanmış hissederlerse huzursuz ve mutsuz olurlar. Bu da onların sağlıklarını olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden çalışanlarınızla sürekli bağlantılı olduğunuzu göstererek onlara takımın bir parçası olduklarını hissettirmeniz gerekir.

2. Önem

Çalışanlar sürekli olarak organizasyon içindeki rollerini ve organizasyona olan katkılarını değerlendirirler. Eğer kendilerini organizasyon için yeterince değerli hissetmezlerse performanslarını olumsuz etkileyecek derecede rahatsız olurlar.

3. Öğrenme & Rekabet

Çalışanlar sürekli olarak kendilerini geliştirme ihtiyacı hissederler. Çünkü günümüzün çalışma şartları insanları buna zorlar. Araştırmalar gösteriyor ki çalışanlar arasındaki bu rekabet onları daha üretken yapıyor.

4. Güvenlik & Kesinlik

Eğer çalışanlar organizasyon içinde kendilerini güvende hissetmezlerse performansları ve verimlilikleri düşer. Çalışanlar işlerinde kesin ve güvenli pozisyonda olmak isterler. Performansa dayalı işlerde stresin bu kadar fazla olması da bundandır.

5. Düşünce & Takdir Edilme

Çalışanların görüş ve fikirleri organizasyon içinde üstleri tarafından dikkate alınmalı ve gerektiği yerde takdir edilmelidir. Böylece onlar da organizasyona katkıda bulunduklarını ve organizasyon için önemli rolleri olduğunu hissedebilirler.

6. Adalet

Bu kritik bir maddedir. Eğer çalışanlara tutarlı ve adaletli davranmazsanız stres seviyeleri artar ve üretkenlik düşer. Burada çalışan ve yönetici arasındaki ilişki öne çıkar. Yöneticinin herhangi bir adaletsiz davranışı çalışan motivasyonunu ciddi derecede etkiler.

7. Seçenek & Özerklik

Çalışanlarınıza belli bir seviyeye kadar özerklik, yaptıkları işler içinde kendi kararlarını alma imkanı sunun ki kendi yeteneklerini geliştirebilsinler. Böylece hem yöneticim bana güveniyor hissi yaratabilir hem de yaptıkları işi daha fazla sahiplenmelerini sağlayabilirsiniz.

8. Amaç

Eğer çalışanlarınıza organizasyon içinde net amaçlar tanımlarsanız işlerine daha fazla bağlanırlar ve performansları artar. Çünkü amacı olan bir insan bunu gerçekleştirebilmek için pek çok zorluğa katlanabilir.

8-ways-build-trust-workplace-infographic

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir