İnternette Okuduklarımız Satın Alma Kararlarımızı Nasıl Etkiliyor ?

İnternetin yaygınlaşıp, insanların bilgiye homojen bir şekilde ulaşmasını kolaylaştırmasıyla birlikte, şüphesiz kullanıcıların satın alma kararlarını da etkiler hale geldi . Pazarlamanın en etkili ve ete kemiğe bürünmüş hali olan ağızdan ağıza pazarlamada bu değişime ayak uydurup evrim geçirmiş durumda. Bugün çoğumuz bir ürünü almadan önce arkadaşlarına sormak yerine internetten araştırmıyor muyuz ? Sırf bu konu üzerine kurulmuş birçok site ve foruma rastlayabilirsiniz internette. Tamam çoğumuz bir ürünü almadan önce onu araştırıyor, o ürün için alanlar ne söylemiş bakıyoruz, peki ya tüm bu araştırmalarımız satın alma kararlarımızı nasıl etkiliyor ?

5929-lg

Ipsos araştırma şirketinin 24 ülkede 12.000 kişiyle yaptığı araştırma, özellikle ülkemiz adına ilginç bilgiler içeriyor. Ülkemize geçmeden önce araştırmanın ortaya koyduğu küresel sonuçlardan bahsedelim. Bir ürünü almadan önce, internette o ürünü araştıran kullanıcıların %69'u, okuduklarının o ürünü alma yada almama noktasında kararlarını etkilediğini söylemiş. Bu durum Amerika'da ise %78 civarında. Araştırmada ortaya çıkan ilginç sonuçlardan birisi de, eğitim ve gelir düzeyinin bu kararlarda birebir etkili olduğu üzerine. İnsanların eğitim düzeyi arttıkça, okuduklarının satın alma kararlarında ki etkiside artıyor. Bu oran eğitim düzeyi yüksek kişilerde %83 iken eğitim düzeyi göreceli olarak düşük kişilerde ise %75. Gelelim gelir düzeyine, burada da durum aynı. Gelir düzeyi yüksek olan kullanıcıların ürün hakkında okudukları, satın alma kararlarını daha yüksek oranda etkiliyor. Bu oran gelir düzeyinde ki aralıktan biraz daha fazla: %81'e %66.

Gelelim ülkemize. Türk insanı, araştırma sonuçlarına göre okuduklarından en çok etkilenen halk. Araştırmaya katılanların %92'si internette okuduklarının satın alma kararları üzerinde etkili olduğunu söylemiş. Bu %92'lik kesmin %58'i ise okuduklarının satın alma kararlarını yoğun bir şekilde etkilediğini de sözlerine eklemiş. Bu son %58'lik oran Türkiye'yi 24 ülke içerisinde, okuduklarının kararlarını yoğun olarak etkilediğini söyleyenlerin çoğunlukta olduğu tek ülke yapıyor.

Dijital devrim şüphesiz hayatın her evresini doğrudan etkiliyor, değiştiriyor. Satın alma kararlarımızdan, yöntemlerimize kadar tüm davranışlarımızı etkileyen bu süreçten, insanoğlu nasıl diğer tüm devrimlerden  kaçamamışsa, bu devrimden de kaçamayacaktır. Önemli olan bu devrime ayak uydurabilmek, öncülük eden azınlıkta yer alabilmek. Bir önceki yazımda da söylediğim gibi, akıntının tersine doğru yüzmek, sonu hızlandırmaktan başka bir sonuç doğurmayacaktır. O yüzden markalar, yoğun rekabette var olabilmek için interneti, özellikle sosyal medyayı aktif kullanmalı, markalarının konuşulduğu her mecrada var olmalıdırlar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir