İnsan Kaynakları Yönetiminin ve Projelerin Korkulu Rüyası: İş Analizleri

Projelerin korkulu rüyası bir yapının veya mevcut durumun analizinin yapılıp süreç haritalarının çıkarılmasıdır. Yani bir proje yöneticisi için aslında kabus projenin ilk safhasında, proje başlangıç fazında başlar. Eğer projenizin amacı şirket alt yapısını yeniden organize etmek ise tüm departmanlar ile görüşüp, tüm işleyişi anlayıp bunu tüm ayrıntıları ile dokümante etmeniz gerekir. Bu kritik süreçte bir noktanın atlanması, proje uygulama fazının kilitlenmesine yol açacaktır. Neden mi? Çünkü siz aslında iş analizi yaparken projenin amacını tanımlarsınız! Tanımsal olarak iş analizi, işletmede yapılacak her bir işin niteliği için genel durumu ve özellikleri, işin yapılacağı çevre ve çalışma koşulları hakkında bilgi toplanması, toplanan verilerin sistematik şekilde incelenmesi, değerlendirilmesi ve bunlara ilişkin bilgilerin yazılı hale getirildiği bir süreçtir. Sadece proje yöneticisi değil, İnsan Kaynakları Departmanlarında İş Analizi büyük önem taşır. Ne de olsa bir işin kapsamında yer alan görev ve sorumlulukların ya da sistemli faaliyetlerin, bunları gerçekleştirebilmek için gerekli bilgi ve beceriler ve işin yapıldığı koşulların araştırılması İnsan Kaynakları Departmanının işidir. Uğraştırıcı ve titizlikle yürütülmesi gereken bu süreçler doğru planlanmadığına ne yazık ki bir kabusa dönüşür. Korkulu rüya deyip duruyoruz ama aslında her şeyin çözümü dolayısıyla kabusu etkin bir sürece dönüştürmenin yolu sıradanlıktan çıkıp çalışmaları etkin hale sokmak. Bunun için de size gerekli olan bilgilerin doğru olarak çıkarılıp, soruların net bir biçimde sorulması ve doğru bir planlama yapılması işin püf noktası. Analizini yapacağınız süreç ister basit olsun ister karmaşık etkin bir iş analisti olmanız için uygulayabileceğiniz 6 temel adımı gelin birlikte değerlendirelim:

Adım 1 - Oryante olun:

1 Genelde iş analistlerinden projeye hemen girişmeleri ve pozitif etki yaratmaları için katkı sağlamaya hemen başlamaları beklenir. Bazen proje amacı çoktan belirlenmiştir, fakat bazı durumlarda iyileştirmenin hangi konularda yapılacağı, projenin gerçek hedefi veya şirketin neye ihtiyacı olduğu net değildir. Bir iş analistinin görevi işin amacını, ihtiyaçlarını ve hedefleri mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde ortaya koymaktır. Ancak bu demek değildir ki iş analisti hemen detaylara boğulup ihtiyaçları belirlesin. Böyle bir uygulama işi yanlış yapmanıza neden olacaktır.  Ekibinize işe girişmeden önce planlama aşaması için biraz zaman tanıyın. Oryante olmak sadece süreçte sizi hızlandırmaz aynı zamanda etkili ve rahat bir şekilde ilerlemenizi sağlar.

Adım 2 - Öncelikli İş Amacını Tespit Edin:

SCOPE word cloud, business concept Bir iş analisti ve proje yöneticisi için proje kapsamını tanımlamak en temel basamaktır. Fakat bazen bu faz gereksiz baş ağrılarına yol açabilir. Aman dikkat diyoruz. Başarılı projeye giden yol iş ihtiyaçlarını erken dönemde açıklığa kavuşturmaktan geçmekte. Bu basamakta iş amacının proje ekibi tarafından iyi anlaşıldığına emin olun.

Adım 3 - Proje Kapsamını Tanımlayın:

3 Açık bir şekilde tanımlanmış iş kapsamı, proje ekibinizin iş ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapmasını sağlar.  Bu basamğın püf noktası; ta ki kilit paydaşlarınız ve teknoloji paydaşlarınızın onayını alıncaya kadar kapsam açıklamasını taslak halinde sunmak.

Adım 4 - İş Analizi Planını Formüle Edin:

closeup view of a paper document with gantt chart, a pen, and businessman icons (3d render)     İş analizi planınız size iş analizinde kullanacağınız süreçlerde daha sağlıklı yol almanızı sağlarken, ihtiyaçların daha ayrıntılı bir şekilde belirlenmesini sağlar. Bu basamakta, proje sonucunda elde etmeniz gereken çıktıları, proje metodolojisini iyi planlamanız ve dokümante etmenizi öneriyoruz.

Adım 5 - Teknik Uygulamaları Destekleyin:

5 Yürüttüğünüz projenin kapsamına göre kullandığınız dokümanları, programları düzenleyin. Gerekirse teknik ekibinizden yardım alın. Ekibinizde analizini yaptığınız işi bilen bir teknik personelin olmasında yarar var. Dışarıdan da destek almak mümkün.

Adım 6 - Proje Sonucunda Sunduğunuz Çözümleri/İyileştirmeleri Uygulayabilmeleri İçin Şirkete Yardımcı Olun:

6 Teknik ekibiniz harika çözümler/iyileştirme önerileri yaratmış olabilir. Fakat eğer işi yapanlar bu çözümleri işlerinde kullanamıyorsa şirket için hiçbir şey ifade etmez. Çeşitli eğitimler ve uygulamalarla yarattığınız sistemi şirket çalışanları tarafından kullanılabilir hale getirin.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir