İndirim Marketleri Sosyal Medyayı Nasıl Kullanıyor?

“Markalar Sosyal Medyayı Nasıl Kullanıyor?” yazı dizimize perakende sektörüyle devam ediyoruz. Aslında bu yazı sadece "BİM Sosyal Medyayı Nasıl Kullanıyor?” olacaktı ancak BİM’in sosyal medyayı hiç kullanmadığını görünce aynı segmentteki rakipleri olan Şok ve A101’in sosyal medyayı nasıl kullandığına bir bakalım dedik. 

Öncelikle BİM ile alakalı birkaç şey söylemek isterim. BİM hedef kitlesi ve kullanıcıları itibari ile sosyal medyayı kullanmaya ihtiyaç duymuyor olabilir. (Ki aslında bence böyle bir durum söz konusu bile olamaz) Ancak sektörün önemli isimlerinden olan bu markanın mahallenin büyük bakkalı mantığından sıyrılıp büyük bir marka haline dönüşmesinin yolunun, ürettiği ürünler ya da sunduğu hizmetten ziyade kurmuş olduğu iletişimle mümkün olacağını hatırlatmak isterim. Çünkü günümüzde neredeyse tüm markalar birbiriyle aynı şeyi üretmektedirler. Fakat rakipleri arasından sıyrılan markaların insanlarla iletişimindeki farklılık olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu şekilde baktığınızda Mc Donald’s da Burger King de ekmek arası köfte satarlar. Ancak birini diğerinden ayıran fark insanların zihninde yarattıkları algıdır. Bu yüzden BİM büyük bakkal olarak kalmak istediği sürece insanlarla iletişim için herhangi bir faaliyette bulunmayacaktır. 

facebook

Asıl konumuza dönecek olursak; BİM’in yerine başka birilerinin Facebook hesabı açtığını görüyoruz. Buradan BİM ile alakalı paylaşımlar yapıyor. BİM Aktüel isimli bu sayfanın 28.557 hayranı var. Birçok marka için en büyük sorunlardan biri olan istenilen sayıda takipçi olmaması sorununu bu sahte sayfanın çok fazla yaşamadığını söyleyebiliriz. Yani aslında buradan BİM’in kullanıcılarının ve hedef kitlesinin BİM’i sosyal medya üzerinden de takip etmek istediği anlaşılıyor. Böyle bir kitle varken bu alanda hiçbir şey yapmamak tam da yukarıda bahsettiğim büyük bakkal zihniyetine göre bir yaklaşım.

Bu sahte hesap konusunun bir başka boyutu da sizin yerinize açılan sayfada ne gibi bir paylaşım yapıldığını kontrol edemiyor olmanız. Bu sayfanın sahte bir sayfa olduğunu anlamayacak olan kitleye BİM’in aleyhinde ya da toplumun hassas olduğu konularda paylaşım yapılırsa ve bu kitle bu paylaşımları ciddiye alarak BİM’e tepki gösterirse bu krizi ‘sadece o sayfa bize ait değildir’ diye bir açıklama yaparak atlatabilir misiniz? Bu tür krizler için önceden hazırlanmış bir eylem planı var mıdır? Bu soruların cevaplarını elbette biliyorum ancak bazı farkındalıkların yaratılabilmesi için bu soruların sorulması gerekiyor.

BİM’in rakibi olan A101’in Facebook hesabına baktığımızda; marka adına resmi olarak açılmış A101İletişim isimli bir sayfanın olduğunu görüyoruz. Bu sayfa 7.800 kişi tarafından beğenilmiş ve

 kişi hakkında konuşuyor. Sayfada yapılan paylaşımlara baktığımızda; sadece haftalık olarak basılan ürün kataloğunun görselinin paylaşıldığını görüyoruz. Bunun dışında bazen de markanın reklamları paylaşılıyor. Yeni katalog çıkana kadar herhangi bir paylaşım yapılmıyor. Gelen yorumlara cevap verilmiyor ve sayfanın duvarı da takipçilere kapalı. Yani tamamen tek yönlü iletişim kuran, sadece satış odaklı bir sayfa.

a101 kampanya

a101 kampanya1

BİM’in diğer bir rakibi Şok Marketler’in Facebook hesabına baktığımızda ise; 17.790 beğeninin 2.089 hakkında konuşulmanın olduğunu görüyoruz. Bu 3 marka arasında Facebook’u en etkili kullanan markanın Şok Marketler olduğu aşikar. Günde en az 1 paylaşım yapılıyor. Üstelik bu paylaşımlar A101 gibi sadece ürün kataloğu görselleri değil, takipçilerle etkileşime girmeyi sağlayacak türde paylaşımlar.

şok kampanya

şok kampanya1

şok içerik

şok kmp

Üstelik sayfada Şok Müşteri İletişim Merkezi isminde bir iletişim formu bile var! Rakiplerine oranla sosyal medyaya daha fazla önem veren Şok Marketler’in bu anlamda rakiplerinden çok önde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

şok müşteri iletişim

twitter

Facebook’u kullanmayan BİM’in Twitter’ı kullanmasını beklemek tabi ki gülünç olur. O yüzden bu mecra için de markanın rakiplerinin neler yaptığına bakacağız.

A101’in resmi olarak bir Twitter hesabı bulunmakta. Ve bu sayfanın adı da A101İletişim. Şimdiye kadar 85 tweet atılmış ve 172 takipçisi bulunmakta. Tahmin edeceğiniz gibi bu mecrada Facebook’ta paylaşılan içeriklerin aynıları paylaşılıyor. Tabi ki burada da etkileşim sıfır.

Şok Marketler’in Twitter hesabına baktığımızda ise markanın 2 hesabı takip ettiğini, 1.135 hesap tarafından da takip edildiğini görüyoruz. Şok Marketler de A101 gibi sadece Facebook hesabından paylaşılan içerikleri paylaşıyor. Twitter için ayrıca bir içerik paylaşılmıyor. Ancak 2 sosyal ağın birbirinden farklı olduğunu ve bu yüzden farklı içeriklerin paylaşılmasının daha etkili olacağını belirtmek gerekir. Yine de rakiplerine göre burada da Şok Marketler’in bir üstünlüğünün olduğunu görüyoruz. Bunun sebebinin de markanın ülkemizin önemli kurumsal şirketlerinden olan Yıldız Holding’in markalarından biri olması olduğu aşikar.

Bu markalar Facebook ve Twitter dışında diğer sosyal ağlarda herhangi bir faaliyet göstermiyor. Ancak şunu belirtmeliyiz; orta ve düşük gelir seviyesindeki insanlara hitap eden bu markaların kendi hedef kitlelerini iyi analiz etmeleri gerekir. Bu segmente dahil olan insanların sosyal medya kullanım oranlarının çok yüksek olduğunu markalar göz önünde bulundurmalı ve bu mecralarda da etkin bir şekilde var olmalılardır.

“Markalar Sosyal Medyayı Nasıl Kullanıyor?” yazı dizimiz diğer perekande markalarıyla devam edecek.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir