Gübre Olarak Kullanılabilen Mantardan Tuvalet

  • 2.5 milyar insan modern temizlik hizmetlerinden mahrum olarak yaşıyor.
  • British Columbia Üniversitesinden bir grup öğrenci, evlerinde tuvaleti bulunmayan kişiler için mantar tabanlı bir tuvalet üretti. Projenin ismi; MYCOmmunity Toilet.
  • Mantardan üretilen bu tuvaletler insan dışkısını gübre olarak kullanarak bitki yetiştirebiliyor. 
  • İlgili yazı; Plastik Şişelere Alternatif; İçindeki Su Bitince Doğaya Karışan Şişe


Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya üzerinde 2.5 milyar insan modern temizlik hizmetlerinden mahrum olarak yaşıyor. Bizler için çok kolay karşılayabildiğimiz bir ihtiyaç olsa da en basit gereksinimlerden birisi olan tuvalete bile erişemeyen insanlar var. British Columbia Üniversitesi'nden bir grup öğrenci, evlerinde tuvaleti bulunmayan kişiler için mantar tabanlı bir tuvalet üretti. Bu tuvalet aynı zamanda belli sayda kullanımdan sonra toprağa gömülerek gübre olarak da kullanılabiliyor.

MYCOmmunity Toilet adlı proje tasarım ve biyoloji alanında yenilikçi projeleri ödüllendiren  2018 Biyo-tasarım Yarışması birincisi oldu.

MYCOmmunity Toilet ise miselyum (mantarların bitkisel kısmı) tanklardan oluşuyor. Her yaşam alanına sığabilecek kadar küçük bu tuvaletler sıvı ve katı atığı ayrıştıran bir kaba sahip. İdrar, üreaz enzimi kapsülleri ile nötralize edilerek amonyak oluşumu engelleniyor ve idrarın ayrışması sağlanıyor. Dışkı ise talaş, hindistan cevizi kabuğu ya da başka yerel organik atıklarla kaplanarak koku oluşumu engelleniyor. Ayrıca gübrelendirme işlemi de başlatılmış oluyor. Ekip tuvaletin 5-6 kişilik bir aile tarafından 30 gün boyunca kullanılabileceğini söylüyor.

Tuvalet dolduğunda ise toprağa gömülebiliyor. 30 gün içinde mantar sporlarının da desteğiyle gübrelendirme işlemi tamamlanıyor. Her tuvalette bulunan tohumlar sayesinde insan atıkları gübre olarak kullanılıp bitki yetişmesine ortam hazırlamış oluyor.

Mülteci Kamplarında da Kullanılabilecek

Geleceğin tuvaleti olarak adlandırılan bu buluş özellikle mülteci kampları için rahatlıkla kullanılabilir bir çözüm. Mülteci kamplarındaki tuvaletler genelde insanların yaşadığı alanlardan uzakta bulunuyor ve bu durum kadın ve çocukların geceleri tuvaleti kullanmasını zorlaştırıyor.

Henüz küçük festivallerde denenen uygulama mülteci kamplarında da kullanılmaya başlanacak.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir