Google Mobilden Nasıl Para Kazanıyor ?

Apple'ın 2007 yılında piyasaya sürdüğü iPhone ile oyunun kurallarını kökten değiştirmesinden bu yana 6 yıl geçti. iOS ile başlayan mobil işletim sistemi kavramı, Google'ın piyasaya sürdüğü Android platformuyla gelişti ve geniş kitlelere ulaşarak bugünkü halini aldı. Bugün bu iki işletim sistemi, toplam mobil pazarın %90'ından fazlasına hakim.

Mobil pazarın artan ve istikrarlı bir ivmeyle büyümesi, şüphesiz mobil ekosisteminin de büyümesine de yol açıyor. Ekosistem büyüdükçe gelir pastası da giderek büyüyor. Peki oyunun eli güçlü oyuncularından Google mobilden nasıl para kazanıyor ?

Google'ın mobil stratejisi dört ana unsurdan oluşuyor:

  • Mobik reklam
  • Mobil uygulama
  • Mobil içerik
  • Mobil cihazlar

Gelelim tüm bu unsurların detaylarına:

Mobil Reklam

g2

Google ve reklam denilince akla şüphesiz Google'ın en büyük gelir kaynaklarından biri olan AdWords geliyor. Bilgisayarlar üzerinde sorunsuz çalışan bu sistemin mobil üzerinde de bilgisayarlar üzerinde ki mantıkta ve sorunsuzlukta çalıştığını söylemek gerek. Arama sonuçlarının altında beliren reklamlar hem kullanıcıyı rahatsız etmeme hem de istenilen sonuca daha kolay ulaşma konusunda başarılı. Özellikle mobil cihazlar üzerinde çok daha efektif çalışan konum gösterme ve yönlendirme özelliğine sahip konum eklentisine ve tek tıkla arama eklentisine sahip olması, Google'ın buradan gelen getirilerini artıran etkenlerden.

Tüm bunların yanında AdMob isminde bir uygulamaya da sahip olan Google, bu uygulama sayesinde oyun geliştiricilerine, oyunlarına Google reklamları ekleme olanağı sunuyor. Reklamverenler kendi reklamlarını yayınlamak için Google'a para öderken, oyun geliştiricileri de oyunlarına koydukları reklamlardan kazandıkları gelirlerin bir bölümünü Google'a vermek zorunda.

g3

Mobil Uygulama

Google Android işletim sistemine sahip olmasının yanında kullanıcılar tarafından yoğun olarak kullanılan uygulamalara da sahip. Google'ın sahip olduğu ve üzerinden gelir elde ettiği uygulamalar şöyle: Google Maps, Google Now, Google+ Local, Google Play Books, Google Wallet, Google Voice, Google Search App, Google Shoppers ve Google Googles.

g4

Açıkçası Android'in sahibi ve geliştiricisi ünvanına sahip bir firmanın bu kadar çok uygulamaya sahip olması elbette yadırganamaz. Google üzerinde yapılan aramaların dörtte birinin lokasyonlarla alakalı olduğu düşünülürse, Google Maps'in Google'ın önemli uygulamalarından biri olduğu şüphesiz. Google Maps'in haricinde Google'ın bir diğer gelir kapısı da Google Wallet. Her ne kadar henüz popüler bir uygulama olmasa da, finansal gelişmenin her geçen gün artmasıyla  birlikte paranın günlük hayatta giderek kullanımdan kalkmasıyla, geleceğin en önemli ödeme araçlarından biri haline gelecektir.

Mobil İçerik

Google'ın iki mobil içerik kaynağı var: Youtube ve Google Play. Dünya'nın en büyük video paylaşım portalı olan Youtube, bu özelliğinin yanında dünyanın en çok arama yapılan ikinci arama motoru olma özelliğine de sahip. Bu içeriğin mobil üzerinden de izlenebiliyor olması, mobil cihazların yoğun olarak bu içerikleri tüketim amacıyla da kullanıldığını düşünürsek, Youtube'un Google için ne derece önemli olduğunu görebiliriz.

g5

Youtube haricinde Google'ın bir diğer içerik kaynağı Google Play. Android'in uygulama marketi olan Google Play, ücretli satılan yazımlardan belirli bir komisyon alarak kendine bir gelir kaynağı oluşturuyor.

Mobil cihazlar

Google her ne kadar geçtiğimiz yıl Motorola'yı satın almış olsa da Motorola'yı aktif olarak kullanmadığını söyleyebiliriz. Üretmek istedikleri tablet ve  cep telefonlarını Asus ve LG gibi firmalara ürettiren Google'ın, Motorola'yı daha çok elinde bulundurdukları patentler için satın aldığını söyleyebiliriz. Onun haricinde yazılım alanında Google Chrome ve Android gibi piyasaya hakim yazılımları bulunduran Google'ın donanım tarafında da kısa bir süre sonra piyasaya sürecekleri Google Glass bulunuyor. Her ne kadar Google'ın hem yazılım hem donanım alanında saydığımız bu ürünlerinden doğrudan bir geliri olmasa da Google'ın marka imajına büyük katkı sağladığını söyleyebiliriz.

g6

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir