Google Glass Uygulaması Otizmli Çocukların Duyguları Görmesini Sağlayacak

Stanford Üniversitesi'ndeki ilk yılında Google Glass için bir uygulama geliştiren Catalin Voss, yaptığı bu şeyin sadece bir uygulamadan öteye, sosyal bir faydaya neden olacağını o zamandan tahmin edebilir miydi bilmiyoruz ama şimdilerde Google Glass takan otizmli çocuklar karşısındakinin mimiklerini bu yazılım sayesinde algılayarak, mutlu, kızgın ya da üzgün olup olmadığını çözebilir hale gelecek.

Yüz ve göz takip sistemi teknolojisinin kullanıldığı bu sistem Voss ve diğer üç ortağı tarafından Japon şirket GAIA System Solutions’a satılmış. Şimdilerde bu uygulama GAIA System Solutions tarafından araç içine yerleştirilerek sürücünün yolda uyuması ya da yanlış bir yere bakması durumunda uyarı mekanizması oluşturmak için kullanılıyor. Ancak Catalin Voss Stanford Universitesi Tıp Fakültesi profesörlerinden Dennis Wall ile çalışarak bu teknolojiyi otizm tanısı koyulmuş çocuklarda tedavi amaçlı kullanacak. Glass için yapılan bu özel yazılım ile otizm tanısı koyulan çocuklar kişilerin yüz ifadelerini tanımlayarak onları anlayacaklar. İnteraktif öğrenme deneyimi adı verilen bu süreçte Google Glass takan bir çocuk karşısındaki kişinin mutlu olup olmadığı sorulduğuna buna yanıt verebilir hale gelecek. Beynin birçok kısmını etkileyerek, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan otizm, küçük yaşlarda başlıyor ve kişinin geleceğini, sosyal etkileşimini oldukça olumsuz etkiliyor. Ancak bu gözlük ile otizmli çocukların karşındaki kişinin duygu durumunu anlaması gelecekte yaşayacakları iletişim kaynaklı problemlerini azaltarak, sosyal iletişimi anlama yetilerini geliştirecektir. Sistem hali hazırda laboratuvar ortamında 40 çocukta ve ev ortamında 100 çocukta denenmiş. Ancak yazılımın çocukların sosyal etkileşimlerine olan katkısından bahsedenlerle beraber, aynı zamanda otizmli çocukların şekilleri anlayamadığı için yazılımın göründüğü kadar başarılı olmayacağını ifade edenler de var. Ancak en azından bu uygulama ile otizmin tanı konulma yaşı 4.5’tan 2.5’a indirilerek erken tanı avantajlarından faydalanabilinecek. Sadece bu uygulama değil, Google Glass üzerinden şekilleri öğretmeye çalışsan başka uygulamalar da geliştiriliyor. Teknoloji sayesinde bu tip uygulamaların geliştirilmesinde çalışan kişiler, otizmin ve diğer zihinsel hastalıkların hangi kategoride olduğu daha kolay anlaşılarak onları daha iyi anlamamızı sağlayacaklar. Teknolojinin hayatı güzelleştiren bu yolunu keşfederek otizmli çocukların iletişim problemlerini azaltmaya çalışan tüm araştırmacı ve uygulama geliştirenleri yürekten tebrik ediyoruz.  
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir