Girişiminiz için Dikkat Etmeniz Gereken 11 Adım

Girişimde bulunmak her babayiğidin harcı olmamasına karşın, eğer bu yola baş koyacaksanız aklınızın bir köşesinde bulunması gereken bazı noktalar vardır. Bu yazıda değineceğim bu 11 nokta, en basit ya da herkesin yapabileceği 11 adım olmayacak. Şunu unutmayın ki, bir girişim kurmak kolay bir iş değildir. İşte size girişim hayallerinizi gerçeğe dönüştürürken dikkat etmeniz gereken 11 adım:

1111. Tutkunuzun ve kazanma arzunuzun peşinden gidin

Arkasından tutku ile koşacağınız ve kazanma arzusuyla bu işi sürdürebileceğiniz bir fikrin peşinden gidin. Derinlemesine bir araştırma yapmadan işe koyulmayın. Çünkü yaptığınız işe tutkunuzu ve kazanma arzunuzu katamazsanız, bu işin büyümesinden söz etmeniz pek mümkün olmayacaktır.

2222. Partner bulun

Bir işi kurmak ve devam ettirmek uzun bir yolculuktur. Bu yolculukta çoğu kişi işin tüm gerekliliklerini yerine getirme yetisine sahip olmayacaktır. Bir yandan proje ortaya çıkarırken, bir yandan bu işin pazarlamasıyla ilgilenip, öbür yandan da yeni ürünler için vakit ayırmanız pek mümkün olmayacağı için kendinize işleri paylaşabileceğiniz partnerler bulmanız ve onlarla bir takım oyununa girişmeniz, fikrinizi daha başarılı kılacaktır.

 

3333. Mesajınızı test edin

Fikrinizin sahaya hazır olduğunuz düşünüyorsanız, lansman öncesi ufak bir beta tüketici testi ile hem mesajınızı hem de fikrinizin lansmana hazır olup olmadığını test edebilirsiniz. Beta testinden başarılı olamadıysanız, bu fikrinizin ve mesajınızın henüz lansmana hazır olmadığını gösterecektir. Bu adımı atlamamanızı ve olgunlaşmadan bir adım atmamanız önemli olacaktır.

 

4444. Sağlam bir takım kurun

Başarıyı tek başınıza getirmeniz çoğu zaman mümkün olmayacaktır. Başarıyı sağlamak için sağlam ve işini bilen bir takıma ihtiyacınız olacak. Bunun için başarılı head-hunter'lardan yararlanabilirsiniz. Ya da kendi işinizi görmeyi seviyorsanız, katıldığınız konferans gibi etkinliklerden yetenek avına çıkabilirsiniz.

 

 

5555. Net hedefler belirleyin

"İşinizin önceliği ne olacak?", "Müşteri tabanlı mı, tüketici tabanlı mı çalışacaksınız?" gibi basit sorular hedeflerinizi netleştirmenize yardımcı olacaktır. Önünüze net hedefler koymadığınızda, rüzgarın sizi savuracağı yer belli olmayacağı için, bu işi kenara atmayın.

 

 

6666. Lansman zamanlamanızı iyi ayarlayın

Zamanlama önemlidir. Gecikmenin hiçbir zaman iyi olmayacağı gibi, erken bir lansman da size başarıyı getirmeyebilir. Bunun için tüketicinizi, müşterinizi ve ihtiyaçlarını iyi analiz edip, pazarın da büyüme ve olgunlaşma trendlerini iyi gözlemlemek lansman için zamanlama açısından kritik olacak. Başarılı girişimleri incelediğinizde, doğru zamanda pazara indiklerini göreceksiniz.

 

 

7777. Websitenizi hazır bulundurun

Analizlere açık, kolay gezilebilir ve anlaşılabilir bir websitesi size avantaj sağlayacaktır. Sadece tüketiciyi çekmek amaçlı hazırlanmış ancak detaylara dikkat edilmemiş bir siteden ziyade, en ince detayına kadar düşünülmüş ve tüketiciyle buluşmaya hazır bir site, size hem farklılaşma hem de tanınma konusunda bir hayli destek olacaktır.

8888. İçerik kütüphanenizi oluşturun

Websitenize herhangi bir içerik eklediğinizde, bunu mutlaka içerikle ilgili basit bilgiler girerek (ürün özellikleri, kontak bilgileri vb.) zenginleştirin. Kendi kütüphane portföyünüzü oluşturmak, daha düzenli ve görünür bir girişim arayüzü oluşturmanızı sağlayacaktır.

 

 

9999. Sosyal olun

Hayat sosyal medyada atmaya devam ediyor. Bunun önemini kaçırmadan, günümüzün en önemli sosyal medya aracı Facebook, Twitter ve LinkedIn üzerinde potansiyel müşterilerinize yayın yapmayı ihmal etmeyin. Onları bir yandan yakalarken, onlara özel geliştireceğiniz sosyal içeriklerle de ilgilerini sıcak tutmanız, bilinirliğinizi artıracaktır.

 

10101010. Yaşam amacı belirleyin

Girişiminizin neden var olması gerektiğini iyi belirleyin. Paydaşlarınıza, melek yatırımcılara ya da rakiplerinize kendinizi açıklamak durumunda kaldığınızda, girişiminizin olmadığı bir dünyanın daha az yaşanılası yanından bahsedecek güçlü bir gaye sizi her zaman bir adım öteye taşıyacaktır.

11111111. Medya, analiz ve müşteri ilişkilerinin önemini unutmayın

Lansmanınızından bahseden bir haber sizi çok ileriye taşımaz. Bunun yerine size kefil olabilecek ilk müşterileriniz, sizin pazara ne kadar uyduğunuzu gösterebilecek analistler ve farklı hedef kitlelere sizi anlatabilecek habercilerle sağlam bir ilişki geliştirmeyi ihmal etmeyin. Gelecek yıllardaki başarıyı, bu üç anahtar kişi grubu getirecektir.

 

Lansmanı yapmış olmak da yapacaklarınızın sonu değil, yeni bir hikayenin başlangıcı olacaktır. Bu adımları uyguladıktan sonra ilk maddeye dönüp, yeni yolculuğunuzda tutkunuzu ve kazanma arzunuzu kaybetmeyeceğiniz başarılı bir girişim dileklerimle...

Kaynak: Marketing Profs

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir