Genç Tasarımcı 2000 Saatlik Bir Emekle Kendi 3D Moda Koleksiyonunu Yarattı

Teknoloji hakkında neredeyse hiçbir şey bilmeyen bir tasarım öğrencisinin tüm tasarım koleksiyonunu 2000 saatlik bir emekle 3D yazıcı kullanarak, esnek bir plastik malzeme kullanarak hazırladı, üstelik ortaya çıkanlar iyi, baya iyi..

Teknoloji hakkında sınırlı bilgiye sahip olan 27 yaşındaki tasarım öğrencisi Danit Peleg, 3D yazıcı kullanarak tam bir giysi yapabilmenin mümkün olup olmayacağını görmek için dokuz ayını bunu araştırmaya ayırmış. Sonrasında final projesi için tasarladığı beş parçadan oluşan koleksiyonunu görücüye çıkaran tasarımcının koleksiyonu geleceğin modasının ayak sesleri olarak yorumlandı.

Peleg koleksiyonunu aslında tekstilde sadece önümüze konulan malzemelerle bir şeyler tasarlayabileceğimiz fikrine bir başkaldırı olarak geliştirmiş. Kendi istediği bir malzeme ile kendi koleksiyonunu üreten tasarımcı, bu süreçte farklı materyalleri kullanarak hangisinin giysi yapmak için en elverişli olacağını keşfetmek adına oldukça fazla zaman harcamış. Toplamda 5 giysiden oluşan koleksiyonunu oluştururken Filaflex isimli plastik bir iplik ve Witbox malzemeleri kullanmış.

PLA isimli sert ve kırılabilen bir materyal ile çalışmaya karar veren genç tasarımcı o materyali şekle sokarak kıyafet oluşturmak için aylarını harcamış. Malzemeyi iplik haline getirmenin zor ancak getirdiğin zaman oldukça esnek ve çalışılabilir olduğunu belirten tasarımcı böylelikle sağlam ve esnek bir malzeme ile harika bir koleksiyon ortaya çıkarmasına yardımcı olmuş.

Daha önce de örneklerini gördüğümüz 3D yazıcı yardımıyla yapılan kıyafetlerde olduğu gibi bu 5 parça da Optitex isimli bir bilgisayar programı kullanılarak plastiğe desenler verilmiş. Blender isimli bir yazılım ile de dijital bir model oluşturup ürettiği tasarımları o model üzerinde deneme imkanı bulmuş.

Tasarımlarında genelde geometrik ve futuristik desenler kullanan genç kadın, kullanılan malzemelerden dolayı kıyafetler oldukça esnek olduğunu ifade ediyor. Fakat tüm bu özelliklere sahip kıyafetlerin bir parçasını bile ortaya çıkarmak tasarımcının 400 saati -yaklaşık 17 gün- mal olmuş. Ortadaki emeği hayal edebiliriz yani.

Tasarımcı kendi websitesinde teknolojinin tasarımcılara tasarım yapma süreçlerinde daha çok bağımsızlık sağlayacağının altını özellikle çizmiş.

Sonuçta hiç birimiz teknolojinin çok güçlü ve büyük olan moda sektörüne dokunmayacağını bekleyemezdik. Görünen o ki bu tür cesur koleksiyonlar iğne ve ipliğe dokunmadan üretilen yeni nesil tasarım ve tekstil materyallerinin önü açıyor gibi ne dersiniz?

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir