Gelecek 10 Yıla Damga Vuracak Teknoloji: Arttırılmış Gerçeklik

“Sanal Gerçeklik” teknolojisinin her geçen gün daha fazla kullanım alanı bulduğu ve daha popüler olmaya başladığı şu günlerde bir adım geriden emin adımlarla gelen benzer bir teknoloji yavaş da olsa etkisini hissettirmeye başlıyor. Mayıs ayında kaleme aldığım bir yazımda da belirttiğim gibi bu, geleceğin en önemli teknolojilerinden biri olacak ve bildiğimiz anlamda pek çok teknolojik ürünün sonunu getirecek.

Neden bahsediyorum? Tabi ki “Artırılmış Gerçeklik”. Kısaca ve yaygın kullanımıyla “AR”, oyunlar, çeşitli uygulamalar, eğitim çözümleri gibi bazı kullanım alanlarıyla günümüzde az da olsa zaten yer alan bir teknoloji. Henüz emekleme aşamasında. Ancak 2017 “artırılmış gerçeklik” için heyecan verici bir yıl oldu.

Konuya hakim olmayanlar için belirtmek gerekirse Artırılmış Gerçeklik, “Sanal Gerçeklikten” farklı olarak, sizi olduğunuz mekandan soyutlamadan, bulunduğunuz mekan üzerine dijital, grafik yerleştirmeler yapabilen, hologramlar yaratabilen bir teknoloji. Kısacası sizi gerçek hayattan soyutlamadan -benim sık sık dile getirdiğim tabirle- bulunduğunuz mekana sihir katıyor.

Teknoloji devleri yatırım yapıyor

Facebook’un Mayıs ayında gerçekleştirdiği F8 konferansında sahneye çıkan kurucu ve CEO Mark Zuckerberg önümüzdeki yıllarda Artırılmış Gerçeklik teknolojisine yapacağı yatırımlara odaklanmış ve bu teknolojiyi önümüzdeki 10 yılın en önemli teknolojilerinden biri olarak nitelendirmişti. AR destekli “Akıllı Gözlüklerin” önümüzdeki günlerde Facebook’un en ciddi yatırımlardan birinin olacağının sinyalini vermişti.

Ardından sonbahara girerken Google “ARCore”, Apple is “ARkit” adını verdiği AR platformlarını tanıttı. Bu platformlar şu anda bazı akıllı telefon ve tabletlerle çalışabilen uygulamaları kapsıyor.

Özellikle ARkit için tasarlanan ve şu an kullanımda olan bazı uygulamalar göz kamaştırıcı. Mesela kalabalık bir alandasınız ve bir arkadaşınızı arıyorsunuz. Neon adlı uygulamayla telefonunuzda arkadaşınızın yolladığı konumu bulmanız çok kolay.

https://www.youtube.com/watch?v=YZH0n1wNUSU

Ya da bir mobilya alacaksınız ama dar ve kısıtlı alanınızda nasıl duracak diye tasalanıyorsunuz. Ikea’nın AR aplikasyonu size satın almadan önce ürünün odanızda nasıl duracağını gösterebiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=-xxOvsyNseY

Şüphesiz Apple da Google da geliştirdikleri bu akıllı telefon platformunu akıllı gözlüğe, hatta daha ileri aşamada akıllı lense, geçişte bir başlangıç ve tanıtım amacı olarak görüyor. Ne de olsa sürekli telefon elimizde, gözümüzün önünde dolaşmak mümkün değil. İnsanlar teknolojiye ısınıyor, potansiyelini keşfediyor. Akıllı gözlüklere geçmek için hazırlanıyor. Zaten iki firmanın da akıllı gözlük projeleri üzerine çalıştığını biliyoruz.

Akıllı gözlükler geliyor

Microsoft “Artırılmış (Karma) Gerçeklik” teknolojisini kullanan Hololens adlı gözlüğünü ilk olarak 2015 yılında tanıtmıştı. Aradan geçen sürede ürün geliştirildi, çeşitli kullanım alanları yaratıldı. Ama henüz son kullanıcıya uygun halini göremedik. Yine de tanıtım videolarını izleseniz bile potansiyalinin ne kadar müthiş olduğunu görebilirsiniz. Kullanım alanları o kadar geniş olabilir ki.

Örnek vermek gerekirse aşağıdaki video Microsoft tarafından geleceğin spor karşılaşmalarını nasıl izleyebileceğimizi hayal etmemize yardımcı olması amacıyla paylaşılmıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=HvYj3_VmW6I

Birkaç gün önce ise uzun süredir beklenen bir haber geldi. Tıpkı Microsoft Hololens gibi bir Artırılmış (Karma) Gerçeklik gözlüğü üzerine çalışan “Magic Leap” firması uzun süredir sır gibi sakladığı ürünü “Magic Leap One”ı tanıttı.

Magic Leap aslında 2011 yılında Rony Abovitz tarafından Florida’da kurulan küçük bir girişim. Geçtiğimiz uzun süre boyunca yayınladığı bazı videolarla üzerine çalıştığı teknoloji konusunda ipuçları verse de, ürünün kendisini hiçbir şekilde gün yüzüne çıkarmamıştı. Ancak bu süreçte Google, Alibaba, Qualcomm, Warnes Bros gibi firmalardan çok önemli yatırımlar almayı da başardı.

Yarış henüz başlıyor

Şirket sonunda “Magic Leap One” adını verdiği ürününün neye benzediğini gösterdi. Tıpkı Hololens benzeri bir teknoloji kullanan ürün ekstra bir bilgisayar ya da telefona ihtiyaç duymadan, belinize takılabilen ekstra bir birimde yer alan işlemcinin gücüyle çalışıyor. Gözlük tıpkı Hololens gibi, sizi bulunduğunuz mekandan soyutlamadan, sanal bir dünya yaratabiliyor.

Şirket şimdi ilk siparişleri alıyor ve geliştirici modellerini 2018 yılında teslim etmeye başlayacak.

Artırılmış Gerçeklik teknolojisi pek çok insan için henüz fazla bir şey ifade etmiyor olabilir ama önümüzde duran teknolojinin potansiyeli çok büyük. Görünen o ki teknoloji devlerinin Artırılmış Gerçeklik yarışı henüz başlıyor ve önümüzde çetin bir mücadele var.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir