Facebook'un Yarışmalar ile İlgili Düzenlemesi Ne Anlama Geliyor?

Facebook,  markalar için  yarışma düzenleme kurallarında birtakım değişikliğe gittiğini duyurdu. Bu değişiklik, markaların Facebook üzerinde herhangi bir uygulama yapmadan yarışma yapabileceği yönündeydi. Bu durum ilk bakışta markaları uygulama maliyetinden kurtaracak bir değişiklik gibi gözükse de, aslında gözüktüğü gibi değil.

Herşeyden önce Facebook'un böyle bir değişikliğe gitmesinin en büyük amacı PTA ( People Talking About ) dediğimiz algoritmayı desteklemek. Twitter'dan da bildiğimiz gibi, ödül bulunan içerikler -yani yarışmalar-, normal içeriklere göre çok daha fazla etkileşim alıyor. Facebook da bu durumu gayet iyi etüd etmiş olacak ki, son güncellemesiyle markalara  PTA'larını ve hayran sayılarını arttırmak için güzel bir fırsat sundu. Bu fırsat elbette markaların Facebook istatistikleri için önemli, ancak hayran sayısı ya da PTA rakamları,  satışa dönüşmedikçe markalar için somut bir şey ifade etmiyor.

Markalar Ne Kazanacak?

iStock_Facebook_Web1

Bu değişiklikle birlikte irili ufaklı onbinlerce markanın yarışma düzenleyeceği ve daha çok hayran elde edeceği aşikar. Ancak önemli olan nokta kazanılan hayranların markaya olan getirisi. Yarışma sonunda ister  1 hayran, ister 1.000.000 hayran kazanılsın, markaya olan getiri yükselmedikçe herhangi bir şey ifade etmeyecektir. Getiriyi yükseltmenin yolu da kullanıcıların kalitesinden ve onların iyi analiz edilmesinden geçiyor.

Uygulamalar Ne Olacak?

Facebook'ta uygulamaların asıl amacı kullanıcıların datalarını toplayabilmek ve  toplanan datalar sayesinde kullanıcılara pazarlama faaliyetleri yapmaktır. Dolayısıyla bu değişiklikten dolayı uygulama sayısında ya da maliyetlerde bir düşüş beklemek büyük bir hata olur. Çünkü uygulama kullanılmadan yapılan yarışmalarda kullanıcıdan izin alınmadığı için herhangi bir dataya erişilemez. Bu da markaların sosyal medyada bulunma amacına tamamen zıt bir durum.

Manuel Kontrol ve Yasalar, Markaları Zor Durumda Bırakabilir.

Yarışmaların uygulama zorunluluğunun kalkmasının dezavantajlarından biri de yasal zorunluluk ihlalleri ve manuel moderasyon. Yarışma yapmak isteyen bir markanın öncelikli olarak yarışmanın yasalarla  örtüşüp örtüşmemesine bakması gerekiyor. Bu durum birçok markanın başını ağrıtabilir. Yorumlar ve  beğeniler de oy sayılacağından markaların bunu manuel olarak kontrol etmesi gerekiyor. Bu da markalar için fazladan zaman kaybı demek.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir