Etkili Ürün Detay Sayfası için 8 Kural

E-ticaret sitelerinin en büyük amacı ürün satmak. Ürün sayfası, e-ticaret sitelerinin, siteye gelen ziyaretçiyi, müşteriye çevirmek için en önemli sayfalardan biri; bu yüzden çok dikkatli tasarlanması gereken bir sayfa. Ürün detayında yapılan küçük bir hata bile ziyaretçinin siteye olan güvenini sarsıp siteden çıkmasına sebep olabilir. Ürün detay sayfasının optimizasyonu ürüne ve hedef kitleye göre değişse de mutlaka sahip olması gereken belli başlı kurallar vardır. Bu kurallara göz atalım:

1) Ürün Resimleri: 

E-ticaret sitelerinin, offline mağazalara göre en büyük dezavantajı ürünü almak isteyen kişinin ürüne dokunaması ve özelliklerini (boyut, renk gibi) net olarak görememesidir. Bu yüzden e-ticaret sitelerinde ürünlerin mutlaka ve mutlaka yüksek çözünürlüklü mümkünse birkaç açıdan resimlerinin olması gerekir. Varsa ürünü detaylı bir biçimde tanıtan video de ürünün net bir şekilde anlaşılmasına ve satın almaya yönlendirmeye yardımcı olur.

ürün-detay-resim

2) Ürün İsmi:

Ürün ismi, ziyaretçiyi ilk anda yakalayan öğelerden biri. Ürün ismi ne kadar net ve açıklayıcı olursa, doğru ziyaretçiyi çeker. Bir standart oluşturulması SEO ve SEM açısından da büyük avantaj sağlar. Örneğin, ilk önce marka adı sonrasında model en sonunda ise temel birkaç özelliğin yazılması ziyaretçiyi aradığı ürüne çekmek için yeterli olur.

ürün-detay-isim2

3) Ürün İçeriği:

Ziyaretçi, ürün ismine bakarak detay sayfasına geldi, resimleri inceledi ama sonrasında satın alması için istediği özelliklerin baktığı üründe olup olmadığını görmek isteyecektir. Bu noktada ürün içeriğinin yani özelliklerinin bulunduğu yazı ve tablo devreye girer. Ürünün içeriği ne kadar açıklayıcı olursa, kişi aradığını o kadar hızlı olur ve satın alma süreci hızlanır.

4) Sayfa Hızı:

Önceki yazımda da belirttiğim gibi sayfanın 1 saniye bile geç açılması insanların siteyi yüklenmeden terk etmesine sebep olabilir (=bounce rate artar). Bu yüzden sayfa hızı ne kadar yüksek olursa, o şekilde optimize edilirse hemen çıkma oranı düşecektir.

5) Harekete Geçirici Buton:

Ziyaretçi ürünü almaya karar verdiğinde onu harekete geçirecek, satın alma sayfasına yönlendirecek bir buton olması gerekir. Bu butonun içindeki metin (sepet ekle, satın al gibi), butonun rengi ve boyutu satın alma sürecini etkiler. Bu yüzden A/B testi yaparak hedef kitleye göre doğru renk ve metni seçmek dönüşüm oranlarını artırmada en etkili yollardan biridir. Türkiye'deki bazı e-ticaret sitelerindeki butonlar:

tr-cta-butonlarıButonlara bakıldığında genelde turuncu ve harekete geçirici slogan olarak da hepsinin "Sepete Ekle" kullandığını görüyoruz. Bazılarında sepet görseli varken bazılarında adet belirtmek için bölümler bulunuyor.

6) Sosyal Paylaşım Butonları:

Ürünü ne kadar kişi görürse satış yapma ihtimali o kadar artar. Bu yüzden ürün detay sayfasında ürünü sosyal olarak paylaşabilmek için butonlar konulabilir. Hatta yazılım desteklerse ürünü paylaşana eğer paylaştığı ürünü satın alırsa, çeşitli kampanyalarla ürünü paylaşmaya teşvik etmek faydalı bir pazarlama yöntemi olur. Örneğin; ürünü paylaşana sepette 10 TL indirim gibi bir kampanya ürünün sosyal medyada hızlıca yayılmasını sağlar.

7) Avantajlar:

Eğer satılması istenen ürün başka sitelerde de satılıyor ve hemen hemen aynı fiyatta ise, e-ticaret ziyaretçisi karşılaştırma yapıp avantajlı olan siteden satın alma yapabilir. Bu yüzden fiyat ve butonun yanında avantajları da göz yormayacak, açık ve net bir biçimde belirtmek e-ticaret sitesini rakip sitelere karşı daha güçlü hale getirir. Bu avantajlar, "24 saat içinde kargo", "100 TL x bankasının puanı" gibi çeşitli kampanyalar olabilir.

ürün-avantaj

8) Ürün Yorumları:

Ürünlerin en çok satılma şekillerinden biri de arkadaş, tanıdık önerisidir. Bu yüzden olumlu her yorum, kişiyi satın alma karar sürecinde etki gösterecektir. Bu yüzden ürün detay sayfasında yorum yapılmasına izin vermek, hem ziyaretçiyi satın almaya yönlendirebilir hem de seo açısından fazla içerik oluşmasını sağlayarak organik yollardan siteye yeni ziyaretçiler girmesini sağlayabilir. Özellikle ürün yorumlarını üye girişi yapmadan, Facebook gibi sosyal ağlar üzerinden yaptırmak hızlı ve kolay işlem için fayda sağlar; fakat bir moderatör tarafından yorumların kaliteli olup olmadığı izlenmelidir.

Yukarıda da belirttiğim gibi ürün detay sayfası, e-ticaret sitelerinin olmazsa olmaz bir sayfası ve vitrini. Bu yüzden ziyaretçilerin rahatlıkla ürünü tanıyıp, kolaylıkla satın almaya yönlendirilecek şekilde ve arama motorlarına göre optimize edilmesi gerekir. Bu sayede dönüşüm oranları artar ve az maliyetlerle yüksek gelir elde edilmiş olur.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir