Etkili Bir Hata Mesajı Oluşturabilmek için 8 Altın Kural

  • Yalın, açıklayıcı ve yardım edici... Bir hata mesajında aradığınız tüm özellikler bunlar olmalı
  • Aşağıda hep beraber doğru bir hata mesajının nasıl olması gerektiği konusunda tüm detayları örnekleri ile görebilirsiniz.
  • Benzeri yazılar için; Açılış Sayfalarında Yapılan 4 Hata


Hata yapmak hepimiz için kaçınılmaz ve özellikle internette bir şeyler üzerinde çalışırken aldığımız hatalar, o hatayı nasıl bertaraf edeceğimizi anlatmakta yeterli değilse uğraşıp duruyor, vakit kaybediyoruz. UX Planet'e göre bunun birkaç akıllıca çözümü var.

Bu tip kullanıcının vaktini alıp, gerginlik yaşamasına neden olan sorunların önüne geçebilmek için ürün gelişim kısmında hata mesajlarının da nasıl verileceğine odaklanılması gerektiği bir gerçek.

Peki ürün geliştirilirken hata mesajlarını kullanıcılar için daha az can sıkıcı hale nasıl getirebiliriz?

Net Olun

Hata mesajlarında net ve sade bir dil kullanmaya özen gösterilmeli. Kullanıcı okuduğunda hatanın neden olduğunu anlamalı. Çünkü tam tersinin gerçekleştiği tabloda kullanıcı deneyimini zedelemiş olursunuz.

Kısa ve Anlamlı

Hata mesajının çok fazla kelime içermesi gerekmez öyle değil mi? Çünkü zaten bir iş üstünde hata alan kullanıcının uzun uzun bir şeyler okumaya pek sabrı da olmayacaktır. Problem nedir, nasıl çözebiliriz konularında yardımcı olan mesajlar en makbulü sayılabilir.

 

Teknik Detay Vermeyin

Hatalar arka planda bir şeylerin yanlış gitmesinden kaynaklanabilir ama hata mesajlarını okuyan kullanıcılar için pek anlamlı olmayacak, kafa karıştıracaktır. Bu nedenle sade ve teknik detay vermeyen bir hata mesajı olmasına dikkat edilmelidir.

Kullanıcıyı Suçlayan Bir Dil Tercih Etmeyin

İyi bir hata mesajı mesajı alan kişiyi suçlayıcı bir ifade içermemeli, teknikten ziyade karşı tarafla iletişimde daha insani bir ton kullanılmalı.

Negatif Cümlelerden Kaçının

Her ne kadar hata mesajları kullanıcının ürün ile ilişkisinde ters giden noktalarda aldığı bir şey olsa da negatif kelimelerin kullanıcı arayüzünde kullanılmaması gerekiyor. Sadece bununla kalmayıp kullanıcıya hatayı tekrarlamaması için neler yapması gerektiğinin de açıklanması gerekmekte.

Açıklayıcı Olun

İyi bir hata mesajı problemi ve nedenlerini ortaya koyar ve çözebilmek için kullanıcıya neler yapması gerektiğini açıklar. Hata ile ilgili gerekli bilgilere yer verir.

Büyük Harflerle Yazmaktan Kaçının

Nedeni çok basit, büyük harfle yazılan şeyleri okumak daha yorucudur ve kullanıcıda ona bağırıyormuşsunuz gibi bir his uyandırmak istemezsiniz.

Bir Eyleme Bağlayın

Bir adım daha ileri gidebilmesi için kullanıcıya aldığı hata mesajı hakkında onu çözebileceği bir ya da daha fazla seçenek sunabilirsiniz.

Sade bir dille, kullanıcıya yardım eden ve ne yapması gerektiği konusunda yönlendiren hata mesajlarının da kullanıcı deneyimi açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha tekrar etmiş olduk. Siz ne dersiniz başka neler yapılabilir?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir