En Eski Turizm Acentesinin Batışı: Thomas Cook

Thomas Cook, 10 yaşında İngiltere'de iş hayatına atılan ve birçok meslekte çalışarak ailesine destek olmaya çalışan bir çocuktu. 1808'de doğan Cook, insanların zor koşullarda haftada 6 gün çalıştığını ve evlerinden uzaklaşmaktan kaçındıklarını fark etti. Kendisi de aynı döngüye giren Cook, bunun değişmesi gerektiğini düşünerek "turizm" faaliyetlerine girişilmesi gerektiğine karar verdi.

1800'lü yılların "lüks" ulaşım aracı olan trenlerde ilk gezisini 1841 yılında organize eden Cook, ileride 16 ülkede faaliyet gösterecek, 22.000 çalışan ve 19 milyon müşteriye sahip olacak büyüklükte bir işletmeyi belki de hayal etmemişti.

Thomas Cook'un alametifarikası olan "paket tur" uygulamasının gösterdiği başarı, kendisinin kurduğu işletmeyi dünyada sayılı işletmelerden biri haline getirdi. İngilizlerin ilerleyen süreçte dünyayı gezip görme, iş olanakları için seyahat etme gibi pek çok ihtiyacı Thomas Cook acentalarında karşılık buluyordu.

Thomas Cook'un vefatından sonra oğlunun işletmeyi devraldı. İşleri sürdürdü. İşletme ilerleyen süreçte 20. yüzyılın ikinci yarısında dünyada yaşanan ekonomik gelişmelerden de pay alarak büyüdü. "Boş zaman" kavramı turizme yönelik talebi artırmaya başladı. Thomas Cook da paket tur konseptini büyük bir başarıyla uyguluyordu. İşletmenin başarısında dünyanın farklı noktalarını "her şey dahil" sistemiyle ziyaret edebilme önemli rol oynuyordu.

Çöküş Nasıl Oluştu?

Thomas Cook'un gözardı ettiği ve önlem almadığı en önemli iki gelişme borçlanarak büyüme ve "internet devrimi" olarak görülüyor. 2000'li yıllarla birlikte turizm ihtiyacının giderilmesinde turizm acentelerinin rolü azalmaya başladı. Öyle ki tüketici taleplerinin değiştiği ve paket turların artık eskisi kadar tercih edilmediği günümüzde işletme kitle turizmini devam ettirmekte ısrarını korudu. 2018 yılında İngiliz turistlerin yurt dışı tercih oranı %60 olmasına rağmen Thomas Cook bu pazardan eskisi kadar pay alamamıştı. Çünkü internet sayesinde turistler en uygun uçak biletlerini, en uygun konaklama opsiyonlarını ve gezip görmek istedikleri noktaları kendileri belirleyerek hareket ediyorlar. Thomas Cook'un skyscanner, airbnb, booking gibi uygulamaların ataklarına cevap veremediği söylenebilir.

Şu an İngiltere'de turistlerin yalnızca %7'si paket tur satın almayı sürdürüyor. Paket tur tercih eden müşteri kitlesinin 65 yaş üstü, alt sosyo-ekonomik gruplara mensup insanlar olduğu ifade ediliyor.

Düşen satışları engellemek için işletme 2007 yılında MyTravel isimli işletmeye yatırım yaparak bu sektöre ayak uydurmaya karar verdi. Fakat bu girişim işe yaramayınca çöküşün yolu açılmaya başladı.

İngiltere'nin Brexit kararı alması ve Sterlinin bu karar sonrası istikrarını kaybetmesi ise işletmeyi etkileyen dış çevre unsurları arasında gösteriliyor.

Borçla büyüme sonrası oluşan borçların ödenebilmesi gereken nakit akışını sağlayamayan işletme, 2019 yılının son çeyreğine yaklaştığımız günlerde iflas bayrağını çekti. Thomas Cook müşterisi yaklaşık 150.000 turistin ülkelerine dönebilmesi için büyük bir operasyon yapıldı. Bazı turistler dönüş biletleri için tekrar ödeme yapmak durumunda kaldı.

Thomas Cook'ta yaşanan gelişmelerden Türkiye'ye gelen müşteriler de etkilendi.

Bu hikaye bana, 1800'lü yıllarda ABD'de demiryolu işletmecilerinin hikayesini anımsattı. Onlar da demiryolu ulaşımının asla azalmayacağını ve yerlerinin değişmeyeceğini düşünüyordu. Gözden kaçırdıkları nokta, onlar demiryolu işinde değil ulaştırma işindelerdi. Şimdi benzer bir son değişimi reddeden ve değişen tüketici taleplerini uyum gösteremeyen işletmelerden biri olan Thomas Cook'un başına geldi.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir