E-Ticaret Sitelerinde Dönüşüm Optimizasyonu

Son yıllarda Türkiye'de e-ticaret sitesi sayısında azımsanmayacak bir artış oldu.  Bu durum, e-ticaret siteleri arasındaki rekabeti hem online hem de offline olarak ciddi bir biçimde artırdı. Son zamanlarda televizyonda sıkça rastladığımız e-ticaret sitelerinin reklamları bu rekabetin en belirgin sonucu. Bu rekabete uyum sağlayabilmek için e-ticaret sitelerinin her geçen gün kendilerini daha da geliştirmeleri gerekiyor. E-ticaret sitelerine her gün binlerce ziyaretçi geliyor. Bu sitelerde müşteri sayısı, offline mağazalara göre kat kat fazla oluyor. Buna rağmen dönüşüm oranları offline mağazalarda çok daha fazla. Offline mağazalarda dönüşüm oranı %20-40 arasındayken -100 müşteriden yaklaşık 30 tanesi alışveriş yaparken- Marketingsherpa'nın 2013 verilerine göre e-ticaret sitelerinde bu dönüşüm oranı %3 civarında. Yani sanal mağazaları ziyaret eden 100 ziyaretçinin 97 adeti alışveriş yapmadan siteyi terk ediyor.

Büyük e-ticaret rekabetinde pazarlama bütçesini artırmadan bir adım önde olmak için yani dönüşüm oranlarını artırmak için belli başlı değerleri sürekli kontrol etmek gerekiyor. İlk etapta bakılması için derlediğim değerlerden bazıları aşağıdaki şekilde:

1) Dönüşüm Sayısı

Belli bir periyotta kaç adet sipariş verildiği anlamına geliyor. Örneğin, bir günde ortalama 100 adet sipariş alan bir e-ticaret sitesi, pazarlama bütçesini artırmadan günde ortalama 110 adet sipariş vermeye başladıysa dönüşüm optimizasyonunu doğru yapıyor demektir.

2) Ortalama sipariş değeri

Bu değerin anlamı bir e-müşterinin, siteden ortalama ne kadarlık tutarda alışveriş yaptığıdır. Yapılan alışveriş sayısı ile çarpıldığında ortalama geliri verir. Bu değeri artırmak dönüşüm değerini artırmaktan daha zordur; fakat artırıldığı zaman e-ticaret sitesinin gelirlerinde azımsanmayacak artış olur.

3) Dönüşüm içindeki ortalama miktar

Bir e-müşterinin yaptığı her farklı alışverişte sepete attığı ortalama ürün sayısıdır. Bu sayı e-ticaret sitelerinin değerini artırmak için de kullanılabilir. Bilindiği gibi kurulan çoğu e-ticaret sitesi aslında yatırım almak amaçlı kurulmaktadır. Dönüşüm içindeki ortalama tutar, yatırım almak isteyen ya da yatırımcılar için bakılması gereken önemli bir faktördür.

4) Sepete eklenip satın alınmayan miktar oranı

Siteye gelen e-müşterilerin bir şekilde alışverişe başlayıp yani ürünü sepete atıp son anda ürünü almaktan vazgeçip siteyi terk etme oranıdır. Yapılan araştırmalara göre bu oran en fazla %20 civarında olmalıdır. Eğer bir e-ticaret sitesinde bu oran %20'den fazla ise site için dönüşüm optimizasyonu yapılması gerekir. Ayrıca bu oran düştükçe ve e-müşteriler alınan hizmetten memnun kaldıkça e-müşteri sadakati de artacaktır.

Yukarıdaki değerler dönüşüm optimizasyonu yapmaya başlayan kişiler için ilk olarak bakması ve sonrasında sürekli kontrol etmesi gereken değerlerdir. Bu değerlerdeki herhangi bir artış dönüşüm optimizasyonunun doğru yapıldığını gösterir. E-ticaretle uğraşanlar ya da uğraşmak isteyenler bu değerleri mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir