Dünya Tarihini Değiştiren Markalar

Hayatımızda bazı markalar var ki onlardan yalnızca birer marka olarak bahsetmek artık yetersiz kalıyor. Çünkü bu markalar sundukları ürünlerin ya da hizmetlerin ötesinde tüm toplumu derinden etkileyebiliyor. Bu markalar bazen bir ülkenin ekonomisini bazen bir siyasi rejimin kaderini hatta bazen de dünyamızın geleceğini değiştiriyor. İşte o markalar ve yaşamımızdaki yerlerine dair bazı bilgiler:

Mc Donald’s

McDonald's_Main

Mc Donald’s şüphesiz küreselleşen dünyanın en büyük ikonlarından biri. Dünya genelinde günde ortalama 58 milyon müşteriye hizmet veren marka, 118’den fazla ülkede 34.000’den fazla restorana sahiptir. Dünya üzerinde Mc Donald’s restoranlarında çalışanların sayısı 1.6 milyonu geçmektedir. Markayla ilgili en ilginç istatistiklerden biri ise ABD’de nüfusun %98’inin yılda en az bir kez Mc Donald’s’ta yemek yiyor oluşu. Yurt dışına çıktığınızda ilk yemek yediğiniz yerin Mc Donald’s olması da markanın dünya üzerinde ne derece etkili olduğunu kanıtlıyor.

Markanın tarihindeki en ilginç olaylardan biri ise Rusya’nın başkenti Moskova’da açılan ilk şubesinin hikayesi. 1980’lerde Amerika ve Rusya arasında soğuk savaş sürerken Mc Donald’s yöneticileri Rusya’da şube açabilmek için uğraş verirler. 1977 yılında Rus devlet adamlarıyla başlayan bu temaslar tam 14 yıl sürer ve 31 Ocak 1991’de Moskova’da ilk Mc Donald’s şubesi açılır. O zamanlar komünizmle yönetilen Rusya’da, Mc Donald’s’ın açılışı gayri resmi olarak sosyalizmin çöküşü kabul edilir. Zaten bundan birkaç yıl sonra da Sovyetler Birliği dağılır. Bunun dünya tarihi açısından önemini anlayabilmeniz için aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm. Video o ilk Mc Donald’s şubesinin açıldığı gün insanların restorana girebilmek için bekledikleri sırayı gösteriyor. O gün Mc Donald’s’ı 10.000’den fazla insan ziyaret etmiş. Gördüğümüz gibi bazı markalar siyasal rejimlere bile etki edebiliyor.

http://www.youtube.com/watch?v=newRbaPkkao

Google

Google-logo

Şüphesiz ki hayatımızın tam ortasında duran markalardan biri Google. Özellikle 1990 sonrası kuşağın internet kelimesinden sonra ilk öğrendiği kelimelerden biridir. Evlerimizdeki raflardan ara sıra indirdiğimiz cilt cilt ansiklopedilerin tavan arasına taşınmasına sebep olmuştur. Diğer yandan yalnızca Google’da değil internette arama yapmak anlamıyla “googling” olarak İngilizce sözlüklere girmiştir. Rakamsal olarak baktığımızda da Google’ın büyüklüğünü ve önemini çok net görebiliriz. Yaklaşık 2 ay kadar önce açıklanan ‘En İyi Küresel Markalar’ araştırmasında Google, Coca Cola’yı da geride bırakarak 2. sıraya oturdu. 1. sırada bulanan Apple ile de arasında çok az bir fark bulunuyor. Özellikle son yıllarda yaptığı ataklarla ve sunduğu hizmetlerle yakın zamanda zirveye oturacağını söylemek hiç de zor değil. Ayrıca Google’ın hayatınızdaki yerini anlayabilmeniz için sadece onun olmadığını hayal etmeniz yeterli. Google hakkında ilginç bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz.

Apple

apple

Böyle bir listede olmazsa olmaz markalardan birisi tabi ki Apple’dır. İş dünyasının en efsane isimlerinden biri olan Steve Jobs’ın markası şu an kullandığımız birçok teknolojinin kaynağı oldu. Tüketici elektroniği alanında birçok ilki gerçekleştiren Apple, iPod’la müzik dünyasının, iPad’le de tablet bilgisayarların kaderini değiştirdi. iPhone ise insanlara mobil dünyanın kapılarını açtı. Neredeyse tüm iletişim sistemimiz başka bir yola doğru evrildi.

Apple’ın efsane marka olmasını sağlayan bir diğer şey de reklamcılık tarihine kazınmış olan reklamı 1984’tür. İlk Macintosh’un tanıtımı için yapılan reklam sadece bir kez 1984 yılında Super Bowl’da oynatılmış. George Orwell’in 1984 adlı kitabına dayanan reklam, o dönemde oldukça ses getirmiş.

http://www.youtube.com/watch?v=Z8ji0B98IMo

Coca Cola

coca-cola-funky-logo

İnsanların mutluluğunu kendine dert edinen Coca Cola da, büyüklüğüyle ve dünyadaki etkisiyle tabi ki bu listenin bir diğer olmazsa olmazı. Sudan sonra en çok tüketilen içeceklerden olan kolanın mucidi marka, Amerika’nın dünyadaki amiral gemilerinden biri olarak görülüyor. Hatta 50. Yıldönümünde ABD’nin ulusal ikonu statüsünü kazanmış.

1985 yılında formülünü değiştirmiş. Fakat yeni formül beğenilmemiş ve marka tüketiciler tarafından 400000 adet telefon ve mektup almış. Ayrıca tedarikçilerin bu yeni formülü protesto ederek satmama kararı almaları üzerine de eski formüle dönülmüş. Coca Cola Klasik ürünü de bu olaydan sonra ortaya çıkmış bir ürün.

Diğer yandan Coca Cola’nın mutluluk konumlaması da dünyadaki en başarılı marka konumlandırmalarından biri. Geçtiğimiz yıl genel olarak dünyadaki krizler ve savaşlar nedeniyle insanların gergin olduğunun tespiti üzerine “mutlu olmak için bir milyon neden var” kampanyasını oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştiren marka bu konumlamayı sonuna kadar hak ettiğini de göstermiş oldu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir