Doğtaş'ın Gerçek İnsanları

Mobilya sektörü acaba tek düze reklamlardan bıkmadı mı, bizi şaşırtacak işlerle ne zaman karşılacağız diyorduk ki Doğtaş bu sorularımıza cevap olacak reklam filmleriyle arz-ı endam etti.

Doğtaş'ın bahse fazlasıyla değer reklam çalışmalarına geçmeden önce kısaca mobilya sektörünün genel reklam anlayışına değinmek isterim. Mobilya önceleri hepimiz için bir araçtı. Toplumlara göre yüklenen anlamlar değişse de iş görür ve uzun ömürlü olması yeterliydi. Daha tasarımın pek farklılık yaratmadığı zamanlarda; çoğunlukla çizgi altı çalışmaların başrolünde mobilyanın olduğunu görüyoruz. Sağlamlığı ve uzun ömürlü oluşu yetmeyince işin içine farklılıklar girdi. Tüketici de bu farklılıklara yöneldi; alımlarını ve algılarını bu yönde oluşturdu. Eksik var gibi geliyor değil mi? Evet buraya kadar tek eksik insan. Mobilyanın pazarlanmasında insan unsurunun da işin içine eklenmesiyle muhteşem ikili artık tamamlanmıştı. Elbette ürün ile etkileşimde olan alıcının reklam çalışmalarında çokça görünmesi başlarda sıkıcı gelmedi. Fakat gün geçtikçe bu iletişimin kozmetikte ya da gıdadaki gibi sadece insan üzerinden gitmesi rahatsız edici olmaya başladı. Güzel insanlar, aşırı mutlu aileler ve onlara eşlik eden garnitür tadında mobilyalar.

Tüm bu anlattıklarımda bir terslik olduğunu söyleyenler artık çoğalmaya başlıyor. İnsanın içinde olmadığı bir çalışma (ya da insana dokunmayan) ne kadar etkili olabilir tartışırız ama insanın tamamen ürünün önüne geçtiği bir pazarlama faaliyeti artık fenalık getiriyor. Bu yolda çikolata reklamlarına sağlam bir gönderme yollayan Biscolata'nın kadın yerine erkek reklam figürü kullanması ciddi bir mesajdı bence. Şimdi ise Doğtaş buna benzer fakat başka bir yoldan ilerlemiş reklamlarında genel mobilya reklamlarına atıfta bulunmuş. Her üç videoda da göreceğiniz gibi klasik şekilde giriş yapan kareler şaşırtıcı bir şekilde samimi (olması gereken insan davranışlarıyla) havayla son buluyor. Kendinden ve ürünlerinden emin olan Doğtaş, janjanlı insanların senden, bizden farkı olmadığını söyleyerek aslolanın ürün olduğunu vurguluyor. Umarım birçok sektör gibi mobilya sektörü de tıpkı Doğtaş gibi gerçek tüketiciyi farkeder ve iletişimini bunun üzerine kurar.

http://www.youtube.com/watch?v=fefZ1yUHE98

http://www.youtube.com/watch?v=BvFsEy6124s

http://www.youtube.com/watch?v=vIAAZ6fro9s

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir