Dijital Projeler Kullanıcıların Aklında Kalıyor mu?

Bir markanız var ve bu marka yıllık 300.000 TL'lik bir dijital pazarlama bütçesine sahip. Bu bütçe ile en iyi sonuçları almak ve markanızı duyurmak istiyorsunuz. Bu bütçeyi  kullanmak için aşağıdaki iki seçenekten hangisini seçerdiniz?

1- Büyük bütçeli bir proje + Diğer iletişim harcamaları

  • Ulaşılabilecek muhtemel hedef kitle sayısı: 3 milyon
  • Sıklık: 1/yıl
  • Proje(ler)in toplam maliyeti 200.000
  • Diğer iletişim harcamaları: 100.000

2- Küçük çaplı 24 proje + Diğer iletişim harcamaları

  • Ulaşılabilecek muhtemel hedef kitle sayısı:  1 milyon
  • Sıklık: 24/yıl
  • Proje(ler)in toplam maliyeti 200.000
  • Diğer iletişim harcamaları: 100.000

Aynı bütçe ile 3 milyon insana ulaşmak tabii ki ilk etapta daha çok tercih edilebilir gibi duruyor. Ancak buradaki asıl sorun şu; ilk seçenekteki 1 milyon kişi mi ilerde sizin markanızı daha çok hatırlayacak yoksa 3 milyon kişi mi? Bu soruya yanıtınız, sürdürülebilirliği tanıyıp tanımadığınızı gösteriyor.

Günlük yaşantımızda ortalama 3000 reklamla karşılaşıyoruz. Bu durumun sonucu olarak artık çoğu insan  reklamlar ya da diğer pazarlama iletişimi faaliyetleri karşısında   bağışıklık kazandı. Geçmişte hiç olmadığı kadar dinamik bir dünyanın içerisindeyiz ve bu durum insanların bir önceki yıl değil bir önceki gün bile ne izlediğini hatırlamamasına neden oluyor. Haliyle markanızın patlattığı efsane proje bir süre konuşulduktan sonra bir kulaktan girip diğer kulaktan çıkarcasına ortadan kayboluyor.

Dahası da var. Yapılan araştırmalar insanların bir süre sonra reklamı  hatırlasalar bile hangi marka tarafından yapıldığını hatırlamadıklarını gösteriyor. Sık sık "bir otomobil reklamı vardı, içinde şöyle bir sahne geçiyordu" demenizin de nedeni bu aslında.

Aynı durum dijitalde de geçerli. Hatta insanlar dijital mecralarda diğer mecralara göre çok daha fazla içerik tükettiği için, markanın projesinin bir süre sonra diğer içerikler arasında kaybolma ihtimali de çok fazla. O halde insanların karşısına tek bir kez çıkmak yerine küçük küçük aralıklarla çıkmak, onların hafızalarında yer edebilmek adına daha yararlı bir strateji.

Tüketicinin bir kaç yıl sonra hatırlamayacağı büyük(!) projenin   markaya kazandırabileceği hiç bir şey yok. Ödül dışında! Hani, şu hep aynı türde işlerin kazandığı, aynı jürilerin olduğu ödülleri diyorum! Hala aksini düşünüyorsanız Google'da 2012 yılında ödül alan projeleri arayabilirsiniz. Bakalım kaç tanesi hafızada?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir