• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Dijital Pazarlama, İşletmelerin %50 Büyümesini Sağlıyor

Pazarlamasyon / 06 Ağustos 2020
facebook twitter

Günümüzde her geçen saniye daha fazla veri üretilirken, kullanıcılar kişiselleştirilmiş içerikler bekliyor. Bu noktada önemini artıran makine öğrenimi, verilerin toplama, işleme ve uygulama süreçlerini hızlandırarak, pazarlamacılara müşteri ihtiyaçlarını belirlemek ve anlamak için daha önce hiç sahip olmadıkları bir güç sağlıyor.

Boston Consulting Group’un (BCG) Google için yürüttüğü araştırmaya göre, veriye dayalı ileri teknolojiler işletmelerin büyümesini sağlıyor. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen testlerde dijital pazarlama faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin, ilk dört ila altı hafta arasında işlem sayılarını %50 oranında artırarak satış grafiğinde yükselme yaşandığı ortaya koyuluyor.

Dijital Pazarlama, Geleneksel Pazarlamadan Yüzde 33 Daha Etkili

Bu büyüme, işlem başı maliyeti %44 oranında azaltırken, dijital pazarlama harcamalarından elde edilen geliri de %33’e varan oranda artırıyor. BCG, 200’ün üzerinde anket, 15’in üzerinde test ve 40’ın üzerinde uzman ile görüşmeler gerçekleştirerek bu sonuçları elde ettiğini açıklıyor.

Etkin İnsan Kaynağıyla Dijital Pazarlama Performansı %15 Artırılabilir

BCG tarafından yapılan araştırmada ortaya konan diğer bir önemli konu ise dijital pazarlamada başarılı olmak için yararlanılan insan gücü. Mevcut teknolojiler ne denli güçlü olsalar da sürekli insan girdisine ihtiyaç duyuyor. Kampanya hedefi, kategori özelliği ve müşteri davranışına makine öğrenimi tabanlı algoritmaları entegre etmenin en iyi yollarına karar vermek, akıllıca stratejik kararlar almak ve teknolojiyi optimize etmek için işletmelerin insan gücüne de ihtiyacı var.

BCG’ye göre, şirketler veriye dayalı ileri teknolojilerden yararlandığında kampanya metriklerinde%20’yi bulan gelişme sağlayabilir ve kampanyaya insan eliyle yapılan düzenlemelerle %15’lik ek performansla güçlendirebilir.

Dijital Pazarlama Hacmi 2021’de Yüzde 13 Artacak

Teknolojiye Hükmetmek, Yetkin İnsan Kaynağı ile Mümkün

Dijital pazarlamada insan kaynağının önemine dikkat çeken EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, bu konuda yaptığı açıklamada, “Dijital pazarlama alanında sürekli gelişen teknolojilerin, şirketlerin iş hacimlerine yaptığı kaldıraç etkisi, kısa zamanda yüzde 50’lere ulaşıyor. BCG’nin yapmış olduğu araştırma sonuçları dijital pazarlamada insan kaynağının ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Etkin insan kaynağı, doğru veri analizi ve doğru veri girişi ile şirketler hedeflerine çok daha hızlı ulaşabiliyor.” dedi.

Kurumların dijital pazarlama stratejilerinde hacimsel büyüklüğün yanında sadakatin de önem kazandığına dikkat çeken Bülbül, yetkin insan kaynağı tarafından optimize edilen verilerin sadık müşteri kitlesi oluşturmanın en hızlı yolu olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle noktaladı:

“Hemen hemen her alanda olduğu gibi, dijital pazarlama da yetkin insan kaynağı hedeflere ulaşmada büyük önem kazanıyor. EG Bilişim olarak, yetkin insan kaynağına sürekli yatırım yapıyoruz. Alanında uzman ekibimiz, dijital pazarlama alanında yaşanan küresel gelişmeleri anlık olarak takip ediyor ve müşterilerimizin dijital pazarlama etkinliklerine bu gelişmeleri anında entegre ediyor.”

2 Metre Uzaktan Okunarak Sosyal Mesafenin Önemine Vurgu Yapan Gazete
2 Metre Uzaktan Okunarak Sosyal Mesafenin Önemine Vurgu Yapan Gazete

Finlandiyalı perakende zinciri HOK-Elanto, Finlilere sosyal mesafenin önemini zekice hazırlanan bir gazete ilanıyla analatıyor. Her ne kadar Finliler sosyal mesafeye kültürel olarak alışkın olsalar da insanların rehavete kapılmalarını istemeyen TBWA\Helsinki […]

comment 0
share
Etiketler
BCG Boston Consulting Group

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni Zelanda, Turizm Kampanyası İçin Tüm Ülkeyi Oyun Alanına Dönüştürdü

Serdar Altan / 14 Ağustos 2020
facebook twitter
Yeni Zelanda, Turizm Kampanyası İçin Tüm Ülkeyi Oyun Alanına Dönüştürdü

Malum, salgın nedeniyle şu günlerde seyahat etmek sıkıntılı bir durum. Hele de yurt dışına... Ancak "Tourism New Zealand" adlı turizm grubu, TBWA/Sydney ajansının da yardımıyla, ülkeyi en azından sanal turistlerin ziyaret etmesinin bir yolunu buldu.

Adweek'in paylaştığı habere göre, bu kampanya kapsamında, insanların Yeni Zelanda'nın en önemli cazibe merkezlerinden bazılarını keşfedebilmesi amacıyla ülkeyi oyunlaştırmak için Twitch ve oyun fenomeni Loserfruit ile iş birliği yapıldı. Öncelikle komşu Avustralyalıları ve oyun komünitesini hedefleyen kampanya, ülkeyi nihai seyahat noktası olarak sunmayı hedefliyor.

https://pazarlamasyon.com/isvec-turizm-kampanyasi-kapsaminda-butun-ulkeyi-airbnbde-gorucuye-cikardi/

2,7 milyon YouTube abonesi olan 27 yaşındaki Avustralyalı oyun yayıncısı Loserfruit, geçen hafta 1,8 milyondan fazla takipçisi olduğu Twitch'te kampanya için hazırlanan simülasyonu canlı olarak oynadı. Bununla birlikte kampanya kapsamında, sosyal kanallarda bir dizi video da yayımlandı.

Tabii, Yeni Zelanda'yı görme konusunda hevesli olan kişiler, maalesef "Play NZ" adı verilen bu oyunu oynayamıyorlar. Ancak ülkenin genişliğini gösteren ve 18 videodan oluşan bir seçkiyi online olarak izleyebiliyorlar.

https://youtu.be/fl_I_Syh_TM

Amaçlarının karantina sonrası maceraları için planlar yapan gezginlerin kafasına Yeni Zelanda'yı getirmek olduğunu söyleyen Tourism New Zealand Genel Müdürü Andrew Waddel, reklam kampanyası ile ilgili olarak şunları dile getirdi:

"Artan sayıda insanın yeni deneyimler, keşifler ve en önemlisi eğlence ve macera duygusu arzuladığını fark ettik. Bunu düşünmezsiniz, ancak oyun ve seyahat çok yakındır. Her ikisi de keşif, merak ve macera ile ilgilidir. Avustralyalılar doğuştan gelen gezginlerdir ve Play NZ, yolculuk tutkularını tatmin etmek ve sınırlar yeniden açıldığında Yeni Zelanda'yı ziyaret etmeleri için onlara ilham vermek için oluşturuldu."

Robot Sophia’nın Yaptığı Resim NFT Formatında Satıldı
Robot Sophia’nın Yaptığı Resim NFT Formatında Satıldı

NFT sanat pazarı, son aylarda oldukça ilgi görüyor.  Hatta geçtiğimiz günlerde sizlerle dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan TIME‘ın,  dijital ortamda şifreleyerek oluşturduğu üç özel dergi kapağını NFT olarak sertifikalayarak […]

comment 0
share
Etiketler
BCG Boston Consulting Group

Türkiye’de Kartlı Harcamalar Avrupa’dan Daha Hızlı Toparlandı

Pazarlamasyon / 27 Ekim 2020
facebook twitter
Türkiye’de Kartlı Harcamalar Avrupa’dan Daha Hızlı Toparlandı

Visa ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye’de yapılan kartlı harcamalarda COVID-19 etkisini inceleyen bir araştırma gerçekleştirdi. Mart-Ağustos 2020 dönemine odaklanan araştırmada, kartlı harcamalarda farklı sektörler için COVID-19 sürecine bağlı olarak gerçekleşen değişimler, temassız işlemler ve e-ticaret işlemlerinin değişimi analiz edildi. Salgın nedeniyle Türkiye’de sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı 12 haftalık dönemde (Mart-Mayıs) toplam kartlı harcamalar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %10 daraldı. Haziran’da ise normalleşmenin başlamasıyla harcamalar hızlı bir toparlanma sürecine girdi ve Ağustos ayının son haftasında 2019 seviyesinin %18 üzerine çıktı.

Pandemi kısıtlamalarında iki uç ülke İsveç ve İtalya’ya kıyasla Türkiye…

Visa ve TOBB Harcamalar Araştırması, salgın döneminde farklı yaklaşım izleyen iki ülke; Avrupa’da sokağa çıkma kısıtlarını ilk hayata geçiren İtalya ve kısıtlama uygulamayan İsveç ile kıyaslamalar da içeriyor. Mart-Mayıs ayları arasında kartlı harcamalar bakımından İtalya en keskin düşüşleri yaşarken, Nisan ve Mayıs aylarında Türkiye ve İsveç birbirine paralel ve yakın dalgalanmalar yaşadı. 6 ana harcama sektörünün bir sene öncesiyle kıyaslandığı tablolar karşılaştırıldığında, İsveç ve İtalya’nın Haziran ayında %13 oranında küçülmeye devam ederken, Türkiye’nin aynı ayda normalleşmeyle birlikte %10 büyüyerek, hızlı biçimde toparlandığı görülüyor.

Temassız işlem büyümesinde Türkiye Avrupa’da ilk sırada

Türkiye, pandemi sürecinde Avrupa’da temassız harcama limitini yükselten ilk ülke oldu. Tüketiciler de sağlık önceliği nedeniyle temassız ödemelere artan bir talep gösterdi. Bankalararası Kart Merkezi rakamlarına göre yalnızca Mart ayında 2,5 milyon kart ilk defa temassız ödeme yapmak için kullanıldı. Böylelikle Türkiye’de, 2020 yılının ilk 6 ayında gerçekleşen temassız işlem sayıları geçen yılın aynı dönemine kıyasla 3 kat arttı. Visa ve TOBB Harcamalar Araştırması da bu artışın rakamsal yansımalarını çok net olarak ortaya koyuyor. Temassız ödemelerdeki büyüme oranı ile Türkiye, Avrupa’da en yüksek artışı gösteren ülke olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, yüz yüze ödemelerin %75’inin temassız olarak gerçekleştiği Avrupa ortalamasına kıyasla ülkemizde temassız işlem oranı daha düşük. Temassız ödeme kabulünü daha da yaygınlaştırmak üzere, pandemi döneminde dahi çalışmalarını sürdüren Visa, perakende markalarıyla gerçekleştirdiği iş birliği ile 7000’e yakın temassız ödeme noktasını hayata geçirdi.

E-ticaret rekor seviyelere ulaştı

Araştırmanın kapsadığı dönemde, tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle ülkemizde e-ticaret işlem adetleri, sadece Nisan 2020’de %30 arttı. 14 Avrupa ülkesinde bu rakam yüzde 25’in üzerinde artış gösterdi. Türkiye’de Mart-Mayıs arasında 7 milyon kart ilk defa e-ticaret alışverişi için kullanıldı. Bunun sonucunda, ülkemizde e-ticaret, Mayıs sonu itibarıyla kartlı harcamaların %33’üne ulaşarak rekor seviyelere yükseldi.

Normalleşmeyle pek çok sektörde 2019’u geride bırakan harcama rakamları

Giyim, seyahat, elektrik-elektronik gibi ‘isteğe bağlı tüketim” harcamaları, pandemi öncesinde market ve gıda gibi ‘temel ihtiyaç’ harcamalarının üzerinde seyrederken, Türkiye’deki ilk COVID-19 vakasının görüldüğü Mart ayında bu sektörlerdeki harcamalar %58 civarında düşüş gösterdi. Ancak, normalleşme ile birlikte toparlanmaya başlayan ‘isteğe bağlı tüketim’ harcamaları, özellikle elektrik-elektronik ve yapı-dekorasyon harcamalarındaki artış ve diğer sektörlerde yaşanan iyileşme ile ‘temel ihtiyaç’ harcamaları seviyesine yeniden yaklaştı.

Evden çalışma ve uzaktan eğitim döneminde elektrik-elektronik sektörüne talep arttı

Sokağa çıkma kısıtlamaların olduğu dönemde (Mart-Mayıs), geçen seneye kıyasla talep artışı yaşayan sektörler elektrik-elektronik eşya-bilgisayar, market ve gıda oldu. Bu dönemde seyahat, yemek, giyim ve akaryakıt kategorilerinde ise düşüşler yaşandı. Mart ayında evden çalışma ve uzaktan eğitimin başlamasıyla birlikte elektrik-elektronik ve yapı-dekorasyon harcamalarındaki kayda değer artış dikkat çekti. Özellikle elektrik-elektronik harcamalarının Haziran-Ağustos aylarında da artmaya devam ederek, 2019’un %95 üzerinde gerçekleşmesi bu talebin kalıcılığına işaret ediyor.

“Türkiye adına olumlu bir tablo”

Araştırmadan çıkan sonuçları değerlendiren Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, “Visa ve TOBB’un Harcamalar Araştırması, Türkiye adına olumlu bir tablo ortaya koyuyor. Ülkemizde normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte bütün sektörlerde Avrupa’ya kıyasla daha hızlı bir toparlanma olduğunu görüyoruz. Türkiye’de ödeme sistemlerinin yaygınlığı, tüketicilerin kart kullanım alışkanlıkları ve e-ticaret altyapılarının güçlü olması yaşanan iyileşmede önemli rol oynadı” dedi.

Tezel sözlerine şöyle devam etti: “Pandemi süreci hem tüketici davranışlarında, hem işletmelerin yapılanmasında önemli değişikliklere yol açtı. Tüketiciler bu dönemde sanal ortamlarda online ödemelere, fiziksel dünyada ise temassız ödemelere yöneldi. Ülkemizde temassız kart kullanımı normalde her yıl ortalama 2 kat büyürken, bu senenin sadece ilk 6 ayında 3 kat büyüdü. Temassız ödeme kabulünün bazı işyerlerinde ciro artışları ile sonuçlanabildiğini de gözlemledik. Türkiye’de temassız kart kullanım oranlarının Avrupa düzeyine ulaşmasını bekliyoruz”.

Nakitten kartlı ödemeye gerçekleşen dönüşümün kayıtlı ekonomiye de katkıda bulunduğunu söyleyen Tezel, “İşletmeler tarafında ise, pandemi döneminde elektronik ödeme yöntemlerini kabul eden, işini dijital ortama taşımış küçük ve orta ölçekli şirketler için bu sürecin daha kolay geçtiğini gördük. Bu dönemde Visa olarak, ekonominin belkemiğini oluşturan KOBİ’lere desteğimizi İşimi Yönetebiliyorum projemiz kapsamında; gerek sunduğumuz sanal eğitimler, gerekse verdiğimiz dijitalleşme ve dijital pazarlama desteğiyle sürdürüyoruz” dedi.

“Türkiye’nin proaktif yaklaşımı pandemi sürecinin etkilerini sınırlandırdı”

TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, “İçinden geçtiğimiz pandemi sürecinde tüm dünya hiç alışık olmadığı bir ortamla karşı karşıya kaldı. Bu yeni ortama uyum sağlamak üzere hazırlıklı olan ve proaktif davranan ülkeler, diğer ülkelerden pozitif olarak ayrıştı. Türkiye, pandemi sürecinde hızlı kararlar alarak ve özellikle sağlık alanında gerçekleştirmiş olduğu atılımlarla bu yeni ortama uyum sağlama konusunda dünyada öne çıkan ülkelerden biri oldu. Bunun yansımasını da hem e-ticaretin bu süreçte öne çıkmasıyla hem de temassız ödemelerdeki artışla somut olarak görmüş olduk” dedi.

Pandemi sürecinde Odalar-Borsalar, Sektör Meclisleri, Kadın ve Genç Girişimler ile OSB’lerle sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Pandemi sürecinde kurduğumuz istişare mekanizmalarıyla sahadan anlık bilgileri aldık ve üyelerimizin sorunlarını yakından takip ettik. Bu sorunlara çözüm önerileri geliştirip, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına ileterek bu sorunlarının çözümünün takipçisi olduk. Bu dönemde bu yöntemle üyelerimizden gelen pek çok sıkıntının çözüldüğünü söyleyebilirim. Yine bu dönemde atılan proaktif adımların normalleşme sürecini hızlandırdığına şahit olduk“ dedi.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Pandemi süreci bize e-ticaretin önemini ve geleceğini bir kez daha gösterdi. Bu dönemde kredi kartı harcamalarının 3’te 1’inin e-ticaret üzerinden yapıldığını gördük. Biz de üyelerimizi e-ticarete hazırlamak için birçok online bilgilendirme toplantısı düzenledik. Bunun yanında sertifikalı e-ticaret ve e-ihracat eğitim programları yaptık. Üyelerimizin e-ticarette yer alması için birçok şirketle e-ticarete özel kampanyalar hazırlayarak, üyelerimizin kullanımına sunduk”.

Turizm Markaları, İnsanları Yeniden Seyahat Ettirmek İçin Güçlerini Birleştiriyor
Turizm Markaları, İnsanları Yeniden Seyahat Ettirmek İçin Güçlerini Birleştiriyor

Corona virüs salgınının tüm dünyaya yayılmasının üstünden neredeyse yedi ay geçti. Fakat ülkelerin ve turizm markalarının aldıkları önlemler henüz işe yarar gibi görünmüyor. İnsanlar hâlâ seyahat yerlerinin, binaların ve tesislerin […]

comment 0
share
Etiketler
BCG Boston Consulting Group

Facebook’un Rap Yapanlara Özel Yeni Uygulaması: Bars

Begüm Canbaz / 02 Mart 2021
facebook twitter
Facebook’un Rap Yapanlara Özel Yeni Uygulaması: Bars Her geçen gün teknolojiye ve trendlere uyum sağlamaya çalışan Facebook geçtiğimiz yıl özüne dönerek üniversite öğrencileri için Campus uygulamasını hayata geçireceğini duyurmuştu. Hatta bu yılın başlarında Türkiye ve dünyada bir anda popüler olan Clubhouse uygulamasına rakip olabileceği konuşuluyordu. Facebook şimdi de Tiktok benzeri yeni bir uygulama üzerine çalışıyor ancak bu uygulama Rapçilere özel! https://pazarlamasyon.com/facebook-clubhousea-rakip-olabilir/ Facebook’un Ar-Ge grubu NPE geçtiğimiz hafta BARS adlı yeni uygulamasını tanıttı. Rapçilerin profesyonel olarak oluşturulmuş ritimleri kullanarak kendi rap şarkılarını oluşturmasına ve paylaşmasına olanak tanıyan yeni uygulama, Facebook ve NPE ekibinin, müzik video uygulaması Collab'ın piyasaya sürülmesinin ardından müzik alanındaki ikinci lansmanı oldu. Collab, başkalarıyla çevrimiçi müzik yapmaya odaklanırken, BARS bunun yerine kendi videolarını oluşturmak ve paylaşmak isteyen olası rapçileri hedefliyor. Uygulamada, kullanıcılar profesyonel olarak oluşturulmuş yüzlerce ritimden birini seçebilir, ardından kendi şarkı sözlerini yazabilir ve bir de video çekip kaydedebilecek. BARS ayrıca kullanıcı şarkı sözleri yazarken kullanıcıya otomatik olarak tekerlemeler önerebilecek ve videolara eşlik edecek farklı ses ve görsel filtrelerin yanı sıra bir otomatik ayar özelliği sunacak. Farklı seviyelerdeki rapçileri buluşturmayı hedefleyen uygulamada 60 saniyelik şarkılar çekilebilecek. Dileyen kullanıcılar videolarını kaydedip sonradan videoları sosyal medya hesaplarında paylaşabilecek. Ayrıca uygulamada Challenge Modu olacak ve dileyen kullanıcılar birbirine meydan okuyabilecek. BARS şimdi beta sürümüyle kullanıcılarını bekliyor.
2020’de Kişi Başı 304 Dolar Online Alışveriş Yapıldı
2020’de Kişi Başı 304 Dolar Online Alışveriş Yapıldı

Türkiye’de 2020 yılında kişi başına yapılan e-ticaret miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 92 oranında artarak 304 ABD Doları oldu. Büyük kısmı COVİD-19 pandemisiyle geçen 2020 yılına ait ilk dijital […]

comment 0
share
Etiketler
BCG Boston Consulting Group
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön