• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Dijital Pazarlama Hacmi 2021’de Yüzde 13 Artacak

Cansu Bolat / 26 Haziran 2020
facebook twitter

Statista verilerine göre, dünya çapındaki dijital reklam harcamaları 2020 sonunda 384 milyar dolara ulaşacak. 2021’de pazar hacminin 435 milyar dolara çıkması öngörülüyor.

Başta KOBİ’ler olmak üzere iş dünyası, corona virüsün olumsuz etkilerini azaltmak için dijital pazarlamaya ağırlık vermeye başladı. Future of Business’ın raporuna göre, Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 71’i yeni ürün veya hizmetlerini tanıtmak için dijital platformları kullanıyor. Online araçları, müşteriler ve tedarikçilerle iletişim kurma amacıyla kullananların oranı yüzde 63. İnterneti ürün veya hizmet satışı için kullanan KOBİ’lerin oranı yüzde 56 iken, bilgi edinmek amacıyla kullananlarınki ise yüzde 58.

50 Milyon Kişi Her Gün Online

Küresel Dijital Raporu’na göre, Türkiye’de 59 milyon internet kullanıcısı var. Kullanıcıların yüzde 84’ü her gün internete giriyor. Toplam nüfusumuzun yüzde 63’ü sosyal medya platformlarını kullanıyor. Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 71’i yeni ürün veya hizmetlerini tanıtmak için dijital platformları kullanıyor. Online araçları, müşteriler ve tedarikçilerle iletişim kurma amacıyla kullananların oranı ise yüzde 63.

Pazarlama Bütçelerinde İbre Dijitali Gösteriyor

Şirketlerin corona virüs belirsizliğinde dijital pazarlamaya yoğunlaştıklarını belirten Google SMB Premier Partnerı EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, “Küçük ve orta ölçekli şirketlerin çoğunda dijital pazarlama faaliyetleri yürütmek için yeterli insan kaynakları bulunmuyor. Sektörün en hızlı büyüyen dijital pazarlama ajanslarından biri olarak KOBİ’lere özel çözümler üretiyoruz. Verdiğimiz kaliteli hizmet ve kattığımız değerle bu işletmelerin üzerinden büyük bir yükü alarak kendi işlerine odaklanmalarına olanak tanıyoruz.” dedi.

Facebook, COVID-19’un KOBİ’ler Üzerindeki Etkilerini Ölçen Araştırmasının Sonuçlarını Yayınladı
Facebook, COVID-19’un KOBİ’ler Üzerindeki Etkilerini Ölçen Araştırmasının Sonuçlarını Yayınladı

Facebook, COVID-19 pandemisinin Türkiye’deki küçük ve orta boyuttaki işletmeler (KOBİ) üzerindeki etkilerini ölçen araştırmasının ilk sonuçlarını yayınladı. İlk olarak geçtiğimiz Mayıs ayında Dünya Bankası ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü […]

comment 0
share
Etiketler
dijital pazarlama

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Salgının Müşteri Sadakati Üzerindeki Etkisi

Ayşe Göl / 24 Ağustos 2020
facebook twitter
Salgının Müşteri Sadakati Üzerindeki Etkisi

Geçen kasımda Yotpo'nun yayınladığı bir ankete göre, tüketicilerin alışveriş yaptıkları markalara bağlılıklarının arttığı ortaya çıkmıştı. Son yıllarda H&M ve Target gibi birçok perakendeci de sadakat programlarına yeni seçenekler ekledi. Ancak corona virüs süreciyle birlikte, tüketiciler alışveriş alışkanlıklarından saptı ve ürün stoklamaya başladı.

Mart ayında Amazon, tüketicilerin çok fazla online alışveriş yapmasıyla birlikte bazı temel ev ürünlerinin stokta kalmadığını bildirmişti. Costco CFO'su Richard Galanti de benzer şekilde mart ayında yaptığı açıklamada, şirketin satın alma ekibinin artan tüketici talebine ayak uydurmak ve stokları tazelemek için mevcut tedarikçiler ve yeni kaynaklarla çalıştığını söylemişti. Bu gibi "stoklar tükendi" durumları, tüketicileri alternatif markalar aramaya itiyor olabilir. McKinsey'in raporuna göre, tüketicilerin %75'i salgın sırasında alışveriş yapmak için yeni markaları, mağazaları ve yöntemleri denedi. Bu yeni arayışların bir numaralı sebebi ürün bulunabilirliği, sonrasında ise daha iyi fiyatlar ve promosyonlar idi.

https://pazarlamasyon.com/corona-virus-sonrasi-ticarete-bakis/

Bununla birlikte, Wharton School's Baker Perakendecilik Merkezi ve WisePlum tarafından yapılan bir araştırmaya göre, karşılaşılan en sık sorunlar, müşterilerin marka sadakatini olumsuz etkileyen en büyük etkenler olmayabilir. Raporda, "Müşteri sadakati üzerinde tüm sorunlar eşit etki yaratmıyor. Aslında, en sık karşılaşılan 10 sorun, müşteri sadakatine en çok zarar veren sorunlardan farklıydı." ifadesine yer veriliyor. Örneğin, en sık karşılaşılan sorun ürün bulunabilirliği iken, müşteri sadakatine en çok zarar veren sorun iade sürecinin zor olması ve kullanışsız bir web sitesi olarak belirtilmiş.

RetailWire'daki tartışma forumu, BrainTrust perakende uzmanları paneline aşağıdaki soruları sordu:

  • Geçtiğimiz aylarda tüketicilerin gözünde perakendecilerin bu durumun üstesinden geldiğini mi, yoksa yetersiz kaldığını mı düşünüyorsunuz?
  • Perakendeciler için bu noktada "tüketici sadakatini kazanmanın" en iyi yollarının neler olduğunu düşünüyorsunuz?
https://pazarlamasyon.com/dijitalde-corona-virus-etkisi/

İşte sorulara gelen kapsamlı yanıtlardan birkaç tanesi:

Neil Saunders, GlobalData Perakende Genel Müdürü: "İşlerin ters gitmesi, sadakati tek başına yok etmez. Bunları ele almamak, düzeltmemek ve özür dilememek, kızgınlığa neden olan şeydir. Amazon, kısa süre önce teslimatlarımdan birini yanlış eve göndererek işi mahvetti. Üç dakika süren basit bir web sohbeti sorunu çözdü ve yeni ürünler gönderildi (ayrıca tam bir geri ödeme teklif edildi). Hizmetten etkilendim ve bu beni Amazon'a daha sadık kıldı. Prime üyeliğimizi yenileme olasılığım arttı çünkü Amazon'un yapılan tüm hataları düzelteceğini biliyorum. Perakendeci ne kadar iyi olursa olsun hatalar olabilir."

Crobox CEO'su ve Kurucusu Rodger Buyvoets: "Araştırmanın ortaya çıkardığı birçok sorun, bir perakendecinin kontrol kapsamı dışında kalıyor; örneğin ürün bulunabilirliği. Perakendecilerin bu zorlukların çoğunu kısa sürede aşmak için ellerinden geleni yaptıklarını düşünüyorum. Gerçek sınav, dijitale öncelik veren yaklaşımı perakendecilerin nasıl takip edeceği konusunda olacaktır. Tüketicilerinin sadakatini kazanmak, temel unsurları optimize etmek anlamına gelir; ücretsiz iade, öncelikli teslim alma, sorunsuz müşteri deneyimleri vb. Nihayetinde müşteri sadakatini geliştiren perakendeciler, daha iyi kişiselleştirme, şeffaf iletişim ve tüm bunların ötesine geçebilen bir dijital deneyim sunan perakendeciler olacaktır.

https://pazarlamasyon.com/corona-virus-online-alisverisi-artirdi/

Sektörün Düşünce Lideri Ken Morris: "Bazı perakendeciler düşerken bazı perakendecilerin yükseldiği karışık bir dönem oldu. Envanter sorunlarının, tedarik zinciri kesintilerinden modası geçmiş eski sistemlere kadar birçok nedeni vardır. Gerçek zamanlı sürekli envanter sistemi henüz perakendeye nüfuz etmedi. Mağazalardan internete ve toptan satışa kadar eş zamanlılık, Amazon ile rekabet etmek için gereklidir. Bu onların gizli tarifidir; ancak fiziksel mekanda faaliyet gösteren perakendeciler tarafından bu amaca ulaşmak için gereken teknoloji yatırımları yapılmamıştır. Envanter ayırma, iade yönetimi ve sorunsuz hizmet, müşterilerinizi kazanmanın ve elde tutmanın yoludur."

Shepard Presentations CAO'su Shep Hyken: "Bazı perakendeciler, müşterilerle bağlantı kurma konusunda diğerlerinden daha iyidir. Sadece sürekli işleri değil, sadık sürekli işleri de teşvik eden duygusal bağlantı her zamankinden daha önemli. Müşteriler hayatlarında kolaylığa ihtiyaç duyar. Sipariş verme veya teslimat sürecindeki sürtüşme, müşterinin bir rakibe geçişine neden olacaktır. İadelerle ilgili sürtüşmeler, potansiyel olarak bir müşterinin asla geri dönmemesine neden olacaktır. Formül basittir, ancak uygulaması kolay değildir. Perakendecinin müşterinin istediğine sahip olması, onu iyi müşteri hizmetleri ile sunması ve uygun bir deneyim yaratması kombinasyonudur. Biraz empati kurarak müşterilerinizin sadakatini kazanabilirsiniz."

EnVista Perakende Pazarlama Direktörü Kathleen Fischer: "Ne yazık ki çoğu perakendeci, tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için BOPIS'e (mağazadan çevrimiçi teslimat) geçmek veya mağazadan göndermek zorunda kaldıklarından son aylarda oldukça çabaladı. Sadık müşterileri tutmanın anahtarı, müşteri beklentilerini karşılamak ve aşmak için çalışmaktır; ancak işler ters gittiğinde (çoğu zaman olduğu gibi) hızlı tepki vermek ve sorunu çözmeye çalışmaktır."

Küresel Tatil Rezervasyonları, Nisanın Başından Beri %127 Arttı
Küresel Tatil Rezervasyonları, Nisanın Başından Beri %127 Arttı

Ülkeler yavaş yavaş karantina uygulamalarını gevşetmeye ve seyahat yasaklarını kaldırmaya başladıkça insanlar da tekrar tatil planları yapmaya başladılar gibi görünüyor. Pazar araştırma firması AirDNA’in hazırladığı yeni bir rapora göre, küresel […]

comment 0
share
Etiketler
dijital pazarlama

Tüketicilerin %64’ü Mağaza İçi Alışverişi Daha Güvenli Buluyor

Ayşe Göl / 09 Ekim 2020
facebook twitter
Tüketicilerin %64’ü Mağaza İçi Alışverişi Daha Güvenli Buluyor

Corona virüs alışveriş alışkanlıklarımızı kökten değiştirdi. E-ticaret farklı bir boyut kazanırken perakende satış noktaları birer birer kapandı. Bir Momentum araştırması, corona virüs salgınının başlangıcından itibaren marka algısının düşmeye başladığını ve tüketicilerin arkadaşlarıyla sosyalleşmeyi ve rahatça gezinerek alışveriş yapmayı özlediklerini ortaya koydu.

https://pazarlamasyon.com/tuketiciler-alisveristen-once-internette-arastirma-yapiyor/

Ağustos ayında ABD, İngiltere, Kanada, Meksika ve İspanya'daki 1000 tüketiciye pandemi sırasındaki perakende satışlarla ilgili düşünceleri hakkında anket yapıldı. Pek çok şirket corona virüs sırasında bir strateji belirleyip yardım etmeye çalışırken, alışveriş yapanlar hangi markanın ne yaptığını ayırt etmenin zor olduğunu ve hepsinin birbirine karıştığını söylüyor.

https://pazarlamasyon.com/sanal-ve-artirilmis-gerceklik-musterilerin-online-alisverise-daha-sicak-bakmalarini-sagliyor/

Ankete katılanların %78'i, çok bilinen ünlü markalara daha az sadık hissediyor ve iş görecek özel etiketli ürünleri daha fazla satın aldıklarını söylüyor. %64'ü mağaza içi alışverişin güvenli olduğunu düşünüyor ve %67'si güvenilmez teslimatlarla yaşadıkları sorunlardan dolayı dolandırılmış hissediyor, bu da mağazalara dönme isteğini artırıyor.

Momentum Worldwide'ın strateji direktörü Carly Johnson, "Bulduğumuz kışkırtıcı bir içgörü, alışveriş yapanların, alışveriş için daha çok kanallı bir yaklaşım benimsemelerine rağmen büyük çoğunluğun mağazada alışveriş yapmayı özlediğini ortaya koyuyor," dedi.

Multinet Up’tan Yeme-İçme Sektörüne Yönelik Tüketici Araştırması
Multinet Up’tan Yeme-İçme Sektörüne Yönelik Tüketici Araştırması

Yeni nesil finansal teknoloji grubu Multinet Up, corona virüs salgını normalleşme sürecinde tüketicinin dışarıda yeme-içme alışkanlıklarının nasıl değiştiğini, restoran ve kafelerin tercih edilme nedenlerini ortaya koyan bir araştırma düzenledi. 1500’ün […]

comment 0
share
Etiketler
dijital pazarlama

Türkiye’de 54 Milyon Aktif Sosyal Medya Kullanıcısı Var

Pazarlamasyon / 04 Aralık 2020
facebook twitter
Türkiye’de 54 Milyon Aktif Sosyal Medya Kullanıcısı Var

We Are Social 2020 verilerine göre, ülkemizde kullanıcı bazında günde ortalama 7,5 saat internete bağlı kalınıyor. İnsanların dijital ortamı sık kullandığı ülkemizde dijital mecralar büyük bir pazar haline geliyor. Corona virüs günlerinde oluşan sosyal hareketsizlik, sosyal medya hareketliliğine ortam sağlıyor. Şirketlerin corona virüs belirsizliğinde dijital pazarlamaya yoğunlaşarak hedef kitleye ürünlerini ulaştırmaları ve markanın tanıtımını sağlamaları, büyüme ve kârlılığı beraberinde getiriyor.

https://pazarlamasyon.com/sosyal-medya-kullanicilarinin-favori-platformu-youtube/

Dijital Pazarlama, Rekabette Avantaj Sağlıyor

Dijital pazarlamada doğru stratejiler belirleyen şirketlerin rekabette bir adım öne çıktığını vurgulayan EG Bilişim Teknolojileri CEO'su Gökhan Bülbül, müşterilerle iletişimin sürekliliğinin önemine şu sözlerle dikkat çekti:

“İçinde bulunduğumuz dönemde sosyal medya kanalları insanları hiç olmadığı kadar ulaşılabilir kılıyor. Arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya kanallarının reklam açısından etkili bir şekilde kullanılması gibi stratejik adımlarla şirketler doğru zamanda, doğru kullanıcı ile buluşabiliyor. Salgın döneminde dijital pazarlamaya ve iletişime ara veren şirketler, bu dönemden sonra müşterileri ile aynı iletişimi kurmakta zorlanabilir. Şirketlerin iletişime devam etmeleri, dijital pazarlama stratejilerini geliştirmeleri ve dijital pazarlamanın sunduğu ölçümlenebilir sonuçlarla geleceğe yönelik yol haritaları belirlemelerinin kritik derecede önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz.”

https://pazarlamasyon.com/yeni-nesil-yerli-sosyal-medya-platformu-mirket/

Sokağa Çıkma Yasağı, Sosyal Medyayı Hareketlendirdi

Gündemde yeniden yer alan sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalar, sosyal medya kullanımında artışa neden oluyor. We Are Social’ın raporuna göre, 2,5 milyar aktif kullanıcıya sahip Facebook, en fazla kullanıcıya sahip sosyal medya mecrası olurken, YouTube ve WhatsApp kullanan 2 milyar kullanıcı mevcut. WeChat’in 1 milyar kullanıcıya, son zamanlarda popülerleşen platform TikTok’un ise 800 milyon kullanıcıya ulaştığı görülüyor.

Türkiye’nin Corona Günleri Araştırmasının Sonuçları Yayınlandı
Türkiye’nin Corona Günleri Araştırmasının Sonuçları Yayınlandı

Medya Ajansı Universal McCann, tüketicinin yeni rutinini incelemek üzere nisan ayının ilk günlerinde 1223 örneklemle gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Corona Günleri” araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Ülkemizde yaşayan 60 milyon yetişkini temsil edecek biçimde […]

comment 0
share
Etiketler
dijital pazarlama
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön