Dijital Minimalizm: Teknolojiyle Bağınızı Yeniden Gözden Geçirin

Günümüzde dijital alışkanlıklarımız ve ihtiyaçlarımız tamamen değişti. Teknolojiyle koparamadığımız bir bağımız var. Bugün çeşitli büyüklüklerdeki ekranların esiriyiz ve internet erişimimiz olmadan adım dahi atamıyoruz.

Bizim neslin de kıyısından köşesinden yakaladığı gerçek hayat hissini neredeyse hiç tadamadan, odaklanma ve empati becerisininden yoksun teknoloji bağımlısı bir nesil yetişiyor.

Hep söylenip duruyoruz ama bu kopmaz bağdan kurtulmanın yollarını pek aramıyoruz. Bazen sinirlenip tüm cihazları kapatıyoruz ama ertesi gün saatlerce telefonu elimizden düşürmüyoruz böylece yaptığımız bir günlük eylem de bizi bir yere götürmüyor.

Peki, teknoloji bağımlılığının bize verdiği zarardan nasıl kurtulabiliriz? Ne kadar durumdan şikayet edersek edelim, teknolojiye mecburuz. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu yazımızda dijital minimalizm’den bahsedip, bazı pratik öneriler eşliğinde okurlarımızın teknolojiyle bağını yeniden gözden geçirmesine vesile olmak isteriz. Keyifli okumalar.

Dijital Minimalizm Nedir?

Dijital minimalizm, özetle minimalizmin alt kolu olarak ortaya çıkan ve temeline dijital sadelik felsefesini taşıyan modern bir yaklaşımdır diyebiliriz.

Dijital iletişim araçlarının çok fazla olması, bu araçların kullanımında geliştirdiğimiz alışkanlık ve davranışların sorgulanmasına sebebiyet veriyor. Dijital minimalizm de bu sorgulama sonrasında dijital iletişim araçlarındaki fazlalığı elimine etmemize yardımcı oluyor. Örneğin, bugün akıllı telefonunuza baksanız faydasız bir dolu uygulama göreceksiniz. Bu uygulamalar dijital bir kirlilik oluşturuyor. Siz de aksiyon almak ve kullanmadığınız uygulamaları bugün silmek ister misiniz?

Teknoloji Bağımlılığının Sebep Olduğu Hastalıklar Neler?

Belki duymuşsunuzdur. Teknoloji bağımlılığıyla beraber yeni yeni türeyen hastalıklar, korku türleri var. Nomofobi, Plagomani, FOMO(Fear of Missing Out), Siberhondrik, Photolurking, Hikikomori, Facebook depresyonu ve cheesepodding bunlarlardan yalnızca birkaçı.

Dijital Minimalizm Kapsamında Neler Yapabiliriz?

  • Telefonunuzdan kullanmadığınız uygulamaları silebilirsiniz.
  • Eposta hesabınızda gönderi ayarlarını güncelleyin istenmeyen e-maillerden kurtulabilirsiniz.
  • Telofonunuzda fazla SMS görmek istemiyorsanız, üye olduğunuz markaların bültenlerinde ilgili kutucuğu işaretleyebilirsiniz.
  • Bilgisayarınızdaki kullanmadığınız programları kaldırabilirsiniz.
  • Masaüstü arka planındaki dosyaları sadeleştirebilir, sizi yormayacak bir arka plan resmi belirleyebilirsiniz.
  • Fotoğraflarlarınızı düzenleyebilir ve aynı pozdan olan onlarca fotoğraftan kurtulabilirsiniz.
  • İş yaparken çok mu bölünüyorsunuz? İş yaparken iş e-maillerine bakacağınız zamanları önceden belirleyebilirsiniz.
  • Cep telefonu sizi çok mu oyalıyor? Yine aynı şekilde cep telefonuna bakacağız küçük molalar belirleyebilirsiniz.
  • Kullandığınız uygulamalardaki bildirimleri kapatabilirsiniz.
  • Size faydası olmadığını düşündüğünüz sosyal medya uygulamalarını silebilirsiniz.
  • Kullandığınız ve hayatınıza pozitif etki eden uygulamalar için yalnızca günün belli saati vakit geçirmek için ayırabilirsiniz.
  • Aile içi dijital detox günleri belirleyip size kalan vakitte daha anlamlı aktiviteler yapabilirsiniz.
  • Dijital dünyadan uzak hobiler edinebilirsiniz.
  • + Yaşam biçiminize özgü bir dolu dijital sadeleşme ve çözüm

Unutmayın zamanınız söz konusu olduğunda kontrol sizde olmalıdır. Herkesin elinde 7/24 telefon var diye sizin de olmak zorunda değil. Hem biraz aykırı olmak bazen güzel olabilir.

Dijital Minimalizm ile İlgili Okuyabileceğimiz Bir Kitap Var mı?

Minimalizm ve bir alt kategorisi dijital minimalizm ile ilgili yazılmış bir dolu kitap var ve yazılmaya da devam edecek. Fakat biz size bu yazımızda konuyu tam onikiden vuran Dijital Minimalizm adlı kitabı önermek istiyoruz. Türk okurların da yakından takip ettiği Cal Newport’un kitabı tam 20 dile çevrildi. Dijital Minimalizm Cansen Mavituna’nın çevirisiyle Metropolis Yayıncılık ile okurlarının karşısına çıkıyor.

Dijital Minimalizm’de Cal Newport ekran bağımlılığı akıllı telefonları merkeze koyarak teknoloji yorgunluğu sarmalını masaya yatırıyor.

“Şunu güvenle söyleyebilirim: Teknoloji sayesinde, hiç olmadığım kadar iyi bir insanım.”

Cal Newport, Dijital Minimalizm

Cal Newport kitabı Dijital Minimalizm’de dijital teknolojilerin faydalarını reddetmeksizin, hangi aracı, ne zaman ve ne amaçla kullanacağımıza karar vermemizi sağlayan bi yol haritasını okurlarıyla paylaşıyor.

Cal Newport, minimalistlerin faydalandığı uygulamalardan ve analog hayatlarından örnekler vererek dijital minimalizm felsefesini daha iyi anlamamızı sağlıyor. Tam da aradığımız şey !

Dijital minimalizm ile ilgili sizin okurlarımıza bir tavsiyeniz var mı? Paylaşmanız dileğiyle.


Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir