Dijital Ekrandan Manzara İzleyeceğiz: Penceresiz Uçaklar Geliyor

  • Emirates Havayolları penceresiz bir uçak tasarımı üzerinde çalışıyor.
  • Bu noktada akıllara takılan iki soru var; gerçek pencere yerine dijital ekrandan manzara izlemek mi yoksa atmosferin daha az kirletilmesi mi?
  • Benzeri yazılar için;Hava Yolu Şirketlerinin Yeni Odağı: Uyku Deneyimi


Uçak bileti alırken dikkat ettiğiniz noktalar tam olarak nedir? Sanırım ilk etapta oturacağımız yere karar verir, ayak boşluğunun görece daha fazla olduğu bir yer seçmeye çalışır ve cam kenarında bir koltuk tercih ederek pamuk şeker gibi görünen bulutları seyretmeyi tercih ederiz değil mi?

Ama uçuş boyunca belki de diz kapaklarınızın ağrısını unutturacak bu güzellik bir süre sonra bir lüks haline gelebilir.

Çünkü Emirates Havayolları penceresiz uçak tasarlamaya başladı. Uçakta pencereden vazgeçmenin avantajı uçağın penceresiz halinin %50 daha hafif olması ve daha az karbon emisyonu salması olarak gösteriliyor.  Penceresiz bir uçağın kasvetli bir kutu gibi olacağını düşünüyorsanız da Emirates’in bu konuda pencere yerine geliştirdiği bir alternatifi var: Fiber optik kameralarla kaydedilmiş manzara görüntüleri. Böylece kendimizi normal bir pencereden dışarıyı seyrediyor gibi hissedebileceğimizi düşünüyorlar. (Gerçi o görüntünün yapay olduğunu bilirken nasıl dışarıyı seyrediyor hissinde olacağımızı da pek tahmin edemiyoruz.)

Emirates’in CEO’sunun BBC’ye yaptığı açıklamaya göre yapay “ dijital” pencereler hava ulaşımının geleceği olarak görülüyor.

Zararlı emisyonların azalması, uçağın daha hafif olması durumu kesinlikle mükemmel ancak hepimizin uçaklarla ilgili yaşadığı bazı rahatsız edici durumları da göz ardı etsek bile dijital ekranların bir şekilde hata vermesi sonucunda klostrofobinin çeşitli türleri ile mücadele eden  (kapalı alan korkusu) yolcular için neler yapılabileceğinin de konuşulması gerekiyor.

Hava trafiğinin yaratmış olduğu çevre kirliğinin geleceğimiz için olumsuz etkileri şüphesiz. Uçaklar uçarken atmosfere sadece karbondioksit değil, su buharı ve nitrik asit de bırakıyorlar.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi DLR'den Fizik Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ulrich Schumann, hava ulaşımının, atmosferin ısınması üzerinde etkileri olduğunu ve hava ulaşımının küresel ısınmada, insanların sorumlu olduğu payda yüzde üçlük bir orana sahip olduğunun altını çiziyor. Yani aslında küresel ısınma adına geç kalınan bir tedbir olsa da atmosferi daha az kirletmek geleceğimiz için halihazırda almamız gereken bir sorumluluk.

Belki de ne yardan ne de serden geçmemek için daha optimum bir çözüm için ortak bir yol bulunur ne dersiniz?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir