• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Dijital Dönüşüm Yatırımları Rekor Seviyede Arttı

Pazarlamasyon / 14 Ekim 2020
facebook twitter

Dijital dönüşümün hızlandığı yıl içerisinde işletmeler tüm planlarını gözden geçirmeye başlarken sadece bulut yatırımları %34 arttı, yeni yıl planlarında dijital dönüşüm ilk sırada yer aldı. Gartner araştırmasına göre, CFO’ların %74’ü uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirmeyi planlarken, BT planları baştan ele alınmaya başlandı.

BT dönüşümü, iş gücü dönüşümü ve güvenlik dönüşümü işletmelerin ajandasındaki ilk 3 başlık olarak öne çıkmaya başladı. 2021 Gartner Yönetici Anketi’ne katılan CIO’ların %69’una göre, yeni normalle birlikte dijital iş inisiyatifleri hızlandı.

BMW, Disney, Apple Gibi Büyük Markalar Dijital Dönüşüm Kapsamında Neler Yapıyor?

Teknoloji adaptasyonunu hızlandığını ve BT yatırım talebinin hızla arttığına dikkat çeken Dell Technologies Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir, bu konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi:

“Sadece bulut hizmetlerine olan talebe dahi bakıldığında harcamanın 3’te 1 oranında arttığını görüyoruz. Kısa vadede birçok işletme projelerini ve bütçelerini yeniden yapılandırırken, uzun vadede yeni teknoloji tüketimi ve finansal modelleri çok daha esnek BT altyapıları üzerine kuruldu. Teknolojide yaşanan bu hızlı dönüşüm yeni güvenlik araçlarının da işletmelerin hayatına girmesine sebep oldu. Kısa vadede beklenmedik riskleri ortadan kaldırmak üzere kullanılmaya başlanan güvenlik araçları, uzun vadede sürdürülebilir güvenliğin önündeki en önemli tehditlerden biri olmaya aday.”

Spor Ligleri, Taraftar Deneyimini Dijitalleştiriyor

Işıl Hasdemir, işletmelerin dijital dönüşümlerini hızlandırmaları, yeni normale hızla adapte olmaları ve bu süreçte daha esnek bir BT ortamı oluşturmaları için odaklanmaları gereken 3 alanı şöyle özetledi:

Dijital İnovasyon: İşletmelerin yeni gelir akışları sağlamak, maliyetleri optimize etmek ve sonraki yeni normale hazırlanmak için BT’ye daha bağımlı hale geldiği görülüyor. Bu sebeple BT uygulamalarını, iş yükünü, bulut altyapısını, operasyon modellerini ve süreçlerini sürekli olarak geliştirmek gerekiyor.

Dijital Çalışma Alanı: Yetenekleri çekmek, elde tutmak ve uzaktan çalışma kültürünü mümkün kılmak için rekabet ederken, işletmeler kullanıcı merkezli bir yaklaşıma sahip olmalılar. Bu yaklaşım çalışanlara nerede ve nasıl çalışırlarsa çalışsınlar üretken ve güvenli bir ortam sağlayarak işletme verimliliğini de artırır.

Modern Güvenlik: Uzaktan çalışma ile birlikte artan veri akışının yanı sıra fiziksel sınırların kaybolması, güvenlik ve risk yönetiminin sürekli geliştiği yeni bir düşünce yapısının ortaya çıkmasına sebep oldu. Güvenlik, bir engelden ziyade inovasyonu kolaylaştıran ve hızlandıran bir unsur haline gelmeli.

Pazarlamacılar Açısından Pandemi Sonrası Online Eğitimin Önemi
Pazarlamacılar Açısından Pandemi Sonrası Online Eğitimin Önemi

Corona virüs pandemisi hepimizi ofislerimizden ayrılmaya ve evde çalışmaya mecbur bıraktı. Yeni normalle beraber karantina sonrası bazılarımız ofislerine geçti ama bazılarımız halen evlerde çalışmaya devam ediyor. Örneğin Facebook ve Google […]

comment 0
share
Etiketler
Dell Technologies dijital dönüşüm Gartner

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Perakendecilerin 5’te 1’i, Salgında Temassız Ödemeye Yatırım Yapacak

Pazarlamasyon / 31 Aralık 2020
facebook twitter
Perakendecilerin 5’te 1’i, Salgında Temassız Ödemeye Yatırım Yapacak

27 yılı aşkın süredir farklı segmentlerdeki perakendecilere müşteri deneyimi çözümlerinin yanı sıra POS yazarkasa donanım ve yazılım ürünleri sağlayan POS AŞ, iştiraki olduğu Toshiba Global Commerce Solution'ın (GCS) perakende sektörünün geleceğine yönelik "2021'de Perakende: Perakende Teknolojilerinde COVID-19 Etkisi" araştırmasının bulgularını paylaştı. Araştırma, 2020'nin bahar aylarında 148, yaz aylarında da 118 olmak üzere toplam 266 perakende yöneticisi ile yapılan anket sonucu oluşturuldu.

https://pazarlamasyon.com/amazon-musterilerin-avuc-icleriyle-odeme-yapmalarini-saglayan-bir-odeme-yontemi-gelistirdi/

2021'de Perakende: Perakende Teknolojilerinde COVID-19 Etkisi araştırması; “COVID-19 öncesinde ve sırasında perakende teknolojilerinin durumu”, “günümüzde önem verilen teknolojiler” ve “2020'de yaşanan olayların 2021 bütçe ve planlaması üzerindeki etkisi” olmak üzere 3 başlıktan oluşuyor.

COVID-19'un Etkisi

Pandeminin büyük değişimlere neden olduğu perakende sektörü yöneticilerinin %90'ı teknoloji stratejilerinin ve yatırımlarının değişmesi gerektiğini düşünüyor. Perakendecilerin bu noktada pandeminin beraberinde getirdiği değişimlerden sonra gelirlerini artırmak için en fazla kar getirecek teknolojiyi, kullanmaya devam edeceği teknolojileri ve artık kullanması şart olmayan teknolojiyi belirlemesi gerekiyor.

Kesintisiz Alışverişe Öncelik Veriliyor

2020'nin yazında yapılan ankette perakende yöneticilerinin yarısından fazlası (%53), kesintisiz alışveriş teknolojilerine yapılacak yatırımın toplam teknoloji bütçesinde %11 ile %30 arasında bir paya sahip olması gerektiğini belirtiyor. Bu noktada perakendecilerin yapay zeka ve bilgisayar görüntülemesi dışında kendi operasyonlarını ve süreçlerini de daha verimli hale getirecek yatırımlar yapması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

https://pazarlamasyon.com/caper-yapay-zeka-destekli-otonom-odeme-sistemini-tanitti/

Perakendeciler, müşterilerini merkeze yerleştirmek için veriyi kullanıyor. 10 perakendeciden 7'si müşteri bağlılığını artırmak (%76), müşteri deneyimini iyileştirmek (%75) ve yeni müşterileri mağazasına çekmek için (%70) elindeki veriyi kullanıyor.

Anketi 2020'nin bahar aylarında cevaplayan perakendeciler, 2021'de markalarını ileriye taşımak için en çok ilgi gösterdikleri teknolojileri %63 ile veri analitiği, %54 ile yapay zeka ve makine öğrenmesi, %41 ile alternatif ödeme yöntemleri ve yine %41 ile mobilite ve self-checkout gibi self-servis olarak sıraladılar.

Aynı soruyu 2020'nin yaz aylarında cevaplayanların %68'i temassız gibi alternatif ödeme yöntemlerini, %65'i alternatif sipariş tamamlama yöntemlerini, %60'ı veri analitiğini ve %57'si de mobilite ve self-checkout gibi self-servisi öne çıkardı.

https://pazarlamasyon.com/perakende-firmalari-kasiyersiz-odeme-teknolojisi-yerine-temassiz-alisverise-oncelik-veriyor/

2021 Bütçeleri ve Planları

Pandemi döneminde tüketici satın almak alışkanlıkları değişmesi teknoloji perakendecilerinin de en iyi alışveriş deneyimini sunma yöntemlerini değiştirmesine neden oluyor. Bu yüzden teknoloji için ayrılan bütçenin ve yapılan planların da yeniden oluşturulması gerekiyor. Anketi 2020'nin yaz aylarında cevaplayan yöneticilerin %20'si, işletme maliyetlerini ve giderlerini azaltacağını, %10'u da daha online bir yapıya sahip olacak değişiklikler yapacağını belirtiyor.

Esnek Çalışmak Motivasyonu Artırıyor
Esnek Çalışmak Motivasyonu Artırıyor

Esnek çalışma modellerinin son zamanlarda gündemde olması bu olgunun yeni olduğu anlamına gelmiyor. Mobil çalışmaya yönelik ilk toplumsal araştırmalar 1976 yılına dayanıyor. O dönemde Amerika’da mobil çalışma sisteminin doğmasının başlıca […]

comment 0
share
Etiketler
Dell Technologies dijital dönüşüm Gartner

COVID-19 Salgınında En Çok Harcama Yapılan Hızlı Tüketim Ürünleri

Cemre Üçhisarlı / 25 Mart 2020
facebook twitter
COVID-19 Salgınında En Çok Harcama Yapılan Hızlı Tüketim Ürünleri
  • Ipsos Hane Tüketim Paneli’ne üye olan dijital hanelerinden iletilen kayıt sayıları, corona virüsü salgınının Türkiye'de etkili olmaya başladığı 11-17 Mart döneminde bir önceki haftaya kıyasla yüzde 21 arttı.
  • Artışta başı kolonya ve sirke çekiyor. Gıda ürünlerinden evde stoklanabilen makarna, bakliyat ve un gibi ürünlerde de artış görülüyor.
  • Makarna tek başına toplam alışveriş büyümesinin 4’te 1’ini gerçekleştiriyor.

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye'de Corona virüsü görülmüştür açıklamasını yaptığı 10 Mart sonrası hane halkı alışveriş davranışlarında belirgin değişimler gözlendi.

Ipsos Hane Tüketim Paneli'ne üye olan dijital hanelerinden iletilen kayıt sayıları 11-17 Mart tarihinde bir önceki haftaya kıyasla yüzde 21 arttı.

En çok artan kategoriler arasında başı virüsten korunmak ve dezenfekte olmak için kullanılan ürünlerden Kolonya ve Sirke çekiyor.Sonrasında ise gıda ürünlerinden evde stoklanabilen makarna, bakliyat ve un gibi ürünlerde artış görülüyor.

Makarna Tek Başına Alışveriş Büyümesinin 4'te 1'ini Gerçekleştirdi

Makarna tek başına toplam alışveriş büyümesinin 4'te 1'ini gerçekleştiriyor, özellikle 11, 16 ve 17 Mart tarihleri makarna alımlarının en yüksek seyrettiği günler.

Yine bu dönemde en çok satın alımı olan kategoriler ise; bisküvi, makarna, süt, bakliyat, çikolata kapamalı ürünler, peynir, ev temizlik ve kağıt ürünleri oldu.

Okulların tatil olmasıyla birlikte özellikle 16-17 Mart tarihlerinde satın alımdaki hareketlilik arttı. İlk tepki ile alınan kategorilere ek olarak dondurulmuş gıda, toz şeker, sıvı yağ ve çöp torbası alımında artış oldu.

Konuyla ilgili olarak Ipsos'un Türkiye CEO'su Sidar Gedik şu değerlendirmeyi yaptı: Sağlık boyutu başta olmak üzere sosyal ve ekonomik etkileri ile tarihe geçecek ve belki de düzeni değiştirecek bir dönem yaşıyoruz. Corona virüsü/Covid-19 salgını toplumda tutum ve davranış değişikliklerine neden olabilir, oluyor ve olacaktır. Ne kadar süreceğini henüz kestiremediğimiz bu dönemde biz Ipsos olarak durmak yerine gündelik hatta saatlik değişen koşulları daha sık ve yakından izleme taraftarıyız.

Ramazan’da Tüketiciler Gece Alışveriş Yapmayı Tercih Etti
Ramazan’da Tüketiciler Gece Alışveriş Yapmayı Tercih Etti

Ramazan ayıyla birlikte değişen uyku ve yeme-içme düzeni, tüketicilerin online alışveriş alışkanlıklarına da yansıdı. sahibinden.com, Ramazan ayı boyunca site ve mobil trafiğinde yaşanan değişimleri ve online alışveriş tercihlerine ilişkin güncel verileri açıkladı. […]

comment 0
share
Etiketler
Dell Technologies dijital dönüşüm Gartner

2021 İçin Ücret Artışı Beklentisi %13,8

Pazarlamasyon / 27 Kasım 2020
facebook twitter
2021 İçin Ücret Artışı Beklentisi %13,8

Firmaların değişen iş gücünün sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer, "2020 Ücret ve Yan Haklar Araştırması"nın sonuçlarını paylaştı. Bu sene 619 firmanın katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre; 2021 yılı için ücret artışının, enflasyon oranının %2 üzerinde, %13,8 olarak belirlenmesi planlanıyor.

Türkiye’den hızlı tüketim ürünleri, otomotiv, perakende, bankacılık, dayanıklı ürünler, enerji, teknoloji, ilaç ve sağlık, üretim, lojistik, sigorta gibi farklı sektörlerden firmaların katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçlarına göre; firmaların 2020 yılı sonunda gerçekleşmesini beklediği enflasyon oranı ise %12. Rapora bu yıla özel alınan önlem ve uygulamalarla ilgili firmalara bilgi vermek amacıyla özel bir koronavirüs raporu da eklendi.

https://pazarlamasyon.com/calisanlarin-%82si-ofislere-donmek-istemiyor/

Araştırmada ödeme gücü en yüksek sektörler, ilaç ve sağlık, teknoloji ve kimya sektörleri olarak ön plana çıkarken lojistik, perakende ve ambalaj sektörleri Türkiye ortalamasının altında kaldı. %4,2 ile veri analitiği / iş zekası, %3,3 ile proje yöneticiliği ortalamanın üstünde konumlanan pozisyonlar olarak ön plana çıkıyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre; firmaların %12,8’i corona virüs sebebiyle 2020 yılı ücret artışlarını dondurdu veya erteledi. Firmaların %6,6’sı ise ücretlerde kesintiye giderken, dünyada bu oran %15 olarak uygulandı. 2020 yılında işten ayrılanların oranı geçen yıla göre %2’lik bir artış göstererek %17 olarak gerçekleşti. Gönüllü ayrılmalarda oran ise %8 olarak gerçekleşti.

https://pazarlamasyon.com/uzaktan-calisanlar-icin-cruise-gemileri-birer-ofise-donustu/

Uzaktan çalışan firmaların oranı %27 civarındayken corona virüs ile birlikte bu oran %64’e fırladı. Uzaktan çalışmanın üretkenliği artırdığını söyleyen firmaların oranı ise %13. Uzaktan çalışmayla ilgili maliyetler için ödenek sağlayan firmaların oranı %20, evden çalışma desteği / araçları sağlayan firmaların oranıysa %43 olarak karşımıza çıkıyor. Laptop, cep telefonu, online eğitim, maliyetler için ek ödenek ve ofis mobilyası firmaların sağladığı destek ve araçlar sıralamasında ilk beş sırada yer alıyor.

Araştırma içerisinde özellikle bir önceki yıl verilerine göre bayram, yakacak, yıllık izin, evlilik ve doğum yardımı gibi yan hakların kapsamında daraltma veya azalma görülüyor. Sağlık sigortaları kapsamında da değişiklikler olurken, özellikle Ege Bölgesinde çalışan eş ve çocuğunun sigorta primini ödeyen firmaların oranı bir önceki seneye göre yüzde 13 artış gösteriyor. Araç yerine araç yardımı ödemesi alma opsiyonu sunan firmalar bir önceki seneye göre %9 azalırken, aylık yapılan ödeme 5 bin TL ile 10 bin TL arasında yer alıyor ve pozisyona göre değişkenlik gösteriyor.

https://pazarlamasyon.com/uzaktan-calisanlarin-60i-buyuk-sehirlerden-kacmak-istiyor/

“2021 Ücret Artışı, Enflasyon Rakamının Biraz Üzerinde Olacak”

Mercer’ın gerçekleştirdiği 2020 Ücret ve Yan Haklar Araştırması'nın firmalar için piyasada konumlarını kontrol edebilme, bu doğrultuda ücretlendirme ve yan haklar politikalarını gözden geçirme, personel maliyetlerini etkin yönetme; sektörel bazda karşılaştırmalar yapabilme adına objektif veriler sağlayan ve karar alma süreçlerinde onları destekleyen önemli bir araç olduğuna dikkat çeken Mercer Türkiye Kariyer Ürünleri Lideri Güneş Nalbantoğlu şunları ifade etti:

“Bu zaman kadar Mercer’ın Türkiye’de gerçekleştirdiği en geniş katılımlı ücret ve yan haklar araştırmasını gerçekleştirdik. Piyasanın bu ilgisinin birçok açıdan oluşan belirsizliklere karşı bilgiye artarak duyulan ihtiyacı gösterdiğini söyleyebiliriz. Türkiye’de 2018 yılında başlayan kur dalgalanmaları ve yüksek enflasyon çalışan tarafında ücret artış beklentilerini yükseltti.

Firmaların hem 2020 hem de 2021 için ücret artış bütçelerini geçmiş yılların aksine enflasyon rakamının biraz üstüne konumlandırmalarında bunun etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Yeni çalışma düzeni ve alışkanlıklar bazı yan hakların uygulanmasında azalmaya neden olması beklenirken, teknoloji yardımı, wellness programları gibi uygulamaların ise artışını tetikleyecek gibi gözüküyor.”

Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ
Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ

Pandemi tüm dünyayı değişime iterken, bu değişime adapte olma sürecindeki en önemli faktör yaş ve bunun yarattığı farklı stres faktörleridir. Yeni alışkanlıkları jenerasyon farklılıklarına göre anlamak, yeni normalde markaların müşterileri […]

comment 0
share
Etiketler
Dell Technologies dijital dönüşüm Gartner
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön