Dev Markaların Fiyasko Niteliğindeki 14 Ürünü

  • Ne kadar büyük bir marka olursanız olun, piyasaya sürdüğünüz yeni bir ürün her zaman başarılı olmayabiliyor.
  • "Yeni Piyasaya Sürme Planı" (The New Launch Plan) isimli kitabın yazarları Joan Schneider ve Julie Hall, yeni paketlenmiş tüketim ürünlerinin %3'ünden azının, ilk yılında 50 milyon dolarlık satış barajını geçtiğini ifade ediyorlar.
  • Başarısız ürünler çıkaran dev markalar arasında Ford, Sony, Coca-Cola, Pepsi, Apple, Microsoft, Amazon ve Samsung gibi isimler yer alıyor.
  • İlgili Yazı: Başarısızlık Müzesi'nde Yüzyılın En Başarısız Ürünleri Sergilenecek


Yeni bir ürün piyasaya sürmek, her zaman riskli bir iştir. "Yeni Piyasaya Sürme Planı" (The New Launch Plan) isimli kitabın yazarları Joan Schneider ve Julie Hall ise bu konuyla ilgili olarak şöyle önemli bir bilgi veriyor:

"Yeni paketlenmiş tüketim ürünlerinin %3'ünden azı, 50 milyon dolarlık ilk yıl satışlarını geçiyor. Ki bu da son derece başarılı bir piyasaya sürmenin ölçütü olarak kabul edilir."

İşte bu yüzden dünyanın en büyük markalarının bile çıkarmış olduğu, son derece hayal kırıklığı yaratan başarısız ürünler mevcut. Business Insider da geçtiğimiz ay paylaştığı yazısında, bu başarısız ürünlerden dikkat çekenleri listedi.

Ford Edsel – 1957

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Ford'un Edsel fiyaskosunu en sevdiği örnek olay incelemesi olarak nitelendiriyor. Ford, 1957 yılında piyasaya sürdüğü bu araca 400 milyon dolar yatırım yaptı. Ancak Amerikanlar bu aracı satın almıyorlardı, çünkü Associated Content'in belirttiğine göre, onlar daha küçük ve daha ekonomik araçlar istiyorlardı. Tam anlamıyla başarısız bir ürün olan Ford Edsel, 1960 yılında piyasadan çekildi.

Sony Betamax – 1975

1970'li yıllarda, Betamax ve VHS arasında, ev video formatları alanında ciddi bir rekabet yaşanmıştı. Sony ise bu rekabet sırasında son derece yanlış bir hamle yaptı. Rakipleri VHS makineleri piyasaya sürmeye başlarken Sony, 1975 yılında Betamax satmaya başladı. Japonya merkezli şirket, Betamax'ı şirkete özgü yaptı ve sonuç olarak VHS ürünleri pazarı hızlı bir şekilde Betamax'ı geride bıraktı. Betamax teknik olarak üstün olmasına rağmen, VHS sadece her yerde bulunarak bu mücadeleyi kazandı.

New Coke – 1985

1980'li yılların başlarında, Coca-Cola üstünlüğünü Pepsi'ye kaptırıyordu. Pepsi'nin bu ani yükselişinden, büyük ölçüde kötü şöhretli "Pepsi Challenge" reklamları sorumluydu. Coca-Cola ise buna karşılık olarak tadı daha fazla Pepsi gibi olan bir ürün üretmeye çalıştı. New Coke, 1985 yılında piyasaya sürülmeden önce ülke çapındaki tadım testlerinde yeterince iyi sonuçlar alsa da, bunların yanıltıcı olduğu ortaya çıktı. Coca-Cola birkaç hafta sonra bu üründen vazgeçti ve eski formülüne geri döndü.

Pepsi A.M. – 1989

1989 yılında Pepsi, ilginç sayılabilecek bir hamleyle, Pepsi A.M. isimli yeni ürünüyle "kahvaltıda kola içen kişileri" hedeflemeye çalıştı. Ancak içecek üreticisinin bu çabası sadece bir yıl sürdü ve Pepsi A.M. de fiyasko ürünlerden biri olarak tarihteki yerini aldı.

RJ Reynolds Dumansız Sigara – 1989

1980'li yıllarda sigara karşıtı kampanyaların sayısı iyice artmaya başlamıştı ve bunun üzerine RJ Reynolds isimli şirket de 325 milyon dolar yatırım yaparak "dumansız sigara" çıkarttı. Ancak dumansız sigara fikri, RJ Reynolds'ın umduğu gibi ilgi görmedi. Ve bu ürün, piyasaya sürüldükten yaklaşık olarak dört ay sonra ortadan kayboldu.

Crystal Pepsi – 1992

Pepsi A.M. faciasından yalnızca üç yıl sonra, şirket bu sefer de o dönemki "Clear Craze" adı verilen pazarlama akımına ayak uydurarak "Crystal Pepsi" isimli şeffaf bir kola piyasaya sürdü. Ve bu ürün de 1993 yılında piyasadan çekildi. Pepsi, 2016 yılında Crystal Pepsi'yi kısa bir süre için yeniden piyasaya sürdü.

Apple Newton – 1993

Newton, Apple'ın eski günlerinden kötü bir anı olarak kabul ediliyor. Forbes, Newton cep bilgisayarının birkaç nedenden ötürü başarısız bir ürün olduğunu ifade ediyor. Bu nedenlerin ilki, ürünün başlangıç fiyatının 700 dolar olmasıydı. İkincisi 8 inç uzunluk ve 4,5 inç genişliğe sahip olan ürün, fazlasıyla büyüktü. Üçüncü ve son olarak da cihazın el yazısı tanıma özelliği çok kötüydü. Hatta o kadar kötüydü ki, meşhur çizgi dizi Simpsons'ın bir bölümünde Newton'ın bu özelliğiyle dalga geçildi.

Microsoft Bob – 1995

Bir noktada Bill Gates'in eşi Melinda Gates tarafından yönetilen bir proje olan Microsoft Bob'un, Windows için kullanıcı dostu bir arayüz olması gerekiyordu. Ancak Microsoft, bu arayüzü 1995 yılında piyasaya sürdükten bir yıl sonra ortadan kaldırdı. Daha sonra Gates, ürünü kullanımdan kaldırmalarının sebebini şu şekilde açıkladı:

"Ne yazık ki, yazılım, tipik bir bilgisayar donanımının o zaman sağlayabildiğinden daha fazla performans gerektirdi ve yeterince büyük bir pazar yoktu."

Virtual Boy – 1995

Japonya merkezli tüketici elektroniği üreticisi ve video oyunu şirketi olan Nintendo'nun ürünü olan Virtual Boy, şu anda bile oturmamış bir teknoloji olan sanal gerçeklik alanında yapılan iddialı bir hamleydi. Ancak Virtual Boy, vadettiği şeyden tamamen farklı bir üründü. Cihaz için çıkartılan oyunlar, standart bir oyun konsolu için daha uygun olabilecek oynanış ve düşük çözünürlüklü grafiklere sahipti. Sonuç olarak Virtual Boy'un satış rakamı, bir milyonun altında kaldı. Ki bu da onu, Nintendo tarihinin en başarısız donanımı yapmaya yetti.

Microsoft Zune – 2006

Zune, Apple'ın iPod'una rakip olması için çıkartılan bir üründü. Ancak bundan pek de başarılı olduğu söylenemez. Eskiden Microsoft'un ev eğlencesi ve mobil işinin başında bulunan isim olan Robbie Bach, bunun nedenini şu şekilde açıklıyor:

"Dürüst olmak gerekirse, yeterince cesur değildik ve Apple'ı aslında kötü olmayan bir ürünle kovalamayı sonlandırdık. Ama o, yine de kovalayan bir üründü ve birinin "Dışarı çıkıp o şeyi almalıyım." demesi için bir neden yoktu."

Qwikster – 2011

Netflix'in kurucu ortağı ve CEO'su Reed Hastings, Eylül 2011'de Qwikster adında Netflix'ten ayrı bir DVD kiralama işi başlatacaklarını duyurdu. Şirketin bu hamlesi çok sayıda eleştiri aldı ve Hastings 23 gün sonra bu açıklamasını geri çekti. Aynı zamanda Netflix, oyun disklerini evlere gönderecek bir video oyunu eklentisi de duyurmuştu. Ancak sonradan bu plan da rafa kaldırıldı.

HP Touchpad – 2011

HP, piyasaya sürdükten sadece 1,5 ay sonra Touchpad ve WebOS isimli mobil işletim sisteminden ümidi kesti. Bu ürün, Best Buy'ın raflarında olduğu 49 gün boyunca sadece 25 bin adet sattı. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse, Touchpad o kadar da kötü bir ürün değildi. Yine de piyasadaki diğer birçok tablet gibi iPad'den üstün olduğu bir yanı yoktu ve bu durum, başarısız olmasına yetti.

Amazon Fire Phone – 2014

Amazon Fire Phone, saman alevi niteliğinde bir akıllı telefondu. 2014 yılında duyurulan ve piyasaya sürülen akıllı telefon, yalnızca 13 ay sonra piyasadan çekildi. Android işletim sistemi barındıran telefon oldukça rekabetçi görünse de, aslında ciddi bir ticari başarısızlıktı. Cihazın tek satış noktası olan üç boyutlu yüz tarama teknolojisi, bir hile olarak görülüyordu ve telefonun başlangıçta sadece AT&T tarafından sınırlı sayıda satılması da başarılı bir çıkış yapmasına yardımcı olmadı. Amazon ise bu fiyaskodan sonra bir daha akıllı telefon işine el atmadı.

Samsung Galaxy Note 7 – 2016

Güney Kore merkezli teknoloji şirketi Samsung'un amiral gemisi telefonlarından biri olan Galaxy Note 7 piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra, bazı Galaxy Note 7 kullanıcıları internet ortamında telefonlarının alev aldığına ya da patladığına dair söylemlerde bulunmaya başladılar. Hatta bir Samsung Galaxy Note 7 yüzünden bir aracın yanıp kül olduğu bile iddia edildi. Bunun üzerine akıllı telefonun uçaklara sokulması yasaklandı ve Samsung tüm Galaxy Note 7'leri geri çağırmak zorunda kaldı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir