• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Corona Gölgesinde Babalar Günü

Cemre Üçhisarlı / 19 Haziran 2020
facebook twitter

Hitay Holding bünyesinde bulunan, Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, bu yıl Corona virüs gölgesinde kutlanacak olan ‘Babalar Günü’ ile ilgili bir tüketici davranışları araştırması yaptı. 13-16 Haziran tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya 18 yaş üstü, Türkiye kent temsili Babalar Günü’nde babasına hediye almayı planlayan 3.285 kişi katıldı.

Babaların hediyeleri hazır

Yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 51’i babalarına özel günlerde, yüzde 41’i özel gün beklemeden içlerinden geldiği her zaman, yüzde 8’i ise her iki koşulda da hediye aldıklarını belirtti. Katılımcıların yüzde 78’i babalarına alacakları hediyeyi önceden planladıklarını söyledi.

Babalar Günü tekstili hareketlendirecek

Katılımcıların yüzde 33’ü bu yıl babalarına giyim eşyası/kıyafet almayı planladıklarını belirtirken, bu kategoriyi yüzde 8 ile ayakkabı, yüzde 7’şer oranla saat ve tıraş makinesi, yüzde 5 ile parfüm, yüzde 3’er oranla güneş gözlüğü, saç/sakal kesme makinesi, tamir aletleri, bahçe aletleri ve bilgisayar izledi. Çalışmaya katılan annelerin yüzde 92’si eşlerine Babalar Günü’nde hediye aldıklarını dile getirdi.

Katılımcıların yüzde 58’i Babalar Günü hediyesi için ortalama olarak 100 ila 500 TL, yüzde 28’i 100 liraya kadar, yüzde 14’ü ise 500 lira ve üzeri bütçe ayırmayı planladıklarını dile getirdi. Katılımcıların yüzden 53’ü pandemi sürecinde Babalar Günü’nde alacakları hediye için ayıracakları bütçeyi düşürmeyeceğini, yüzde 47’si ise düşüreceğini kaydetti.

Çocuklar annelerine daha pahalı hediye alıyor

Katılımcıların yüzde 77’si annelerine daha pahalı hediye aldıklarını dile getirirken, yüzde 60’ı babalar günü hediyelerini internet üzerinden, yüzde 40’ı ise mağaza, pazar ve marketten alacağını söyledi.

Her şeye rağmen ev ziyareti gündemde

Katılımcıların yüzde 67’si Babalar Günü’nü babalarının evlerine giderek kutlayacaklarını, yüzde 20’si görüntülü konuşmayla, yüzde 13’ü ise telefonla kutlayacaklarını belirtti. Katılımcıların yüzde 73’ü çocuklarından hediye bekleyeceklerini dile getirdi.

Elon Musk, 4.000 SpaceX Çalışanını Corona Virüse Karşı Test Ediyor
Elon Musk, 4.000 SpaceX Çalışanını Corona Virüse Karşı Test Ediyor

Covid-19’un  SpaceX bünyesinde yayılmasını takip edebilmek için Elon Musk tarafından yönetilen araştırmaya 4.000’den fazla SpaceX çalışanı katıldı. Musk, gönüllü SpaceX çalışanlarının aylık kan testlerine girmesini gerektiren antikor testi programını geliştirmek […]

comment 0
share
Etiketler
babalar günü Corona virüs DORinsight

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Salgının Tüketim ve Yaşam Alışkanlıklarına Etkileri

Pazarlamasyon / 25 Mayıs 2020
facebook twitter
Salgının Tüketim ve Yaşam Alışkanlıklarına Etkileri

Mobil sadakat uygulaması Hopi, corona virüs salgını ile ilgili Kantar Media Division ile yaptığı detaylı anketin sonuçlarını açıkladı. Uygulama içerisindeki anket üzerinden kullanıcılarına; evden çalışma ve işe dönüş sürecinden, alışveriş harcamalarındaki değişimlere ve tatil planlarına kadar birçok alanda sorular soran Hopi’nin açıkladığı sonuçlara göre; çalışan her 2 kişiden biri ofis özlemi çekiyor. Diğer taraftan araştırma sonuçları salgın döneminde sahip olduklarımızın değerini daha iyi anladığımızı gösteriyor. Araştırmadan çıkan dikkat çekici sonuçlar şu şekilde:

1. Her 2 kişiden biri ofise dönüş için heyecanlı.
2. Her 3 kişiden biri 6 ay içinde finansal durumunun kötüleşeceğini düşünüyor.
3. Tasarruf etme oranı yüzde 18 düştü.
4. Ankete katılan her 10 kişiden 4’ü bu dönemde kredi çektiğini ya da yakın zamanda 5 ila 25 bin TL arasında değişen miktarda kredi çekmeyi planladığını söyledi.
5. 10 kişiden 7’si giyim harcamalarını kıstı.
6. #EvdeKal süreci beslenme alışkanlıklarını etkiledi atıştırmalık harcamaları yüzde 20 arttı.
7. Sinema ve tiyatro gibi kültürel etkinlikler en az 8 ay hayatımızda olmayacak.
8. Bu yaz için tatil planları belirsizliğini koruyor.
9. Erkekler bakım özleminde kadınları solladı 3 ay içinde berber rutinime dönerim diyenler kadınları geçti.
10. #EvdeKal süreci eğitici oldu katılımcıların yarısı yeni beceriler edindiğini belirtti.
11. Her 10 kişiden 8’i bu dönemde sahip olduğu şeylerin değerini daha fazla anladı.

Hopi üzerinden gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 60’ı kadın, yüzde 40’ı da erkek kullanıcılar oluşturdu. Ankete katılanların yüzde 24’ü çalışmadığını, yüzde 76’si çalıştığını belirtti. Çalıştığını belirtenlerin yüzde 53’ü Covid-19 süreci sonrasında işe gitmenin kendilerine olumlu hissettireceğini belirtirken, yüzde 12’si aksi şekilde düşündüğünü söyledi. Yüzde 18’lik bir kesim ise ofise dönüş konusunda kararsız olduğunu belirtti.

https://pazarlamasyon.com/tuketiciler-markalarin-empati-gostermeleri-gerektigini-dusunuyor/

Ankete katılanların yüzde 44’ü finansal durumu salgın öncesine göre daha kötü olduğunu belirtirken yüzde 49’u ise finansal durumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Her 3 kişiden biri finansal durumunun 6 ay sonrasında kötüleşeceğini, yüzde 26’sı iyileşeceğini, yüzde 40’ı ise aynı kalacağını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 52’si finansal durumunun bir yıl sonra düzelmesini bekliyor.

“Coronavirüs öncesindeki dönemde gelirinden tasarruf yapma imkânın var mıydı?” sorusuna evet diyenler yüzde 54 iken, bu oran Covid-19 sonrasında yüzde 36’ya düştü. Ankete katılanların yüzde 20’si bu dönemde finansal destek için kredi çektiğini belirtirken yine yüzde 20’si yakın zamanda kredi çekeceğini söyledi. Kredi başvurusu yapacağını belirtenlerin yüzde 40’ı 5,001-10,000 TL aralığında, yüzde 20’si 10.001-25.000 TL arasında, yüzde 28’i ise 25,000 TL’den fazla kredi çekmeyi planlıyor.

Küresel salgının harcama alışkanlıklarına etkisinin de sorgulandığı ankete katılan 10 kişiden 7’si (%68) giyim harcamalarını azalttığını söyledi. Ankete katılanların yanıtları en büyük düşüşün ayakkabı, çanta ve aksesuvar kategorilerinde yaşandığını ortaya koyuyor.

Evde daha fazla zaman geçirmeye bağlı olarak temel gıda harcamaları yüzde 68, atıştırmalık harcamaları da yüzde 20 oranında yükseldi. Ev temizlik harcamaları ise yüzde 44 oranında arttı. Hazır yemek harcamaları ise salgın öncesi döneme göre yüzde 63 azaldı.

Covid-19 sonrasında yaşam rutinine, park, sahil gibi açık alanlara ortalama 3 ay içerisinde dönmeyi planlayanların oranı yüzde 61 iken, 8 aydan uzun sürede dönerim diyenlerin oranı yüzde 15 oldu. Ankete katılanların yüzde 59’u sinema ve tiyatroya da 8 aydan önce gitmeyi düşünmediğini, yüzde 12’si ise 3 ay içerisinde sinema ve tiyatroya gidebileceğini belirtti.

https://pazarlamasyon.com/pandemi-doneminde-iletisim-plani-nasil-yapilmali/

Ankete katılanlar tatil planlarıyla ilgili beklentilerini de paylaştı. Buna göre ankete katılanların yüzde 26’sı 3 ay, yüzde 25’i 4-8 ay içinde, yüzde 49’u ise 8 aydan sonra tatile gitmeyi düşündüğünü söyledi. Her 10 katılımcıdan 9’u ise yurt dışı tatillerin 8 aydan da uzun sürede gerçekleşebileceği düşünüyor.

Kuaför ve berbere 3 ay içinde dönerim diyenlerin oranı yüzde 57 iken, 8 aydan uzun sürede dönerim diyenlerin oranı yüzde 20 oldu. “Bakım” rutinine dönüşte erkekler kadınları solladı. 3 ay içinde berber rutinine dönerim diyen erkeklerin oranı yüzde 69 olurken bu oran kadınlarda yüzde 49’da kaldı. Ankete katılanlar konser, festival gibi sosyal aktivitelere ise yüzde 62 oranında 8 aydan uzun sürede dönerim derken, spor salonuna gidenlerin yüzde 16’sı 3 ay içinde spora dönmeyi düşünüyor.

Ankete katılanların büyük çoğunluğu koronavirüs salgınının, hayatta sahip olunan şeylerin değerini anlamasını sağladığını ifade ediyor. Her 10 katılımcıdan 8’i (%79) bu dönemde sahip olduğu şeylerin değerini daha fazla anladı.

Evinde Zaman Geçiren Kullanıcılar Salgın Dönemini Nasıl Geçirdi?

Katılımcıların yüzde 25’i kısıtlamalar bittikten sonra dışarıda daha çok vakit geçireceğini belirtirken, yüzde 47’si ise daha fazla evde kalacağını ifade etti. Ankete katılanların neredeyse yarısının (%43) karantinada yeni beceriler öğrendiğini belirtelim. Katılımcıların yüzde 32’si için bu dönemde sosyal medya platformlarının daha önemli hale geldiğini söylerken, yüzde 47’si ise aksini iddia etti.

Her 10 katılımcıdan 6’sına göre (%64) salgın sonrası süreçte evden/uzaktan çalışma daha popüler olacak. Katılımcıların yüzde 17’si online yoga, pilates, spor alışkanlıklarına, yüzde 16’sı evde tamirat/DIY çalışmalarına ve yüzde 15’i evde kişisel bakım rutinlerine, yüzde 11’i ahşap, resim gibi sanatsal hobilerine, yüzde 7’si ise örgü, dantel gibi el işi hobilerine devam edecek.

Interbrand, 2020’nin En İyi Küresel Markalarını Açıkladı
Interbrand, 2020’nin En İyi Küresel Markalarını Açıkladı

Interbrand, En İyi Küresel Markalar 2020 sıralamasında en iyi performansı gösteren markaları açıkladı. Amazon, Spotify ve Netflix, küresel corona virüs karantinası esnasında en büyük yükselişi gösteren markalar arasında. Sosyal medya […]

comment 0
share
Etiketler
babalar günü Corona virüs DORinsight

İşletmelerin Yüzde 61’i Arama Motorlarına Yatırım Yapıyor

Cemre Üçhisarlı / 20 Mayıs 2020
facebook twitter
İşletmelerin Yüzde 61’i Arama Motorlarına Yatırım Yapıyor

Corona virüs salgınının etkisiyle internet ve sosyal medya kullanımı ülkemizde her geçen gün artıyor. We Are Social 2020 verilerine göre, ülkemizde 62 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Yüzde 75’inin internet kullanıcısı olduğu ülkemizde şirketlerin dijital dünyada var olabilmeleri, hedef kitlelerine ulaşabilmeleri ve ürünlerini tanıtabilmeleri bu dönemde daha da önemli hale geldi.

Dijital pazarlamanın doğru bir şekilde yönetimi, hedef kitleye ürünleri ulaştırması ve markanın tanıtımını sağlaması sayesinde büyüme ve karlılık ile aynı anlama geliyor. Dijital pazarlamada doğru stratejiler belirleyen şirketler rekabette bir adım öne çıkarken, dijital pazarlamaya yatırım yapmayan şirketler pazar kaybediyor.

82 milyon nüfusun 62 milyonu internet kullanıyor

We Are Social 2020 verilerine göre, nüfusu 82 milyonu aşan ülkemizde 62 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam, nüfusun yüzde 74’üne karşılık gelirken, 54 milyon kişi aktif olarak sosyal medyayı kullanıyor. Ülkemizde kullanıcı bazında günde ortalama 7,5 saat internete bağlı kalınıyor. Bu durum, markaları arama motorlarında üst sıralarda çıkmak ve kolay bulunmak için reklam vermeye yöneltiyor. Türkiye gibi insanların dijital ortamı sık kullandığı bir ülkede dijital mecralar büyük bir pazar haline geliyor. KOBİ’ler başta olmak üzere birçok kurum, dijital pazarlamada doğru stratejiyi belirleme ve etkili adımlar atma konusunda çaba gösteriyor.

2020’de şirketler SEO’ya 80 milyar dolar yatırım yapacak

Arama motoru optimizasyonu (SEO), özellikle küçük ve orta işletmeli firmaların web siteleri için büyük önem taşıyor. Bu optimizasyon kurumların web sitelerini detaylı sınıflandırarak yapılan aramalarda daha kolay bulunmalarını sağlıyor. HubSpot’un verilerine göre, 2020 yılının sonuna kadar şirketlerin 80 milyar dolar düzeyinde SEO yatırımı yapacağı tahmin ediliyor.

Dijital pazarlama maliyet değil, stratejik bir yatırım

İnternet kullanımının ve KOBİ’lerin dijital dünyaya ilgisinin her geçen gün artmasına vurgu yapan EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, dijital pazarlama konusunda şu noktaların altını çizdi: “Dijital pazarlamayla şirketler, doğru zamanda, doğru kullanıcı ile buluşabiliyor. Arama motoru optimizasyonun doğru bir şekilde yapılması, sosyal medya kanallarının reklam açısından etkili bir şekilde kullanılması ülkemizde ihracatın yüzde 56’sını, istihdamın yüzde 74’ünü ve katma değerin yüzde 54’ünü oluşturan KOBİ’ler için büyük önem taşıyor. Küresel ve yerel tüm veriler dijital pazarlama yapmayan şirketlerin rekabette geride kaldıklarını, pazar paylarını kaybettiklerini gösteriyor. EG Bilişim Teknolojileri olarak Türkiye pazarındaki küçük ve orta ölçekli işletmeleri, hedeflerine hızlı ve en optimum şekilde ulaştırıyoruz. Koronavirüs nedeniyle hedef kitlesine ulaşamayan KOBİ’leri dijital dünyada desteklemeye devam edeceğiz.”

Girişimcilerin Covid-19 Krizi İle Mücadele Yöntemleri
Girişimcilerin Covid-19 Krizi İle Mücadele Yöntemleri

Corona virüs salgının ekonomik boyutlarını her geçen gün daha da hissetmeye başlamışken, Estonya Hükümeti E-Residency Programı Nisan ayında, 1115’i Estonya e-Oturum (e-Residency) topluluğu üyesi toplam 1535 kişi ile bir araştırma […]

comment 0
share
Etiketler
babalar günü Corona virüs DORinsight

Covid-19 Salgını Nedeniyle Tatile Ayrılan Bütçeler Kısıldı

Cemre Üçhisarlı / 01 Temmuz 2020
facebook twitter
Covid-19 Salgını Nedeniyle Tatile Ayrılan Bütçeler Kısıldı

Corona virüs salgını tatil planlarını ve alışkanlıklarını değiştirdi. Hijyen kaygıları öne çıkarken  tatile ayrılan bütçeler kısıldı. TatildeKirala.com’un yaptığı araştırmaya göre tatilcilerin yüzde 62’si planlarını değiştirirken, yüzde 43’ü bulaşma ve hijyen endişeleri nedeniyle tatile çıkmaktan çekiniyor. Otel tatili yapacağını söyleyenler ise yüzde 15’de kalıyor.

Covid-19 salgınının Türkiye’de kontrol altına alınmasıyla birlikte yaz tatili planları yeniden gündeme geldi. Sosyal mesafe ve hijyen kuralları hayati önem taşımaya devam ederken hem turizm ve konaklama sektöründe yeni düzenlemelere gidildi hem de tatilcilerin öncelikleri değişti. Kısa dönemli ev ve tekne kiralama sitesi TatildeKirala.com’un 74 şehirden 600’ü aşkın katılımcıyla gerçekleştirdiği “Koronavirüs Gölgesinde Tatil Alışkanları Araştırması”na göre katılımcıların yüzde 62’si salgınla birlikte tatil planlarını değiştirdi. Katılımcıların yalnızca yüzde 14’ü tatil planı yaptığını belirtirken yüzde 43’ü bulaş ve hijyen endişeleri nedeniyle tatil planı yapmaktan çekiniyor. Bu endişeler, ortak kulanım alanlarının yoğunlukta olduğu otelleri de tatil planlarının dışında bırakıyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 15’i hotelleri tercih edeceğini söylerken yüzde 45’i müstakil ev ve kiralık villalarda kalacağını belirtiyor. Tatile çıkacak olan her 2 kişiden biri özel araç ile ulaşımını sağlayacak.

Yüzde 30’luk kesim tatile çıkmayacak

TatildeKirala.com’un açıkladığı araştırma sonuçlarına göre Covid-19 salgını nedeniyle tatil planlarını değiştirmek zorunda kalanların oranı yüzde 62 ile oldukça geniş bir grubu ifade ediyor. Yüzde 38’lik kesim ise salgın öncesindeki planlarının geçerli olduğunu söylüyor. Katılımcıların yüzde 43’ü henüz karar aşamasında iken yüzde 14’lük kesim tatile çıkmaya karar verdiğini, yüzde 13’lük kesim de yazlığına veya köyüne gideceğini belirtiyor. Bu yıl tatile çıkmama kararı alanlar ise katılımcıların yüzde 30’unu oluşturuyor.

Tatile çıkmayanların temel gerekçesi bulaş ve hijyen kaygısı

Araştırmaya göre tatile çıkmayan yüzde 30’luk kesimin temel sebepleri arasında bulaş ve hijyen endişesi ilk sırada yer alıyor. Katılımcıların yüzde 43’ü bu sebeple tatil planlarını iptal ettiğini belirtirken, yüzde 27’si köy veya yazlık dışında herhangi bir yerde konaklamak istemiyor. Tatile çıkmama kararında ekonomik sebepler de belirleyici rol oynuyor. Katılımcıların yüzde 15’i maddi yeterizliklerden dolayı herhangi plan yapmazken yüzde 15’lik bir kesim de normal şartlarda zaten tatile çıkmadığını söylüyor.

Tatil bütçesi ayıramayanların oranı yüzde 30

Araştırma sonuçlarında dikkat çeken bir diğer nokta ise pandemi sürecinde yaşanan ekonomik belirsizliklerin tatil bütçeleri üzerindeki etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Katılımcıların yüzde 50’si tatil için 5 bin TL’nin altında bütçe ayırdığını söylerken, tatil için hiç bütçe ayırmayanların oranı yüzde 30 ile dikkat çekiyor. Tatil bütçesi 5 bin TL ila 10 bin TL arasında olanlar yüzde 17 olarak kaydedilirken, yalnızca yüzde 3’lük bir kesim 10 bin TL ve üzerine çıkabildiğini belirtiyor.

Planı olanların yüzde 45’i müstakil evlerde veya villalarda konaklayacak

TatildeKirala.com’un elde ettiği veriler, normale dönüş başlasa da büyük çoğunluğun ortak kullanım alanlarından olabildiğince uzak durmaya çalıştığını gösteriyor. Salgın sonrası tatil planlarını askıya almayanlar, yüzde 45 oranla konaklamak için müstakil evleri ve villaları tercih edeceğini söylüyor. Asansör, havuz, restoran, plaj gibi ortak kullanım alanlarının yoğunlukta olduğu oteller ise yüzde 15 ile geri planda kalıyor. Araştırma sonuçları, benzer kaygılar nedeniyle doğa tatillerine de önemli bir yönelim olduğunu gösteriyor. Katılımcıların yüzde 14’ü, karavan veya kamp tatili yapacağını belirtiyor.

Tatilcilerin yarısından fazlası şahsi veya kiralık araçlarla seyahat edecek

Sosyal mesafe ve bulaş riski gibi endişeler, tatile çıkacakların ulaşım tercihlerinde de etkili oluyor. Kapalı ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışan tatilcilerin yüzde 53’ü kendi arabasıyla veya araç kiralayarak seyahat edeceğini belirtiyor. Yalnızca yüzde 9’luk bir kesim ulaşımda otobüs veya deniz yollarını kullanacağını söylerken, en az tercih edilen ulaşım aracı yüzde 8 ile uçak oluyor.

Deniz – havuz ikileminde deniz galip geliyor, rota Ege’ye çevriliyor

“Koronavirüs Gölgesinde Tatil Alışkanları Araştırması”, vatandaşların ikilemde kaldığı ‘’havuz mu, deniz mi?’’ sorusunun da cevaplandığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 40’ı denize gireceğini söylerken havuzu tercih edeceklerin oranının yüzde 20’de kaldığı görülüyor. Zorlu pandemi sürecinin ardından denize kavuşmak isteyenler ise yüzde 43 oranla en çok Ege bölgesine yöneliyor. Ege’yi yüzde 24 ile Akdeniz, yüzde 11 ile Marmara, yüzde 8 ile Karadeniz ve yüzde 2 ile İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu takip ediyor.

DHL, Lojistik Sektörüne Yön Verecek Trendleri Açıkladı
DHL, Lojistik Sektörüne Yön Verecek Trendleri Açıkladı

DHL, hazırladığı “Lojistik Trend Radarı” adlı raporun beşinci sayısında, önümüzdeki yıllarda lojistik sektörünün gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecek 29 temel eğilimi bir kez daha ortaya koydu. Makro ve […]

comment 0
share
Etiketler
babalar günü Corona virüs DORinsight
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön