"Bu Site Yasak!" Peki Asıl Sansürcü Kim?

Artık klasikleşmiş bir tanım olarak: Globali saran bilgi kaynağı, İnternet. Ancak zaman zaman bazı ülkelerin kurum ve kuruluşları, bölgeleri, vb. çevreler bu bilgi kaynaklarını sansürleyerek kısıtlama yoluna gider. Bu konu geçtiği zaman aklınıza hemen birkaç ülke geliveriyor, değil mi? Peki dünyadaki "resmi olmayan" sansürün merkezinin dünya devi bir şirket olduğunu söylesem?

Birkaç örneğe göz atalım:

Türkiye için "Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret" içerikli siteler Google tarafından engelleniyor. Bu tip siteler halihazırda kanuna aykırı.

Tayland'da ise monarşi karşıtı olmak yasak; Tayland Kralı'nı aşağılayan Youtube videoları Google tarafından kaldırılıyor.

Almanya, Fransa ve Polonya'da ise Nazi olaylarıyla ilgili veya Soykırım'ı reddeden içerikler Google arama sonuçlarında çıkmıyor.

Mayıs ayında Avrupa Adalet Divanı tarafından alınan karara göre herhangi bir kişinin Google'a rahatsızlık duyduğu bir içeriğin kaldırılması talebini iletme hakkı var. Google'ın yaptığı açıklamaya göre bu yasal hakkını kullanarak başvuruda bulunan 700.000 kişi var. Başvuruların hepsi değerlendiriliyor; ancak hepsi başvuranların istediği yönde sonuçlanmıyor tabii.

Google, sansür durumunun iki uç noktasında da etkin esasında; yukarıdaki örneklerden gözünüz korkmasın hemen. Örneğin, Çin'in baskıcı tutumu sonucu yaptığı sansüre kesinlikle karşı. 2010 yılından beri Google, Çin'de operasyonel faaliyetlerde bulunmuyor.

Az önce bahsettiğimiz bireysel başvuruların yanı sıra ülkeler de bazı içeriklerin sansürlenmesi için Google'a başvuruyor. Böyle bir durumda Google'ın avukatları, durumun o ülkenin yasalarına aykırı olup olmadığını tespit etmek için çalışıyor. Google aksi bir karar verdiği takdirde içeriğin sansürlenip sansürlenmeyeceğine ülkenin kendisi karar veriyor.

Google bu tip sansürlemeler konusunda da gayet şeffaf. Gelen talepler veya Google'ın kendi tespitleri doğrultusunda sansürlenen siteler/içerikler hakkında, chillingeffects.com'da olduğu gibi, bilgi veriyor. Şeffaflık Google için çok önemli; neden mi? Globaldeki arama sonuçlarının üçte ikisini kontrol eden bir firma dünyadaki milyarlarca insanın uğrak noktası; şeffaflığını kaybetmesi bu ilişkinin de temellerini sarsabilir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir