• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Brand Finance Türkiye’nin En Değerli 100 Markasını Açıkladı

Cansu Bolat / 09 Haziran 2020
facebook twitter

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’ın, Türkiye’nin En Değerli Markaları Araştırması’nın Raporu Yayınlandı. Türk Hava Yolları, 2 milyar dolara yaklaşan marka değeriyle ‘Türkiye’nin en değerli markası‘ oldu.

Geçtiğimiz senenin en değerli 100 markasını sizlerle paylaşmıştık. Brand Finance her sene olduğu gibi bu sene de Türkiye’nin en değerli 100 markasını araştırdı ve sonuçlarını paylaştı. Listenin bir numarası bu sene de değişmedi, geçtiğimiz yıl 1 milyar 735 milyon dolarlık değeriyle en değerli marka olan Türk Hava Yolları bu yıl da 2 milyar dolara yaklaşan marka değeriyle zirvedeki yerini korudu.

Türk Hava Yolları’nı, geçtiğimiz sene olduğu gibi Ziraat Bankası ve Garanti Bankası takip etti. Listenin yukarısında en dikkat çeken değişiklik telekomünikasyon şirketleri arasında oldu. Türk Telekom değer kaybederek 2 sıra gerilerken, Turkcell 1 milyar 36 milyon dolarlık değeriyle rakibinin yerini aldı.

Marka değerinde en yüksek düşüş ise yüzde 42 ile Beşiktaş’ta oldu. Bu markayı yüzde 34.8 düşüşle Koçtaş, yüzde 32.2 ile Emlak konut izledi.

Yukarıdaki görsellerden Türkiye’nin en değerli 50 markasına ulaşabilirsiniz. Listeyi daha ayrıntılı incelemek ve devamın görmek istersiniz raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Markaların geçen yıla oranla değişimleri ise şöyle;

Türkiye’deki markaların toplam değeri geçtiğimiz yıla göre artarak 24.5 milyar dolara ulaştı.

Ayrıca listeye bu yıl 8 yeni marka dahil oldu: LC Waikiki, Koç Sistem, Kordsa, Odeabank, Aytemiz, Mars Lojistik, Ege Profil ve Nobel İlaç.

Sektörel olarak baktığımızda ise toplam marka değeri içinde sanayi sektörü markalarının payı yüzde 30, hizmet sektörü markalarının payı ise yüzde 70 oldu.

ALJ Türkiye ve Toyota Türkiye COVID-19 Salgınına Karşı Önlemlerini Paylaştı
ALJ Türkiye ve Toyota Türkiye COVID-19 Salgınına Karşı Önlemlerini Paylaştı

Küresel bir sorun haline gelen Corona virüs salgını ile mücadele kapsamında, tüm çalışanlarını, bayilerini, partnerlerini ve müşterilerini kapsayan hızlı önlemleri hayata geçiren ALJ Türkiye ve Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış […]

comment 0
share
Etiketler
Brand Finance Brand Finance Turkey 100 THY

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüketiciler, 2030’a Kadar Sağlıkta Kişiselleştirmenin Yaygınlaşacağı Görüşünde

Pazarlamasyon / 04 Ağustos 2020
facebook twitter
Tüketiciler, 2030’a Kadar Sağlıkta Kişiselleştirmenin Yaygınlaşacağı Görüşünde

COVID-19 salgını ve alınan önlemler, sağlık sektörünün önemini ve salgın sonrası döneme sürdürülebilir, inovatif, uygun maliyetli ve hasta merkezli çözümlerle hazırlanma ihtiyacını en iyi şekilde gözler önüne serdi. Yapay zeka, sensörler, robotik ve simülasyonlar gibi birçok teknoloji daha verimli sistemlerin geliştirilmesine katkı sağlarken, kişiselleştirme gibi trendler de sağlık sektörünün geçireceği dönüşüme yön veren önemli etkenler arasında yer alacak.

Dassault Systèmes’in yaptırdığı anket bu konuda önemli bulguları ortaya koydu. Dassault Systèmes adına CITE Research; ABD, Fransa ve Çin’den 1.000’er katılımcıyla toplamda 3 bin kişiyle çevrim içi bir anket yaptı. Bu anketin amacı, tüketicilerin kişiselleştirmeyi nasıl tanımladıklarını, ne kadar önemli olduğunu düşündüklerini ve bunu elde etmek için nelerden feragat edebileceklerini anlamaktı. Anket, tüketicilerin kişiselleştirmeyi nasıl gördüğünü dört kategoride inceliyor: ulaşım ve mobilite, sağlık ve yaşam bilimleri, perakende ve çevre.

https://pazarlamasyon.com/bu-saglik-hizmeti-algoritmasi-siyahi-hastalara-karsi-onyargili/

Anket sonuçlarına göre, katılımcılar en çok kişiselleştirilmiş sağlık hizmetlerine, özellikle önleyici sağlık planlarına ve uyarı sistemlerine ilgi duyuyor. Tüketicilerin çoğu, sağlık durumunu takip etmek için kullanılacak giyilebilir izleme cihazları ile düşme veya kaza sonrası yardım çağıran uyarı sistemleri dahil olmak üzere, 2030 yılına kadar kişiselleştirilmiş sağlık sistemlerinin yaygın olacağı kanısında. Tüketiciler genel olarak kişiselleştirilmiş sağlık hizmetinin birincil faydasının daha iyi sağlık anlamına geldiğini söylüyor. Yarısından fazlası ise daha düşük maliyet ve daha uzun ömür beklentisi taşıyor.

Y Kuşağı, En Çok Kişiselleştirilmiş Sağlık Hizmetleriyle İlgileniyor

Dünya çapında tüketicilerin %87'si kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleriyle ilgilenirken, dörtte üçü veya daha fazlası kişiselleştirilmiş ortopedik protez hariç tüm hizmetlerle ilgileniyor. Z kuşağı (%80), Y Kuşağı (%82) ve X Kuşağı (%80) genellikle kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleriyle en çok ilgilenen kesimler olarak karşımıza çıkıyor. Bu grupların ayrıca test edilen spesifik sağlık hizmetleriyle ilgilenmesi daha olası görünüyor.

%60’lık bir oranla boomer'lar, sağlık sektörünü en çok ilgilendikleri birinci sektör olarak değerlendiriyor. Sağlık hizmetleri tüm yaş gruplarında çoğunlukla birinci sırada yer alırken, daha yaşlı kuşaklara kıyasla Z Kuşağı mobiliteyi (%24), Y Kuşağı ise çevreyi (%21) birinci sıraya koyuyor.

Boomer'lar Kişiselleştirilmiş Sağlık Hizmetleri İçin Veri Paylaşmak İstemiyor

Tüketicilerin çoğu, verilerinin tamamını veya bir kısmını (küresel çapta %83) paylaşmaya istekli. Özellikle Çinli tüketiciler verilerini paylaşmaya istekli; sadece %6'sı herhangi bir veri paylaşmak istemediğini söylüyor. Boomer'lar (%22) kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri için veri paylaşmaya daha az istekli. Bu bağlamda, boomer'lar (%9) kişiselleştirilmiş sağlık hizmetlerinden herhangi bir fayda beklemediğini söylüyor.

https://pazarlamasyon.com/coca-cola-finanse-ettigi-ve-sonuclarini-begenmedigi-saglik-arastirmalarini-yok-etti/

Kişiselleştirme Konusunda En Heyecanlı Olanlar Çinli Tüketiciler

Kişiselleştirme konusuyla en çok Çinli tüketiciler ilgileniyor. Fransız tüketicilerin kişisel sağlık hizmetlerini faydalı olarak değerlendirme oranları daha düşükken, Çinli tüketiciler tüm faydaların farkında. Amerikalılar neredeyse tüm kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti sistemlerinin yaygın olmasını bekliyor. Çinli ve Fransız tüketiciler ise kişiselleştirilmiş sağlık sistemlerinde çeşitlilik görmeyi bekliyor.

BKM: Pandemi Döneminde 5 Milyon Kart İnternetle Tanıştı
BKM: Pandemi Döneminde 5 Milyon Kart İnternetle Tanıştı

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) açıkladığı verilere göre, nisanda internetten kartlı ödeme tutarının toplam içindeki payı yüzde 24 ile rekor seviyeye ulaştı. Her 4 TL’lik ödemenin 1 TL’si internetten gerçekleşirken, internetten kartlarla […]

comment 0
share
Etiketler
Brand Finance Brand Finance Turkey 100 THY

TikTok’un Pandemideki Yükselişi

Cemre Üçhisarlı / 27 Mayıs 2020
facebook twitter
TikTok’un Pandemideki Yükselişi

Son zamanlarda markaların pazarlama stratejilerine acilen eklemeler her fırsatta önerilen, Z kuşağının gözdesi TikTok, Covid-19 sürecinde her zamanki yükselişine dünya genelinde bir ivme kattı.

TikTok bir süredir dünyada en çok indirilen uygulamalar arasına giriyordu. Örneğin 2019'da, tüm dünyada WhatsApp'tan sonra en çok indirilen uygulama olmuştu. Fakat TikTok lehine sürekli artan sayılar pandemi ilan edildiğinden beri çok daha hızlı bir şekilde artmakta. Comscore'un verilerine göre, ABD'de Mart ayında eklenen 12 milyondan fazla uniq kullanıcı ile birlikte TikTok'un ziyaretçi sayısı 52,2 milyona ulaştı.

Aşağıda Ekim 2019'dan bu yana TikTok.com ve TikTok uygulamasının kullanıcı sayılarının artışını görebilirsiniz.

Ayrıca TikTok'un ziyaretçi sayısının artışının yanı sıra uygulamada geçirilen sürenin de epey arttığını rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. Comscore'a göre, ABD'li ziyaretçiler bu yıl Mart ayında uygulamada ortalama 858 dakika (14 saat, 18 dakika) geçirdi. Bu, Ocak 2020'ye göre %26,2 ve Ekim 2019'dan bu yana toplamda %93,7'lük bir artış demek.

Peki TikTok Nasıl Karantinanın Parlayan Uygulaması Oldu?

Karantina insanları evde kalmaya zorladı. Dolayısıyla evde vakit geçiren insanların sosyal medyaya ve TV şovlarına ayıracak çok daha geniş bir vakti oluştu. Bu da TikTok yayınlarını izlemek ve hatta TikTok'a içerik oluşturmak için uygun bir süreç anlamına geliyor.

TikTok challenge'ları ve diğer eğlenceli içerikleri için ailelerin de bir araya geldiğini gözlemliyoruz. Karantina döneminin TikTok'un pasif izleyicilerini tek başlarına veya toplu olarak harekete geçirdiğini söyleyebiliriz.

Özellikle dünya genelinde tatil edilen okulların evlerden online eğitime devam etmeleri öğrenciler için eğlenceli bir TikTok içeriği kaynağına dönüştü. Dersler esnasında komik arka planlar veya kendilerini sabitleyen öğrenciler uzun bir süre TikTok'un içeriklerinde yer aldı.

Dans challenge'ları da karantina döneminde hem hareket etmeyi hem de eğlenceyi kapsadığı için oldukça ilgi gördü.

TikTok kullanıcılarının bir kısmı içerik üretmeyi eğlence sebebiyle yapsa da bunun para kazanmanın bir yolu olabileceği de yavaş yavaş anlaşılıyor. Öyle ki bu verilerden sonra Z kuşağının yıldızı TikTok'a karşı markalar da daha fazla kayıtsız kalamıyorlar.

“Suçluluk Hediye Vermesi” Nedeniyle Tatil Dönemi Harcamaları Artacak
“Suçluluk Hediye Vermesi” Nedeniyle Tatil Dönemi Harcamaları Artacak

ABD’de corona virüs vakalarının sayısı hızla artmaya devam ediyor ve bu da önümüzdeki tatil sezonunda daha az Amerikalı’nın sevdiklerini ziyaret edebilecekleri anlamına geliyor. Ve bu durumun, salgının günlük yaşam üzerindeki […]

comment 0
share
Etiketler
Brand Finance Brand Finance Turkey 100 THY

COVID-19, Fujifilm’in Hisselerini Artırdı, Peki Nasıl?

Cemre Üçhisarlı / 19 Mart 2020
facebook twitter
COVID-19, Fujifilm’in Hisselerini Artırdı, Peki Nasıl?

Fujifilm’in hisseleri hafta başında yüzde 15,4 gibi yüksek ve şaşırtıcı bir artış gösterdi ancak bunun nedeni kamera satışları değil...

Fujifilm'in hisselerindeki artışın sebebi; Firmanın yan kuruluşlarından birinin 2014 yılında geliştirdiği bir ilacın Corona virüsüne karşı 'etkili' olduğunun açıklanması. Çinli yetkililerin açıklamalarına göre Avigan ismi verilen ilaç, COVID-19'a karşı iyileşmeyi hızlandırıyor.

Favipiravir maddesi, Fujifilm’in Avigan grip ilacının ana etken maddesi konumunda. Çin’in Shenzen kentindeki bir hastanede 80, Vuhan Üniversitesi’ndeki Zhongnan Hastanesi’nde yapılan bazı deneyler doğrultusunda etken maddenin virüsü yenmeyi hızlandırdığı tespit edildi.

The Guarian'a göre; 340 hastayı kapsayan klinik çalışmalarda virüs ile savaşırken mevzubahis ilacın kullanımı ile tedavi 4 gün sürerken, ilacın kullanılmadığı kastalarda tedavi 11 gün sürüyor.  İlaveten röntgen filmleri favipiravir tedavisi gören hastaların akciğer koşullarında yüzde 91, bu tedavinin uygulanmadığı hastaların akciğerlerinde ise yüzde 62 düzelme saptandı. 

2014 yılında Avigan'i geliştiren Fujifilm Toyama Chemical, iddialar hakkında yorum yapmayı reddetti.

2021, 21. Yüzyılı Yeniden Tanımlayacak
2021, 21. Yüzyılı Yeniden Tanımlayacak

Küresel yönetim danışmanlığı şirketi Accenture, 2021’de öne çıkacak trendleri paylaştığı “Fjord Trends 2021” adlı bir rapor paylaştı. Bu raporda 2021’in 21. yüzyılı yeniden tanımlayacağı ifade edilirken 2021’e yönelik olarak 7 […]

comment 0
share
Etiketler
Brand Finance Brand Finance Turkey 100 THY
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön