'Black Friday'in İsmi ve İndirimi Olmadan Yaşanan 'Black Friday' Çılgınlığı

Türkiye'de özellikle bu yıl tüm markaların 'Black Friday' demeden Black Friday indirimi yapmaya çalıştıklarını fark etmişsinizdir. Markalar Tabu oyunu oynayarak Black Friday'i tüketicilerine anlatmaya çalışıyormuş gibi davranıyorlar. Üstelik pek çok insanın pek çok yerde bahsettiği gibi indirimler çok da gerçekçi değil. Çoğu ürünün önce fiyatı artırılıyor sonrasında dehşet indirimler yapılmış gibi bir algıyla ürün aslında eski fiyatında satılıyor.

'Şahane Cuma', 'Efsane İndirimler', 'Bereketli Cuma', Efsane Cuma', 'Muhteşem Cuma', 'Harika Cuma' gibi bazı kelimelerin farklı kombinasyonlarıyla yapılan Black Friday indirimleri (!), bazen bir haftaya kadar uzayabilen farklı günlere yayılıyor. Peki Markalar zaman zaman yaptıklarından çok daha dikkat çekici bir indirim yapmayacaksa hatta hiç indirim yapmayacaklarsa neden her yerden kampanya ve reklam yağmuruna tutulmaya devam ediyoruz? Cevabı çok basit: Çünkü satın alıyoruz.

Normal bir zamanda çeşitli promosyon ve sözde indirimler ile sürekli bir tüketime yönlendirildiğimiz zaten herkesin bildiği bir gerçek ancak bahsettiğim şey alışveriş çılgınlığından, tüketim kültüründen biraz daha farklı. 'Black Friday' dediğimiz alışveriş çılgınlığı bizim kültürümüze ait bir gün değil ve ülkemizde bu kadar fazla markanın kampanya hazırlığında bulunduğu bir gün haline de yalnızca birkaç sene önce geldi. Black Friday orijinalinde Amerika'da kutlanan Şükran Günü öncesinde gerçekten her şeyin tek bir günlüğüne inanılmaz indirime girdiği bir günken şimdi gördüğünüz gibi ülkemizde bir 'mutlaka bir şeyler yapılması gerekilen kampanya dönemi' haline gelmiş durumda. O şeyler bazen indirim yapmayı unutmuş kampanyalar olabiliyor.

Önce 'Black Friday'in ne kadar büyük bir fırsat günü olduğu, kaçırılmaması gereken indirimler yapıldığı herkesin aklına yer etti şimdi ise herkese bir adet kırmızı çizgi görmek ürün satın almak için yeterli hale geliyor.

Peki Ne Yapmak Lazım?

Öncelikle önceden takibini yapmadığınız, indirim iddialarından önce fiyatını bilmediğiniz ürünleri almayın. Gerçekten ihtiyacınız olan şeylerin bir listesini yapmak bu konuda işinize yarayabilir. Bunun için fiyat karşılaştırması yapan bazı siteler de mevcut bunlardan da faydalanabilirsiniz.

Ayrıca çoğu ürünün fiyatı şişirilerek indirilmiş olsa da bir kısmı gerçekten güzel indirime girebiliyor. Bunları da ürünleri önceden takip etmeye başlayarak anlayabilirsiniz.

Geçen yıl Türkiye'de Black Friday cirolarını açıklayan şirketlerin cirolarını sizlerle paylaşmıştık. Bu yıl şişirilmiş fiyatlara yapılan indirimler ciroları etkileyecek mi açıkcası çok merak ediyorum. Siz ne düşünüyorsunuz? Black Friday'den sonuna kadar yararlananlardan mı yoksa farkında olmadan bütün paranızı harcayanlardan mısınız? Değerli yorumlarınızı bekleriz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir