BİM, Apple ve Amazon'u Solladı, Deloitte Tescilledi

Deloitte tarafından yayınlan “Global Powers of Retailing of 2013” (Perakende’nin Küresel Güçleri 2013) raporuna göre Türkiye’nin en büyük perakende şirketi BİM aralarında Apple, Amazon.com, H&M gibi dünya markalarının da bulunduğu listede ilk sırada yer aldı.

Yayınlanan raporda şirketin piyasa değerinin o şirketin maddi varlıklarının değerine oranlanmasıyla belirlenen Tobin Q oranı sıralamasında dünya lideri BİM oldu. Böylece BİM gelişmekte olan ülkeler kategorisinden çıkıp da dünya çapında bir başarıya imza atan ilk perakende şirketi olma unvanını da almaya hak kazandı.

Ekran Alıntısı

Dünya’nın en hızlı büyüyen perakende şirketleri sıralamasında ise 2006 ve 2011 yılları arasında yakalamış olduğu %29,8’lik büyüme ile 4 milyar 907 milyon Dolar’lık satış geliri elde eden BİM onuncu sırada yer alıyor.

Küresel anlamda perakendecilik sektörüne yön veren 250 şirketin bulunduğu raporun genel listesinde ABD’nin iddialı oyuncusu Walmart ilk sırada yer alırken, Fransa’dan Carrefour ikinci, İngiltere’den Tesco ise 3. oldu. 250 dünya markasının bulunduğu listeye BİM 185. sıradan girmeyi başardı.

631771-130116-b-retail

BİM’in bu başarısını tescilleyen Deloitte merakla beklenen bu araştırmayı her sene yapıyor ve listenin ilk sıralarındaki ülkeler yıllardır değişmiyor. Peki ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın dominant rol oynadığı dünya pazarında Türkiye’den BİM gibi bir markanın da yer almasını neye borçluyuz?

BİM’in yakaladığı bu başarı aslında çok uzun bir yolculuğun eseri değil. 1995 yılında kurulmasına rağmen 2000’li yılların son yarısından itibaren atağa kalkan BİM Türkiye’de orta ve düşük gelir sınıfına hitap eden bir anlayış içerisinde yola çıktı. Uyguladığı bu stratejinin yanına düşük fiyata kaliteyi yakalamak gibi bir olgu da ekledi. 2006’dan sonra gelirini yaklaşık %30 oranında artıran BİM, mağaza sayısının buna paralel bir şekilde artmasıyla da hız kesmek bilmedi. 3500’ü aşkın mağaza sayısına ulaştı ve son olarak da bu başarıya imza attı. İnsanların tüketim alışkanlıklarının günden güne değişmesi ve özellikle perakende ihtiyaçlarını alışveriş merkezlerinden değil de evlerine yakın express mağazalardan gidermeyi tercih etmeleri bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi. Aslında bu başarıyı bir kenara koyup dünya devlerinin Türkiye’de neden bu kadar pasif olduğunu da sorgulamak lazım.

Tesco Türkiye’de Kipa ile varlığını sürdürse de dünyanın en büyük perakende şirketi Walmart gelişen Türkiye pazarına henüz adımını atmış değil. Uzun vadede böyle bir girişimin varlığından söz edilir mi bilinmez ama şuan itibariyle günden güne müşteri kitlesini arttıran, özellikle de halka arzından sonra hız kesmeden yoluna devam eden BİM gerçeği var ve bu gerçek kısa vadede kolay kolay değişmeyecek gibi görünüyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir