• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

AVM’lerin Varlıklarını Sürdürmek İçin Uygulayabilecekleri 4 Temel Model

Serdar Altan / 21 Mayıs 2018
facebook twitter
  • E-ticaretin son yıllardaki hızlı yükselişiyle birlikte alışveriş merkezleri de önemli bir darbe aldı.
  • A.T. Kearney isimli global yönetim danışmanlığı şirketinin yaptığı yeni bir araştırmaya göre, 2030 yılı itibarıyla toplam perakende satışının üçte biri online olarak gerçekleşecek.
  • A.T. Kearney, yarının alışveriş merkezlerinin dört temel modelde başarılı olabileceklerini ifade ediyor.
  • İlgili Yazı: Perakendenin Geleceğinde Pop-up Mağazalar mı Var?

Her geçen gün ülkemizde -özellikle de İstanbul’da- yeni bir alışveriş merkezi açılıyor olsa da, genel olarak e-ticaretin son yıllardaki hızlı yükselişiyle birlikte geleneksel mağazacılığın ciddi bir güç kaybettiği bir gerçek. Bu durumdan dolayı son yıllarda özellikle ABD’de birçok alışveriş merkezi kapandı. Hatta TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamaya göre, daha şimdiden Türkiye’de de çok sayıda işlevini yitirmiş alışveriş merkezi alanı bulunuyor. Ve geleneksel mağazacılıkta köklü değişiklikler yapılmadığı takdirde, çok sayıda alışveriş merkezinin bulunduğu diğer ülkeler de er ya da geç bu gerçekle yüzleşmek zorunda kalacaklar.

A.T. Kearney isimli global yönetim danışmanlığı şirketinin yaptığı yeni bir araştırmaya göre, 2030 yılı itibarıyla toplam perakende satışının üçte biri online olarak gerçekleşecek. Bu nedenle perakende markalarının, vakit kaybetmeden fiziksel mağazalarını geleceğin müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde dönüştürmeleri gerekiyor.

A.T. Kearney şirketi, alışveriş merkezlerinin hızlı ve agresif inovasyon ve müşteri odağı ile birlikte, birer tüketici katılım alanına dönüştürülebileceğini ve yeni ve gelecek nesil müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış olan bu tüketici katılım alanlarının, çok çeşitli imkanlar sunabileceklerini ifade ediyor. Yarının fiziksel perakende dünyasında sadece tüketici odaklı bir anlayışı benimseyen markaların başarılı olabileceğini belirten yönetim danışmanlığı şirketi, tüketici katılım alanlarının dört temel model halinde var olabileceklerini düşünüyor.

Destinasyon Merkezleri: Büyük Bir Cazibe Merkezi Etrafında Yer Alan Geniş Mekanlar

Bunu geleneksel amiral gemisi mağaza deneyimini üstlenme olarak düşünün. Bir perakendecinin yerine buradaki dayanak noktası belki de kapalı bir kayak pisti, lunapark treni, konser alanı ya da müze gibi sürükleyici bir eğlence sunan, ilgi uyandıran bir sosyal deneyimdir. Bu mekanlar; keşif, eğitim ya da deneyimin, marka deneyiminin temel bileşenler olduğu yerlere ev sahipliği de yapabilir. İspanya’daki Xanadu, Dubai’deki Mall of the Emirates ve ABD’nin New Jersey ve Miami şehirlerinde inşa edilen American Dream Center, günümüzde faaliyet halinde olan bu tarz destinasyon merkezlerinden sadece bazıları.

İnovasyon Merkezleri: Hedeflenmiş Teklifler Oluşturmak İçin Toplanmış Kiracı Verilerinin Kullanıldığı Akıllı Mekanlar

Antropologlar, kültürel psikologlar ve alışveriş merkezi etnografları alandan alana ilerledikçe ve kiracılara gerçek zamanlı geri bildirim sağladıkça sürekli olarak alışveriş yapan kişileri gözlemleyecek, kaydedecek ve analiz edecek. Bu formatta, beta testi bir iş haline dönüşür. Alanın belirli bir yüzdesi, yeni konseptlerde toplanan verileri kullanan test mağazaları için tasarlanmış olabilir. Bunların yanı sıra tüketiciler, yeni teknolojileri test etme, uzmanlara erişme ve yeni ürünlerde indirimler için kişisel alışveriş ve ürün değerlendirme verilerini takas etme fırsatına sahip olacaklar.

Değer Merkezleri: Tüketicilerin Ortak Değerlerinden Kimliklerini ve Kiracılarını Alan Mekanlar

Değer merkezleri bir perakende tabelasına değil, bir fikre dayanır. Hayvan hakları, etnik kimlik ya da topluluk kimliği gibi politik ya da bir spor takımı gibi olabilir ve tüm kiracılar buna bağlı bir deneyim sağlayabilir. Dinamik pop-up lokasyonları ve sanal ya da grup showroom’ları, yerel tüccarların dönen bir temelde tekliflerini sergilemelerine imkan tanıyabilir ve yerel zanaatkar ve tasarımcılara müşterilerle etkileşim kurma, ortak ürünler tasarlama ve ürünleri gerçek zamanlı olarak üretme imkanı sağlayabilir. Bugün bu modelin uluslararası örnekleri arasında Çin’deki Büyük Gıda Hali, Portland’daki Meyve-Sebze Hali, Hollanda’daki Markthal ve Eataly yer alıyor.

Belirli Demografikleri Hedefleyen Yaşam Tarzı Merkezleri

Bu tarz perakende mekanları genç şehir hipster’ları ya da emekliler gibi belirli bir tüketici segmentini hedefler. Bu fazlasıyla düzenlenmiş yaşam tarzı merkezleri, ilerleyen zamanlarda insanlara demografiğe özgü ve uygun bir perakende, restoran, eğlence ve hizmet grubu sunacak. Örneğin yaşlı odaklı alışveriş merkezlerinde, üst düzey konutlar; medikal servisler, eczaneler, egzersiz tesisleri, yaşa özgü yasa konusunda uzmanlaşmış avukatlar ve emlak planlaması konusunda uzman muhasebeciler ve topluluk odaları tarafından desteklenecektir. Japonya’da Aeon Co. gibi geliştiriciler, modern ve yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş merkezlerinin bir kısmını buna uygun hale getiriyorlar.

Moda Tutkunları, Sürdürülebilir Markalar İstiyor
Moda Tutkunları, Sürdürülebilir Markalar İstiyor

Yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company, COVID-19 salgının küresel etkilerinden en çok etkilenen endüstrilerden biri olan moda alanında bir araştırma yayınladı. Avrupa’dan 2.000’i aşkın tüketicinin paylaştığı görüşlere dayanan bu araştırma […]

comment 0
share
Etiketler
A.T. Kearney AVM

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Salgın, Market Alışverişi Alışkanlıklarını Değiştirdi

Pazarlamasyon / 18 Aralık 2020
facebook twitter
Salgın, Market Alışverişi Alışkanlıklarını Değiştirdi

Deloitte Türkiye, Taze Gıda Tüketicisi Araştırması’nın sonuçlarını yayımladı. Pandemi öncesi tüketiciyle bugünkü tüketiciyi kıyaslayan araştırma kapsamında yapılan anket, 18 ila 70 yaş arası toplam 2 bin tüketiciyle gerçekleştirildi. Pandemiyle birlikte alışveriş alışkanlığında yaşanan değişiklikleri gözler önüne seren araştırma; alışveriş sıklığının azalması, satın alınan ürünlerdeki değişiklikler ve önceliklerin değişmesi gibi üç önemli konuyu ortaya çıkarıyor.

https://pazarlamasyon.com/online-market-pazari-salginda-%120-buyudu/

Tüm dünyada alışveriş yapanların yarısı markete gitme konusunda kendisini hâlâ güvende hissetmiyor. Bu durum virüsün oldukça kontrol altında olduğu ülkelerde bile daha seyrek alışveriş yapma trendinin bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.

Markette Alışveriş Yapan Tüketiciler Stres Altında

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmaya göre, tüketicilerin %54’ü, marketlerde alışveriş yaparken kendilerini stresli hissediyor. Stres, onları, dükkanlardan kaçınmaya ve daha az sıklıkta alışveriş yapmaya itiyor. Haftada birkaç kez taze gıda alışverişi yaptığını söyleyen katılımcıların sayısının 2019 yılına kıyasla 2020 yılında yarı yarıya azaldığı görülüyor. Haftada birden fazla alışveriş yapma alışkanlıklarından vazgeçen bu tüketiciler, artık ortalama olarak sadece iki haftada bir alışveriş yapıyor. Bu değişiklik, tanımı gereği kolay bozulan bir kategori olan taze ürünler için bir tehdit unsuru oluşturuyor.

https://pazarlamasyon.com/amazon-akilli-bir-market-arabasi-tasarladi/

Market Ziyaretlerini Azaltmak Adına Benzer Ürüne Yönelme Eğilimi Gözlemleniyor

Pandeminin başlangıcında hızla yiyecek stoklayan tüketiciler, bu eğilimi hala sürdürüyor. Talepteki bu artış ve tedarik zincirleri üzerindeki diğer baskılar, taze gıda da dahil olmak üzere birçok gıda kategorisinde etkisini göstererek stoklarda tükenmeler yaşanmasına sebep oluyor. Hem stoklama hem de stokta bulamama durumu tüketicileri, normalde satın alacaklarından farklı marka ve türde yiyecekler satın almasına mecbur tutuyor. Şaşırtıcı sonuçlardan biri de ankete katılanların yarısından fazlasının, istedikleri gıdanın dondurulmuş veya işlenmiş bir benzerini satın alması ya da hiçbir benzerini satın almayarak taze gıda kategorisinden tamamen vazgeçmesi.

Tüketicinin Öncelikli Satın Alma Etkeni Olan Fiyatın Yerini Güvenlik Alıyor

Tüketici satın alma etkenlerinde fiyat, hâlâ üstünlüğünü korurken; hem 2019 hem de 2020 yılında katılımcıların %90'ı bu geleneksel satın alma etkeninin önemli olduğunu belirtiyor. Ancak pandemiyle birlikte yeni bir etken olan ‘güvenlik’, fiyat ile eşit konumda yer alıyor. Tüketicilerin, gıda üreticileri ve çalışanların güvenliğinin yanı sıra besinlere zararlı maddelerin bulaşmasının önlenmesi için ambalaj güvenliğine verdiği önlem giderek artıyor.

https://pazarlamasyon.com/amazon-ilk-amazon-fresh-marketini-los-angelesta-acti/

Tüketici, Stressiz Erişilebilirlik Arıyor

Pandemi öncesi tüketiciler için kolaylık, büyük ölçüde zamandan ve çabadan tasarruf anlamına gelirken şimdi tüketiciler, zamandan ziyade stressiz erişilebilirlikle ilgili olan bir kolaylık arıyor. Dükkanlarda alışverişi stresli bulan tüketiciler ürünlere erişmenin farklı yollarını arıyorlar. İnternet üzerinden taze gıda alışverişi, özellikle çağdaş tüketici için artıyor.

Adidas, Reebok’ı Satmayı Düşünüyor
Adidas, Reebok’ı Satmayı Düşünüyor

Manager Magazin’in bildirdiğine göre spor giyim devi Adidas, 2006 yılında 3,8 milyar dolar karşılığında satın aldığı spor giyim markası Reebok’ı Mart 2021’e kadar satmayı düşünüyor. Potansiyel bir anlaşma üzerinde çalışmaları […]

comment 0
share
Etiketler
A.T. Kearney AVM

Amazon, İlk Amazon Fresh Marketini Los Angeles’ta Açtı

Ayşe Göl / 28 Ağustos 2020
facebook twitter
Amazon, İlk Amazon Fresh Marketini Los Angeles’ta Açtı

Corona virüs salgınıyla birlikte online alışverişe geçiş hızlandı, ancak bugün Amazon, fiziksel mağazaların tüketicilerin alışveriş yapma şeklinin temel bir bileşeni olacağına dair inancının altını çizen cesur bir adım attı. E-ticaret devi, Los Angeles'ın Woodland Hills semtinde bugün ilk Amazon Fresh süpermarketini açtı. Bu, şirketin Oak Lawn, Schaumburg, Woodland Hills, Naperville, Irvine ve North Hollywood'da açmayı planladığı süpermarket zincirinin ilk mağazası.

Amazon Fresh Mağazaları'nın başkanı Jeff Helbling'in bir blog yazısında, mağazanın başlangıçta yalnızca yerel halka 07.00-22.00 arası gönderilecek e-postalarla davetiyeye dayalı şekilde açılacağı belirtiliyor. Zaman içinde ise açılış saatleri ve kapasite hakkında daha fazla güncelleme yapılacak.

https://pazarlamasyon.com/amazon-gonun-kasiyersiz-market-teknolojisi-whole-foodsa-uyarlaniyor/

Amazon'un, Whole Foods'a ve Amazon Go mağazlarına sahip olmasına rağmen böyle bir adım atması, farklı bir müşteri kitlesini hedefleyen yeni bir alışveriş deneyimi oluşturmak istediğini gösteriyor; tüm demografileri hedefleyen çok çeşitli markalara sahip olmak, sektöre sahip olmak anlamına geliyor.

Bu adım aynı zamanda, Amazon'un ABD'deki alışveriş dünyasına hakim olan Walmart gibi şirketlerle daha adil rekabet etme taktiğinin önemli bir parçası. Walmart'ın, ABD'de market satışlarında yaklaşık %26'lık bir pazar payına sahip olduğu tahmin ediliyor. Verilere göre Whole Foods'un payı yalnızca %1,6; ancak Amazon'un çevrimiçi ve diğer kanalları da hesaba katıldığında Amazon'un toplam payının %4'e yakın olduğu tahmin ediliyor. Yine de henüz oldukça küçük.

https://pazarlamasyon.com/amazon-artirilmis-gerceklik-araciyla-online-alisveris-deneyimini-gelistiriyor/

Whole Foods organik ve sağlıklı ürünlere odaklanırken, Amazon Go yapay zeka ve kamera teknolojisi kullanarak kasiyersiz marketler sunuyor. Amazon Fresh ise, gelişmekte olan kendi ürünleriyle birlikte tanınmış büyük markaların ürünlerini de içerecek. Tabii bu, mağazanın teknolojik olmayacağı anlamına gelmiyor. Mağaza, Amazon Dash Card adında yeni bir özellik kullanacak: İnsanlar mağazaya girmeden önce "Alexa Alışveriş Listeleri" aracılığıyla alışveriş listeleri oluşturabilecek ve Dash Card sayesinde listelerindeki ürünleri daha hızlı satın alabilecek. Mağazada insanlara ürünleri nerede bulabilecekleri konusunda yardımcı olacak Echo Show cihazları bulunacak. Ayrıca mağazadan alışveriş yapan Amazon Prime üyelerine ücretsiz teslimat sunulacak.

Amazon, Whole Foods'un çalışma prensibine dayanarak mağazaları nasıl işleteceğine ilişkin kendi yönergelerini oluşturmayı planlıyor. Çalışanların ateşi ölçülecek, hem çalışanlar hem müşteriler için maske kullanımı zorunlu olacak, ihtiyacı olan insanlara tek kullanımlık maske sağlanacak ve mağazaların doluluk oranı %50 ile sınırlandırılacak. Şirketin, ABD dışındaki diğer pazarlarda da fiziksel marketler geliştirmeye çalıştığı bildiriliyor, zira Amazon'un son birkaç yıldır İngiltere'deki büyük perakende zincirlerinin satışa çıkarılan lokasyonlarını takip ettiğine dair bazı söylentiler dolaşıyor.

Süpermarket Zinciri Iceland, 50. Yılını Kutlamak İçin Uzaya Nugget Gönderdi
Süpermarket Zinciri Iceland, 50. Yılını Kutlamak İçin Uzaya Nugget Gönderdi

Süpermarket zinciri Iceland, 50. yılını uzaya bir tavuk nugget göndererek kutladı. Nugget’ın dünya’nın 110.000 ft (33.528 m) yukarısına ulaşması iki saatten daha kısa sürdü. Iceland, nugget’ı atmosfere göndermek için stratosferik […]

comment 0
share
Etiketler
A.T. Kearney AVM

Türkiye’de Mağazalarını Kapatan Marka Sayısı 70’i Geçti

Serdar Altan / 19 Mart 2020
facebook twitter
Türkiye’de Mağazalarını Kapatan Marka Sayısı 70’i Geçti

Neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü salgını, ne yazık ki ülkemizde de kritik seviyelere doğru ilerliyor. Salgının ilerleyişini yavaşlatmak amacıyla İçişleri Bakanlığı, 17 Mart'tan itibaren tiyatro, sinema salonu, gösteri merkezi, düğün salonu, restoran, kafe, kıraathane ve spor salonu gibi işletmelerin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasına karar vermişti.

https://twitter.com/TC_icisleri/status/1239573795742126080

Her ne kadar İçişleri Bakanlığı tarafından alınan bu karar, salgının yayılmasını önlemek adına önemli bir hamle olsa da, bakanlığın açıklamış olduğu kategorilerin dışarısında kalan pek çok işletme faaliyetlerine devam ediyor. Bu işletmelerin başında da perakende mağazaları geliyor. İşte bu konuda büyük markaların inisiyatif alarak çalışanlarının ve müşterilerinin sağlıklarını riske atmamak adına mağazalarını kapatmaları gerekiyordu, ki dün akşamdan itibaren çok sayıda marka bugünden itibaren mağazalarını geçici olarak kapatma kararı aldı. Aşağıda yer verdiğimiz Instagram paylaşımımızdan bu markaların tamamına ulaşabilirsiniz.

https://www.instagram.com/p/B96jrc6APFy/?utm_source=ig_web_copy_link

Bu kararı alan markaların çoğu giyim markaları, ancak bu kategori dışında kalan bazı markalar da mağazalarını kapatma kararı aldı. Şu anda mağazalarını kapatma kararı alan marka sayısı 70'i geçti. Önümüzdeki saatlerde ve günlerde bu markalara hızla yenilerinin ekleneceğine hiç şüphe yok.

Tabii, gözümüzden kaçtığı için mağazalarını kapatma kararı aldığı halde listemizde yer vermediğimiz markalar olabilir. Bunları farkettikçe ve yeni kapanma duyuruları geldikçe listemizi güncelliyor ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden bu gelişmeleri sizlerle anbean paylaşıyor olacağız.

Tüketiciler, Alışverişten Önce İnternette Araştırma Yapıyor
Tüketiciler, Alışverişten Önce İnternette Araştırma Yapıyor

Türkiye’deki tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını inceleyen Google ve Ipsos, yaptıkları Global Perakende Araştırması ile Türkiye’deki tüketicilerin %72’sinin doğru satın alma yaptığından emin olmak için öncelikle internette araştırma yaptıklarını ortaya koydu. […]

comment 0
share
Etiketler
A.T. Kearney AVM
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön