Amazon'un Türkiye'ye Gelmesine Sevinmemizin 4 Nedeni

Birçoğumuz, Amazon'un doğrudan Türkiye'de hizmet vermeye başlayacağı günü iple çekiyorduk. Söylentiler, ABD'li şirketin mart ayı sonu itibarıyla Türkiye'deki faaliyetlerine başlayacağına işaret ediyordu. Bugün sonunda Amazon Türkiye'ye resmen girdi.

Amazon'un Türkiye'de faaliyet göstermeye başlayacağının haberi ilk olarak ortaya çıktığında, halihazırda Amazon müşterisi olan Türkiye'de birçok kişi, bu habere çok sevindi ve sabırsızlıkla Amazon'un Türkiye pazarına gireceği günü beklemeye başladı. Peki, insanların bu habere bu kadar çok sevinmesinin sebebi neydi? Amazon'un Türkiye'de hizmet verecek olmasının online alışveriş kullanıcıları açısından avantajları neler? Amazon kullanıcısı olanlar zaten bu soruların cevaplarını biliyorlar, ancak konuya uzak olanlar için Amazon'un Türkiye'deki kullanıcılarına sağlayacağı başlıca avantajları sıralayalım istedik.

Uygun Fiyat

Bu zamana kadar kur farkı ve Türkiye'deki vergi uygulamaları nedeniyle Amazon'dan alışveriş yapmak cazip olsa da, Amazon hizmet verdiği ülkeler açısından bakıldığında da en uygun fiyatları sunan online alışveriş sitelerinin başında geliyor. Doğal olarak bu durumun Türkiye'de de geçerli olacağını tahmin ediyoruz.

Amazon Türkiye, bekleneceği üzere pazar lideri olmayı hedefleyecektir ve bu hedefine doğru ilerken en büyük kozu ise fiyat avantajı olacaktır. Üstelik Amazon'un uygun fiyatlar sunması, pazardaki rekabeti artıracak ve diğer e-ticaret sitelerini de daha düşük fiyatlar sunmaya ve avantajlı kampanyalar yapmaya yöneltecektir.

Hızlı ve Sorunsuz Teslimat

Geçtiğimiz günlerde, Amazon'un Türkiye'deki lojistik işleri için Aras Kargo ile görüştüğü bilgisini Aras Kargo Genel Müdürü Hikmet Bulduk bizzat kendisi paylaşmıştı. Bununla birlikte şirketin, lojistik şirketlerini tamamen devreden çıkartarak lojistik işini tamamen kendisinin yapmayı planladığına dair bir iddia uzun bir süredir ortalıklarda dolanıyor. Zaten e-ticaret şirketi, halihazırda bazı sipariş teslimatlarını kendisi gerçekleştiriyor.

İlk etapta olmasa da, ilerleyen dönemlerde şirketin yurt dışında sunduğu teslimat hizmetini Türkiye'de de sunması oldukça olası bir durum. Bu gerçekleştiği takdirde, Türkiye'deki birçok kişinin muzdarip olduğu kargo şirketlerinden kurtulur ve hızlı ve sorunsuz bir şekilde online alışveriş yapmanın keyfine varabiliriz. Bu arada Türkiye'de mevcut olarak Hepsiburada'nın "Hepsiexpress" adında kendi teslimat hizmeti bulunduğunu da belirtelim.

Müşteri Memnuniyeti

Amazon'un nispeten hızlı bir şekilde bir dünya devi haline gelmesinin en önemli nedenlerinden biri, hiç şüphesiz fazlasıyla önem verdiği müşteri memnuniyeti. Şirketin müşteri memnuniyetine ne kadar önem verdiğiyle ilgili bir örnek vermek gerekirse; Amazon'un, ürün teslimatında ya da üründe bir problem çıkması halinde, kullanıcıyı fazla uğraştırmadan para iadesi yaptığına dair birkaç tanıdığımın yaşadıkları olayı anlattıklarını hatırlıyorum.

Düşünün ki, aldığınız ürün yurt dışından geliyor ve ürünü kolay bir şekilde iade edip fazla beklemeden paranızı geri alabiliyorsunuz. Türkiye'de faaliyet gösteren online alışveriş sitelerinden yapılan alışverişlerde, birçok kullanıcının ürün iadesinde problem yaşadığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Zaman zaman ürünü iade etmek için oldukça uğraşmanız ya da ürünü iade ettikten sonra paranızı geri alabilmek için baya bir beklemeniz gerekebiliyor.

Tabii ki, müşteri memnuniyeti çok daha kapsamlı bir kavram. Ancak Türkiye'de müşteri memnuniyetiyle ilgili olarak en çok sıkıntı yaşanılan konulardan biri olduğu için ürün iadesi üzerinden bu konuya değindim. Amazon'un müşteri memnuniyeti konusunda da ülkedeki standartları yükseltmesi en büyük temennilerimizden biri. Gerçi şahsen bununla ilgili şüphelerim yok değil, ancak şirketin bütün dünyada sağladığı müşteri memnuniyetini Türkiye'de devam ettireceğini ümit ediyoruz.

Yurt Dışından Alışveriş Kolaylığı

Özellikle geçtiğimiz yıllarda, kur bu kadar yüksek değilken elektronik cihazların yurt dışı fiyatları, bariz bir şekilde Türkiye'deki fiyatlarından çok daha ucuzdu. Son dönemde kurun iyice yükselmesiyle bu aradaki fark da iyice kapandı. Üstelik yurt dışı alışverişlerinde gümrük vergisi sınırının iyice düşürülmesi ve KDV eklenmesi de yurt dışından ürün satın almayı artık eskisi kadar cazip hale getirmiyor.

Ancak bu zamana kadar Türkiye'deki birçok insan, kaliteli ürünlerde en uygun fiyatları sunması nedeniyle Amazon'dan alışveriş yapmayı tercih ediyordu. Amazon'un Türkiye pazarına girmesinden ve yukarıda belirttiğim sebeplerden ötürü, muhtemelen Amazon'un yurt dışı sitelerinden alışveriş yapan Türk kullanıcıların sayısında azalma olacaktır. Yine de yurt dışı alışveriş bir neden ötürü cazibesini kaybetmeyecek: ürün çeşitliliği.

Her ne kadar Amazon, Türkiye pazarına girmiş olsa da, ABD ya da İngiltere'deki kadar bir ürün çeşitliliği olmayacaktır. Aradıkları spesifik bir ürünü Amazon Türkiye'de bulamayan kullanıcılar da Amazon'un yurt dışı sitelerinden alışveriş yapmaya yönelecektir. İşte bu gibi durumlarda Amazon, Türkiye'deki kullanıcılarına daha düşük fiyatlarla alışveriş yapma imkanı sunabilir. Örneğin, lojistik bedelini düşürebilir ya da duruma göre hiç almayabilir. Siparişleri daha kısa sürede teslim edebilir. Hatta bir ihtimal, Amazon'dan yapılan yurt dışı alışverişlerindeki gümrük vergisinin daha düşük oranda kullanıcılara yansıtılması gibi bir durum bile söz konusu olabilir.

Pazarlamasyon'un Youtube kanalında 2017'nin Eylül ayında Amazon'un Türkiye'ye gelişini konuşmuştuk. Merak edenler için video aşağıdadır, keyifli seyirler...

https://www.youtube.com/watch?v=Kjzh46YbIiw

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir