• Pazarlamasyon TV
  • Social Influencers
  • Etkinlikler
  • Akademi
  • Kariyer
Created with Sketch.
  • Prime’ı Keşfet
  • Intelligence Platform
  • Marketing Meetup
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Amazon’dan “Geldik, Evde Bulamadık” Bahanesini Ortadan Kaldıracak Uygulama

Serdar Altan / 02 Mart 2018
facebook twitter

Bu hafta başında sizlere Amazon‘un mart ayı içerisinde Türkiye’deki faaliyetlerine başlayacağından bahsetmiştik. Bundan önce de özellikle fiyat avantajından dolayı Amazon’dan alışveriş yapan birçok kişi bu habere sevinirken şirket kullanıcılarının hoşuna gidebilecek yeni bir uygulama başlattı.

Bildiğiniz gibi, ülkemizde online alışveriş yapan birçok kişi ürünün teslimatı sürecinde birtakım problemler yaşıyor ve bu problemler çok büyük oranda kargo şirketlerinden kaynaklanıyor. Hatta bir dönem özellikle bir kargo şirketinin “Geldik, sizi evde bulamadık.“ bahanesiyle kargoları teslim etmemesi olay olmuştu. Kargo geldiğinde evde birinin olması zorunluluğu da online alışverişin sıkıntılı bir başka tarafı.

Ancak Amazon’un kendi teslimat ağı bulunuyor ve şirket son dönemde bu teslimat ağını genişletip, kargo şirketlerini devreden çıkartarak bütün sipariş teslimatlarını kendisinin yapmasına yönelik önemli hamleler yapıyor. Bununla birlikte şirket, kargo teslimatında yaşanan dezavantajları da ortadan kaldırmaya yönelik hamleler yapıyor. Örneğin, kimse evde yokken kargo görevlilerinin eve girmesine izin veren sistem ve Bukoli benzeri, apartmanlara özel teslimat sistemi Amazon Hub bu hamleler içerisinde en dikkat çekenleriydi.

USA Today’in yaptığı habere göre, Amazon sessiz sedasız bir şekilde yeni bir teslimat uygulamasını hayata geçirmiş. Gelen bilgilere göre, şirketin teslimat çalışanları son aylarda siparişlerin teslim edildiğini doğrulamak için siparişin evin ön kapısına bırakıldığını gösteren fotoğraflar çekiyorlar. Bu sayede Amazon kullanıcıları, siparişlerinin geldiğinden haberdar oluyorlar ve siparişin tam olarak nereye bırakıldığını biliyorlar.

A second later, phone notification from @amazon saying my package was delivered and there's a picture available for viewing lol pic.twitter.com/NOugVn7XPV

— Heather (@Heather_PLS) September 7, 2017

Amazon’un bu yeni uygulamasının isminin “Amazon Teslimatta Lojistik Fotoğrafı” olduğu belirtiliyor. USA Today’in aktardığı bilgilere göre, bu uygulama en az altı aydır devrede; ancak Amazon, teslimat cihazlarını ve uygulamasını yakın bir tarihte güncellemiş ve teslimat çalışanları, bu güncellemeden beri teslim ettikleri paketlerin fotoğraflarını çekebiliyorlar. Bununla birlikte bu uygulamanın şu anda sadece ABD’nin belli bölgelerinde devreye sokulduğu ifade ediliyor.

Bunların yanı sıra, bu uygulamanın özel hayatına müdahalede bulunduğunu düşünen kullanıcılar, fotoğraf çekme uygulamasını devre dışı bırakabiliyorlar. Amazon hesabının “siparişler” kısmında bu uygulamayı devre dışı bırakılmasını sağlayacak bir seçenek bulunuyor.

Trendyol, “Efsane Günler” Verilerini Açıkladı
Trendyol, “Efsane Günler” Verilerini Açıkladı

Trendyol, tüm dünyada Black Friday indirimleri olarak bilinen Kasım ayının son haftasında yaptığı, 6 gün süren indirim kampanyasının sonuçlarını açıkladı.  20-25 Kasım tarihleri arasında “Efsane Günler” temasıyla kampanya yapan marka; […]

comment 1
share
Etiketler
Amazon Kargo online alışveriş teslimat
logo
Marketing Meetup Happiness
25 Nisan 2019
Erken Kayıt Fırsatı

Reader Interactions

Comments

  1. hakkı mercan says

    05 Mart 2018 at 21:57

    Pek güvenli değil, sonuçta kapıya bırakılıp gidilecek bir sistem.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Amazon’un Gelişi Erteleniyor: “iPhone’ların balyozla kırıldığı bir dönemde Türkiye’ye girmek doğru değil”

Cemre Üçhisarlı / 27 Ağustos 2018
facebook twitter
Amazon’un Gelişi Erteleniyor: “iPhone’ların balyozla kırıldığı bir dönemde Türkiye’ye girmek doğru değil” ABD'li e-ticaret devi Amazon'un Türkiye pazarına giriş tarihinin ertelendiği ifade edildi. Hürriyet yazarı Jale Özgentürk, şirketin Türkiye ile ABD arasında yaşanan krizden dolayı endişe duyduğunu, "iPhone'ların balyozla kırıldığı bir dönemde Türkiye'ye girmek doğru değil" düşüncesinin hakim olduğunu aktardı. Jale Özgentürk, "İş dünyasında mektup umudu" başlığıyla yayımlanan yazısında e-ticaretin devleri Alibaba, Amazon ve eBay'in bir süredir Türkiye'de operasyon için hazırlık yaptığını aktardı. "Bu şirketlerden Amazon, hazirandan beri Türkiye operasyonunu başlatmak için teknik hazırlıklarını sürdürüyor" diyen Özgentürk, "İstanbul Levent'te ofisini de açan Amazon'un en son bayramdan sonra operasyona başlayacağı belirtiliyordu. Hatta tarih de 28 Ağustos olarak belirlenmişti" ifadesini kullandı. "Ciddi markalarla anlaşmalarını tamamlayan Amazon, test çalışmalarını bir süredir sürdürüyordu" hatırlatmasında bulunan Özgentürk, şöyle devam etti: "Amazon'un bayram sonrasında satışlara başlaması beklenirken operasyonun bir süre daha ertelendiğini öğrendim. Aldığım bilgilere göre Amazon eylül sonu ya da ekim ayında start verecek. Nedenine gelince.. Uzun süredir teknolojik olarak hazırlıklarını tamamlayan Amazon'un endişesi bu kez farklı. ABD ile yaşanan kriz, iPhone'ların balyozlarla kırıldığı, Amerikan markalarına karşı toplumdaki tepkilerin arttığı bir dönemde Türkiye'ye girmenin doğru olmayacağı düşünülüyor."

Gecikme olsa da yakında Türkiye'de olacak

"Bu arada gecikme olsa da Amazon ve diğer e-ticaret devleri çok yakında Türkiye'de olacak" diyen Özgentürk, bu girişimin perakende sektörünün tarihinin yeniden yazılması anlamına geldiğini söyledi. Özgentürk, şöyle devam etti: "Bu değişimle ilgili JLL Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, e-ticaret devlerinin Türkiye perakende sektörüne rekabet getirse de fayda sağlayacağı görüşünde. Üretici için yeni pazarlama imkanlarının doğacağını söylüyor. Amazon'da yer alacak markalardan Sportive'in Genel Müdürü Zeynep Selgur da 2022'de ABD'de alışveriş merkezlerinin yüzde 25'inin kapanacağını, perakendenin pazar yeri olarak adlandırılan e-ticarete döneceğini anlatıyor."
Sevgililer Günü’nün Online Ticarete Katkısının 1.6 Milyar Lira Olması Bekleniyor
Sevgililer Günü’nün Online Ticarete Katkısının 1.6 Milyar Lira Olması Bekleniyor

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, kasımdaki global indirim kampanyaları ve yılbaşı alışverişinden sonra piyasalarda bir durgunluk yaşandığını, Sevgililer Günü harcamalarının, bu dönemde perakende sektörüne […]

comment 1
share
Etiketler
Amazon Kargo online alışveriş teslimat

Türkiye’nin İnternet Kullanım Alışkanlıkları Açıklandı

Cemre Üçhisarlı / 08 Ağustos 2018
facebook twitter
Türkiye’nin İnternet Kullanım Alışkanlıkları Açıklandı TÜİK’in bugün yayımladığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması’na göre, bilgisayar ve internet kullanımı 2018 yılında 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 59,6 ve yüzde 72,9 oldu. Bu oranlar 2017 yılında sırasıyla yüzde 56,6 ve yüzde 66,8 idi. Bilgisayar ve internet kullanım oranları 16-74 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 68,6 ve yüzde 80,4 iken, kadınlarda  yüzde 50,6 ve yüzde 65,5 oldu. Rapora göre, 2018 yılı Nisan ayında hanelerin yüzde 83,8’i evden internete erişim imkânına sahip oldu. Bu oran 2017 yılının aynı ayında yüzde 80,7 idi. Genişbant ile İnternete erişim sağlayan hanelerin oranı 2018 yılı Nisan ayında yüzde 82,5 oldu. Buna göre hanelerin yüzde 44,5’i sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablolu İnternet, fiber vb.) ile internete erişim sağlarken, yüzde 79,4’ü mobil genişbant bağlantı ile internete erişim sağladı. Genişbant İnternet erişim imkânına sahip hanelerin oranı önceki yıl yüzde 78,3’tü.

E-devlet kullanımı yüzde 46 oldu

Kişisel amaçla kamu kurum/kuruluşları ile iletişime geçmek veya kamu hizmetlerinden yararlanmak için 2017 yılı Nisan ayı ile 2018 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde interneti kullanan bireylerin   16-74 yaş grubu bireyler içerisindeki oranı yüzde 45,6 oldu. Bu oran önceki yılın aynı döneminde (2016 Nisan-2017 Mart) yüzde 42,4’tü. Kullanım amaçları arasında kamu kuruluşlarına ait internet sitelerinden bilgi edinme yüzde 41,7 ile ilk sırayı aldı.

Nüfusun yüzde 30’u internetten alışveriş yapıyor

İnternet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi veren ya da satın alan 16-74 yaş grubundaki bireylerin oranı, 2017 yılı Nisan ayı ile 2018 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde yüzde 29,3 oldu. Önceki yılın aynı döneminde (2016 Nisan- 2017 Mart), bu oran yüzde 24,9 olarak gözlendi. Cinsiyete göre internet üzerinden alışveriş yapma oranı erkeklerde yüzde 33,6 olarak gerçekleşirken kadınlarda yüzde 25 oldu. Bu oranlar bir önceki yılın aynı döneminde sırası ile yüzde 29 ve yüzde 20,9 idi.

İnternetten en çok giyim ve spor malzemesi satın aldık

İnternet üzerinden alışveriş yapan bireylerin yüzde 65,2’si giyim ve spor malzemesi satın aldı. Bunu yüzde 31,9 ile seyahat bileti, araç kiralama vb. yüzde 26,8 ile ev eşyası (mobilya, oyuncak, beyaz eşya, vb; tüketici elektroniği hariç), yüzde 22,1 ile gıda maddeleri veya günlük gereksinimler ve yüzde 20,6 ile kitap, dergi, gazete (e-kitap dâhil)  takip etti. Giyim ve spor malzemeleri hem erkekler hem de kadınlar tarafından sırasıyla yüzde 55,9 ve yüzde 77,3 ile internet üzerinden en çok satın alınan ürün grubu oldu. Cinsiyete göre en az satın alınan ürün grubu ise erkeklerde yüzde 4,6 ile ilaç olurken, kadınlarda yüzde 2,8 ile oyun yazılımı, diğer bilgisayar yazılımı ve yazılım güncellemeleri oldu.
“Amazon Her Şeyi Satıyor, Gezegeni Bile”
“Amazon Her Şeyi Satıyor, Gezegeni Bile”

Amazon Fransa’nın, gezegenin doğal kaynaklarını yağmaladığını iddia eden çevre örgütü Friends of the Earth Fransa, “Amazon.fr her şeyi satıyor, dünyayı bile.” şeklinde bir slogana sahip ve direkt olarak Amazon Fransa’yı […]

comment 1
share
Etiketler
Amazon Kargo online alışveriş teslimat

2018 Black Friday İstatistiklerini Açıklayan Markalar

Cemre Üçhisarlı / 30 Kasım 2018
facebook twitter
2018 Black Friday İstatistiklerini Açıklayan Markalar Black Friday'den 2018'de epeyce bahsettik. Markalar da çokça kampanya düzenlediler hatta öyle ki 2017’de yapılan toplam kampanya sayısı 400 iken, 2018’de bu sayı %132.5 artarak 930’a çıktı. Ancak Türkiye'de markalar kampanyaları "Black Friday" adı altında yapmadığından (Black Friday'in Türkçe karşılığı olan Kara Cuma da olumsuz bir algı yarattığı için kullanılmıyor) kampanyaların isimleri değişiyor ve "Efsane Cuma", "Şahane Cuma" gibi farklı şekillerde önümüze sunuluyor. Biz de şu ana kadar Black Friday verilerini paylaşan markaları sizlerle toplu bir şekilde paylaşmak istedik. 2017 ve 2018 Black Friday verilerinin karşılaştırmasına da buradan ulaşabilirsiniz. Önemli markalar istatistiklerini açıkladıkça listemiz güncellenecektir.

Hepsiburada

Hepsiburada 2017 yılında kırdığı satış rekorunu 2018'de de kırdı. 2018'de toplam 5 bin iş ortağıyla birlikte 410 milyon TL değerinde ticaret hacmi gerçekleştirildiğini duyuran şirketten yapılan açıklamada, gerçekleştirilen bu hacimle devlete 57 milyon TL tutarında KDV katkısı sağlandığı belirtildi. Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

GittiGidiyor

Black Friday'de rekor kıran bir diğer marka GittiGidiyor. Kasım ayının günlük ortalamasıyla kıyaslandığında ise kampanya dâhilinde gerçekleşen günlük satış hacmi tam 7 kat daha yüksek oldu. Günlük ziyaret sayısında 2 kat ve kişi başına ortalama harcama tutarında ise 2.5 kat artış gerçekleşti. GittiGidiyor’un günlük ortalama mobil uygulama indirilme sayısı Süper Cuma’da 3 kat artarken, alışverişlerin de yüzde 65’i mobilden yapıldı. Her gün saniyede ortalama 1 ürün satışı gerçekleşen GittiGidiyor‘da, kampanya günü ise saniyede ortalama 2 ürün satıldı. Haberin tamamını buradan ulaşabilirsiniz.

Trendyol

20-25 Kasım tarihleri arasında “Efsane Günler” temasıyla kampanya yapan marka; giyim, ev&mobilya, anne&çocuk, kozmetik, elektronik ve süpermarket gibi birçok kategoride 7,5 milyon ürün satışı gerçekleştirdi. Ayrıca 2 milyar sayfa görüntüleme, 100 milyon ziyaret, 24 milyon tekil ziyaretçi ve 1.5 milyon tekil alışverişçi rakamlarına ulaştı. Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

BKM (Bankalararası Kart Merkezi)

Bu yıl 23 Kasım Cuma gününe denk gelen festivalde internetten kartlı ödemeler 1 milyar TL ile rekor kırarken, her 3 alışverişten 1’i internet üzerinden yapıldı. 110 bin farklı kart ise ilk kez kampanyanın gerçekleştiği gün internetten yapılan ödemelerde kullanıldı. Geçen yılın aynı gününde 1,2 milyon farklı kartın internetten ödemelerde kullanıldığı düşünüldüğünde, bu yıl yüzde 80 oranında daha fazla kart internetten kullanıldı. Bu günde kullanılan kartların yüzde 5’i yani 110 bin farklı kartın ise ilk defa internetten ödemelerde kullanılması, indirimlerden faydalanmak için kart kullanıcılarının internet kanalını tercih ettiğine işaret etti. Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Küçük Perakende Şirketleri, Amazon ile Nasıl Baş Edebilirler?
Küçük Perakende Şirketleri, Amazon ile Nasıl Baş Edebilirler?

Amazon, büyüklüğünden ötürü hemen hemen yeni girdiği her pazarda kısa sürede ilk sıraya yerleşebilecek bir şirket. Ancak şirketin, Avustralya’da hizmet vermeye başlamasının üstünden yaklaşık üç ay geçmiş olmasına rağmen, yerel […]

comment 1
share
Etiketler
Amazon Kargo online alışveriş teslimat
PRIME DÜNYASINI KEŞFET
Üye Ol, Ayrıcalıklardan Yararlan!
KEŞFET
Prime Özel: Ocak 2019 Trendleri
Ocak Trend Raporumuz Yayında
Trend Takibi: Türkiye'den ve Dünya'dan tüm trendleri inceliyor ve sizler için bir araya getirerek her ayın ilk günü posta kutunuza gönderiyoruz. Peki geçtiğimiz ay hangi trendler ön plana çıktı?
İndir

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
facebook twitter instagram linked-in
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön