Alternatif Sosyal Ağ Arayışları ve Branch.com

Facebook'un olgunluk sürecini bırakıp gerileme sürecine girmesiyle birlikte yeni sosyal ağlar bir bir lanse edilmeye başlandı. Her ne kadar gerileme aşamasında da olsa bu alanda Facebook gibi dev bir oyuncunun olması, yeni açılan sosyal ağların kısa sürede kapanmasının en büyük nedeni. Ancak bazı sosyal ağlar var ki hayatımızdaki bazı boşlukları doldurdu. Pinterest bunun en canlı örneği ve pazardan pay alabilen ender ağlardan...

Pinterest'in pastadan pay alabilmesini sağlayan şey ise pazara kattığı değer ve daha önce doldurulmayan bir boşluğu doldurmak. Boşluğu doldurmak işin en zor yanı çünkü 'tüketicilerin kendilerine gösterilmediği sürece yeni bir teknolojiye ihtiyaçları olduğunu bilemeyecekleri ' (Steve Jobs) su götürmez bir gerçek. Haliyle bu boşluğu anlayabilmek ve buna göre üretim yapmak çok önemli bir durum.

Son lanse edilen Branch.com, Twitter'ın 'Tartışma' boşluğunu kapatmak için açılmış bir sosyal ağ. Bilindiği gibi 560 milyon kullanıcıyı aşan Twitter'da yapılan tartışmalar, arayüzün yeterli olmaması nedeniyle istenilen efektiflikte gerçekleşmiyor. Branch'ın tamamen tartışma üzerine kurulu algoritması ise kullanıcılara kargaşadan uzak, daha görsel bir tartışma ortamı sunuyor.

Sitenin Türk kurucularından olan Cemre Güngör Ntvmsnbc.com' a sistemi şöyle anlatıyor: “İnternette insanların yayın yapmasını sağlayan tüm platformlar tek yönlü. Örneğin; Twitter’da insanlar birbirleriye yazışıyor ama, yapısı gereğiyle dışarıya mesaj gönderdiğiniz bir program. Bir sürü sitenin yorum kısmı var ama yapıları gereği iyi bir tartışma sağlayan programlar değil. Biz insanların birbirleriyle konuşmasını tartışmasını sağlayabilecek bir platform olabilir mi diye düşündük. Genel olarak yaptığımız bundan farklı değil. Katılımcıları, tartışmayı başlatan kişi davet ediyor. Ama, diğer insanlar izleyici olarak takip edebiliyor. Bu konuşmaları Twitter’dan da duyurabiliyorsunuz. Esas amacımız, özellikle gazetelerde herkesin bu tartışmalara katılmasını istemiyoruz. Çok kargaşa ve fazlalık oluyor.” (Twitter katili Cemre geliyor)

140 karakter sınırlaması olmayan ve Twitter kurucularından yatırım alınarak kurulan Branch'ın önümüzdeki dönemlerde Twitter gibi bir platforma alternatif olma ihtimali çok düşük olmasına rağmen Türk bir girişimcinin bu tür bir sosyal ağ oluşumunun içinde bulunması önemli bir gelişme olarak görülmeli.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir