Alışveriş Deneyimine Seviye Atlatan Çevreci Teknolojilerle Dolu Akıllı Cadde

Küresel ısınma, hava kirliliği, hızla ve çarpık yapılaşan kentler derken aslında çevremiz her geçen gün biraz daha yok oluyor. Bundan kurtularak sürdürülebilir bir dünyayı yeniden kurmanın yolu, alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmekten ve günlük hayatımızı yenilenebilir enerjinin kullanıldığı akıllı şehir çözümleriyle yeniden tasarlamaktan geçiyor.

Londra’daki bir alışveriş caddesinde yaşanan değişimde de bu noktadan hareket edilmiş. Akıllı şehir teknolojilerinin kentlerdeki alışveriş sürecine ve günlük yaşama en güzel yansımalarından biri olan örnek caddede attığınız adımlardan elektrik üretiliyor, bu enerji kuş sesi oluşturmadan hava temizleme filtrelerini çalıştırmaya kadar caddenin farklı özelliklerini harekete geçiriyor.

[caption id="attachment_61422" align="alignnone" width="800"] Atılan her adım, kinetik enerjiyi elektriğe dönüştüren taşlar yoluyla geri kazanılıyor.[/caption]

Alışveriş deneyimini hem çevresel açıdan hem de müşteriler yönünden oldukça iyileştiren bu eğlenceli sistem, Londra’daki Oxford Circus caddesinin çıkışındaki Bird Street’te kurulmuş. Yolda yürüyenlerin her adımda ürettikleri kinetik enerjiyi toplayacak şekilde tasarlanmış üçgen Pavegen taşları, altındaki elektromanyetik jeneratörler sayesinde bu enerjiyi elektriğe dönüştürüyor.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=78-BOz_S8N0[/embed]

Bu elektrik enerjisi ise kuş sesleri çıkaran sokak hoparlörlerine, sokağın aydınlatmasına ve havadaki zararlı partikülleri %90, nitrojendioksiti ise %95 oranında azaltarak kirli şehir havasını temizleyen Airlabs filtrelerine iletiliyor. Ayrıca duvarlarda kullanılan %100 doğal ve kimyasal katkı taşımayan Airlite boyası, hafif aktif moleküller taşıyan formülüyle hava kirliliğini zararsız düzeye düşürüyor. Öyle ki, bu boyayla boyanmış bir metrekarelik alana dokunmanız, aynı ölçekte bir orman arazisine dokunmanıza eş değer etki yaratıyor.

[caption id="attachment_61423" align="alignnone" width="800"] Bird Street, Londra'da, Oxford Circus'ın çıkışında bulunuyor.[/caption]

Caddenin geçirdiği bu çevreci dönüşümün en çok dikkat çeken ve geleceğe dair umut verici yönü; caddeler, dekoratif nesneler ve banklar gibi basit, kolay uygulanabilir ve insanların günlük yaşamda doğrudan ilişki kurduğu noktalarda hayat bulması olarak öne çıkıyor. Şehir hayatına, akıllı şehir anlayışıyla yeni bir bakış açısı getiren bu deneyimlerin en büyük artıları ise mevcut altyapıyla bütünleşebilmesi ve çevresel çözümler sunmaları.

Gezegenimizde insan kaynaklı oluşan zararların onarımı adına, günlük hayattaki alışkanlıklarımızı değiştirmenin yanında, inovasyon kavramı ve bireysel sorumluluk bilincini birleştiren bu tip projeler, bilim insanlarının uzun zamandır uyardığı geri dönülemez çevresel zararlar noktasına gelmeden önce hâlâ alabileceğimiz önlemler olduğunu da gösteriyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir