Akıllı Geleceğin Habercileri Sensörler mi Olacak Dersiniz?

Bu yazı konuk yazarımız Eda Pekar tarafından kaleme alınmıştır.

Bir zamanlar sadece mekanik ve elektrikli parçalardan oluşan ürünler, internet üzerinden çeşitli biçimlerde bağlanan, donanım, sensör ve yazılımı birleştiren karmaşık cihazlara, hatta platformlara dönüştüler. Bu akıllı bağlantılı nesneler yeni fonksiyonlar, geleneksel ürün sınırlarını aşan yetkinliklere katlanarak büyüyen fırsatlar sunuyor.

GSMA tarafından yapılan bir araştırmaya göre akıllı makinelerin 2022’de ulaşacağı sayı 50 milyar civarında. Eskiden telefon, modem ve yazıcıdan oluşan akıllı bağlantılar artık gün geçtikçe kamera, ampul, spor ürünleri, priz, tartı, sağlık ekipmanı, depo ve ev sensörleri olarak karşımıza çıkmakta ve çıkmaya da devam edecektir şüphesiz.

image003 (1)

Aslında bu  devrimi tetikleyen asıl kıvılcım ise  mobil internet ve akıllı telefonlar oldu. Hep söylenildiği üzere büyük icatlar diğer büyük icatları tetikler. Bugün akıllı telefonumuz hayatımızın uzaktan kumandası ve her geçen gün yönetebildiği cihaz sayısı artıyor. Sensörlerin ucuzlaması ve arayüzlerin basitleşmesiyle yaygınlaşmasıyla beraber önümüzdeki yıllarda çok önemli dönüşümler yaşanacağa ve dijital nesnelerin fiziki ortama entegre olabilmesinin önünün gelişen sensörler sayesinde açılacağa benziyor. Bunun en güzel örneklerinden birini McDonalds’ın Stokholm’de gerçekleştirdiği Pick’n Play uygulamasında görüyoruz. Şehrin belirli noktalarına yerleştirilen sensör ve interaktif panolara, akıllı telefonlarındaki tarayıcalarla bağlanan kişiler, telefonlarını kumanda olarak kullanarak panoda oyun oynuyor, kazandığında da telefonuna gelen kodla en yakınındaki McDonalds’a gidip hediyesini alıyor. Böylelikle şubesi olmayan caddelerden bile müşteri toplayabiliyor.

McDonalds_PickNPlay11-560x282

Dijital aletlerin fiziksel ortamlara taşınması günümüzde son derece önemli bir çığır açtı. Giyilebilir teknolojiler gelişmekte olup, gözlükler, lensler, kıyafetler, ayakkabılar, tene temas eden yapışkan sensörlü cihazlar insan yaşamında ve işlerinde çok önemli yardımcı görevlerde bulunuyor.

Google-Shop-London-3-BI-3

Bu sistemlerin akıllı olma özelliği onları veriyle besleyen ürünlerin akıllı ve sensör bağlantılı olma özelliğinden geliyor. Uzaktan kontrol sağlayan sensörler özellikle tüm performans verilerini takip ediyor. Ürünler birbirleriyle ve birçok farklı sistemle iletişimde kalarak sadece tek bir fayda değil bu faydaları bir ekosistem haline dönüştürüyor. Şöyle bir örnek verecek olursak; bir afet durumunda sağlık birimleri, trafik birimleri sensörleri ve hava durumu verilerinin tek bir yerde toplanarak işlendiği afet koordinasyon merkezleri bu sistemin ilk örneğini oluşturuyor.

Buradan anlaşıldığı üzere gelecekte sensör sistemi sadece insan müdahalesi olan acil durumlarda değil, olağan durumlarda da akıllı bağlantılı nesnelerin kendi aralarında iletişimi sayesinde hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırmaya başlayacaklar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir