Adana'da Pamuk İşçiliğiyle Başlayan Bir Hikaye: Sabancı Holding

Akbank, Enerjisa, Carrefoursa, Teknosa gibi hepimizin bildiği birçok markayı çatısı altında toplayan Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri olan Sabancı Holding'in Hacı Ömer Sabancı ile başlayan hikayesine hep birlikte göz atalım.

https://pazarlamasyon.com/turkiyede-sanayilesmenin-oncusu-koc-holdingin-kurulus-hikayesi/

Hacı Ömer Sabancı, 1906 yılında Kayseri'nin Akçakaya köyünde dünyaya geldi. Maddi zorluklar içinde büyüyen Ömer, babası Hacı Arap Sabancı'yı kaybettikten sonra iş bulmak ümidiyle Adana'ya "yaya" olarak gitti ve 1925 yılında oraya yerleşti. Adana'daki ilk zamanlarında pamuk işçisi olarak çalıştıktan sonra işçi müteahhiti olarak çalışmaya başladı. Nispeten daha iyi kazandığı işinde para biriktirdi ve pamuk ticaretine başladı. Ticarete yatkınlığı ve pamuk işçiliğine hakim olmasıyla kısa sürede işlerini büyüttü. 1932 yılında Adana'daki çırçır fabrikasına ortak oldu.

Farklı sektörlere atılmak isteyen Ömer Sabancı, 1943 yılında Yağsa fabrikasına ortak oldu. 1946 yılında ise Marsa fabrikasını satın aldı. 1948 yılında Akbank'ı kurdu ve 1949 yılında Çukurova'dan 1000 hektarlık arazi satın aldı. 1950'de Bossa Un ve Çırçır Fabrikası, 1951'de Bossa Tekstil Fabrikası'nı açtı. Ayrıca 1951'de İstanbul'daki Atlı Köşk'ü satın alan Ömer Sabancı, ailesiyle birlikte İstanbul'a taşınmanın ilk adımını atmış oldu. 1960 yılında Aksigorta'yı kurdu.

https://pazarlamasyon.com/isvicreden-turkiyeye-uzanan-bir-girisimcilik-hikayesi-migros/

Hacı Ömer Sabancı, 1966 yılında geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu hayatını kaybetti. Vefatından sonra işlerin başına Türkiye'nin Sakıp Ağa unvanıyla tanıdığı oğlu Sakıp Sabancı geçti ve işleri kaldığı yerden büyütmeye devam etti. 1967 yılında tüm şirketleri bünyesinde toplayan Sabancı Holding kurulsa da, Sabancı Topluluğu'nun kuruluşu olarak Hacı Ömer Sabancı'nın Adana'daki işlerine başlaldığı 1925 yılı kabul ediliyor.

1968'de Temsa, 1971'de Pilsa, 1972'de Çimsa, 1973'te Yünsa ve Kordsa kuruldu. 1974'te Hacı Ömer Sabancı Holding'in merkezi İstanbul'a taşındı. Aynı yıl Lassa kuruldu. 1975'te Doğan Sigorta satın alındı (bugünkü AvivaSA). 1976'da Çipaş kuruldu (bugünkü Betonsa).

Sakıp Sabancı, ailesiyle birlikte yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nı kurdu. Bu vakıf aracılığı ile 1999'da Türkiye'nin ilk vakıf üniversitelerinden biri olan Sabancı Üniversitesi'ni kurdu. Aynı zamanda çok sayıda okul ve hastane yaptırdı. Sakıp Sabancı, 2004'te geçirdiği rahatsızlık sebebiyle aramızdan ayrıldı. Aynı yıl Forbes'un milyarderler listesinde 174. sırada yer aldı. Onlarca girişimi ve yaptığı yatırımlarla yakın dönem Türkiye ekonomisine yön veren şirketlerden biri olan Sabancı Holding; enerji, perakende, finans, sanayi gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir