Açılış Sayfası (Landing Page) Optimizasyonu İçin 44 Değerli İpucu

İnternette gezinen kullanıcıların herhangi bir linke tıklayarak geldikleri bir web sitesinde karşılarına çıkan ilk sayfayı ‘açılış sayfası’ olarak adlandırıyoruz. Kullanıcıların siteye ulaşmak için tıkladıkları link bir sosyal medya iletisinde de olabilir, bir online reklamda da veya siteye başka bir site tarafından verilen bir bağlantıda da. Aynı şekilde, link sayesinde kullanıcıların geldiği sayfa; yani açılış sayfası, o web sitesinin anasayfası da olabilir herhangi bir alt sayfası da. Tüm bu olasılıklar şirketin dijital aksiyonlarına göre değişiklik gösterir. Açılış sayfası optimizasyonu ise belirlenen açılış sayfalarından elde edilen dönüşümü arttırmak için alınan tüm iyileştirme aksiyonlarıdır. Metinlerden tutun da sayfa düzenine, sayfanın hızından tutun da link yapısına kadar kullanıcıların karşı karşıya geldiği öğelerden bahsediyorum; ilk izlenim sonucunda kullanıcıların sitede kalıp kalmama, eğer kalırlarsa şirketin istediği aksiyonu alıp almama konularındaki kararlarını etkileyebilecek tüm öğelerden. Peki bu ögeleri optimize etmek şirketlere neler kazandırıyor? Gelin bu konuda daha önce çalışma yapan büyük şirketlerin elde ettikleri sonuçlara bir göz atalım;
  • Hali hazırda 1000’den çok açılış sayfasına sahip olan bilgisayar üreticisi Dell, açılış sayfalarında yaptığı A/B testler ile dönüşüm oranını %300 arttırdı. Bu artış Amerikalı şirket için milyonlarca dolar demekti.
  • Internet profesyonelleri için dijital araçlar üreten Moz, tek bir açılış sayfasında yaptığı iyileştirmeler sayesinde satışlarını %52 arttırarak 4 ay gibi kısa bir süre içerisinde 1 milyon dolar gelir elde etti.
  • Finans alanında dünyanın sayılı şirketlerinden olan Genworth, yapmış olduğu açılış sayfası optimizasyonları sayesinde topladığı lead sayısını 30’a katlayarak dijitaldeki kazancını %350 genişletti.

Açılış Sayfası Optimizasyonu İçin İpuçları

dönüşüm-optimizasyonu 1. Kullanıcı deneyimini yükseltmek amaçlı yapılan optimizasyonlar: Kullanıcılara daha iyi bir web deneyimi yaşatabilmek adına yapılan tüm iyileştirmelerdir. Onların işini kolaylaştırarak en iyi opsiyon olduğumuzu empoze etmek öncelikli hedefimizdir.
  • Ürününüzün ya da hizmetinizin faydalarını ve insanların neden bu ürüne ihtiyaç duyduklarını mutlaka anlatın.
  • Ürününüz ya da hizmetiniz hakkında ne kadar yazarsanız yazın, videolardan daha iyi anlatamazsınız. Yapılan araştırmalar ürün videolarını izleyen kişilerin izlemeyenlere göre %144 daha fazla satın alım gerçekleştiğini söylüyor. 
  • İnsanların çoğu bir anda karşılarına çıkan pop-up’lardan nefret eder. Kullanıcının web sitesini terk etmek için mouse’u tarayıcıya götürdüğü an çıkan akıllı pop-up’lar hariç pop-up kullanmamanızda fayda var.
  • Normal koşullar altında kullanıcıların web sitenizin amacını ve verdiği mesajı ilk 5 saniye içerisinde anlaması gerekir. Ailenizi ya da arkadaşlarınızı bilgisayarın karşısına oturtarak sitenizi 5 saniye deneyimletin. Sonra bir anda siteyi kapatarak onlara site ile ilgili akıllarında neyin kaldığını sorun.
  • Ödeme adımları insanlar için tam bir kabus. Çoğu kullanıcı isim, kredi kartı no, şifre gibi bilgilerini yazarken siteden çıkabiliyor. Bu durumu iyileştirmek için  'Tek tık ile ödeme' seçeneğini deneyin. Böylelikle kullanıcı hiç zaman kaybetmeden alışverişini tamamlayacaktır.
  • Tek tık ile ödeme imkanı sunamıyorsanız satın alım adımlarını kısa tutun. Bu adımları da  görselleştirerek kullanıcılara gösterin. Böylelikle kullanıcılar kısa sürede alışverişi tamamlayacağını düşünerek sayfadan çıkmamaya gayret edecektir.
[caption id="attachment_56143" align="alignnone" width="2762"] N Kolay Kredi websitesinden bir görüntü. 4 farklı adım görselleştirilerek kullanıcıya sürecin neresinde olduğu bilgisi veriliyor[/caption]
  • Ödeme, güvenlik gibi sorunlar her ne kadar dijital pazarlama dünyasındaki önemini yitirse de birçok kullanıcı için hala önem arz ediyor. Açılış sayfalarının footer kısmına sayfanın güvenli olduğuna dair küçük sertifika imajlarının eklenmesi siteye olan güveni arttıracaktır.
  • Açılış sayfanızda ürün ya da hizmetinizle ilgili ‘sıkça sorulan sorular’  linki oluşturun. Aklında soru işareti olan bir kullanıcının satın alım kararı vermesinin imkansız olduğunu unutmayın.
  • Açılış sayfanıza gelen kullanıcıların bir kısmı sorularını direkt telefon açarak ya da chat ile sormak isteyecektir. Canlı chat araçları kullanın ve telefon numaranızı görünür bir yerde tutun.
  1. İşlevsel optimizasyonlar: sayfanın performansını arttırmak için yapılan tüm arkaplan iyileştirmeleridir.
  • Açılış sayfanızın tüm cihazlarda sağlıklı olarak çalıştığından emin misiniz? Açılış sayfanız tüm tarayıcıları destekliyor mu? 'Cross browser' adını verdiğimiz tarayıcı testlerini yaparak sayfaların verimli olarak çalıştığından emin olun.
  • Sayfa açılış hızlarını mutlaka düşürün. Unutmayın, sayfa açılış hızındaki 1 saniyelik gecikme, dönüşümünüzü %7 azaltır. (Kissmetrics)
  • Açılış sayfanızda sergilediğiniz ürünün ismini açıklayıcı bir şekilde yazın ve tüm ürünlerinizin isimlerini belirli bir standarda oturtun. Bu SEO ve SEM'de elinizi güçlendirecektir. Önce ürün adı, ardından ürün modeli ve özelliği (Örnek: Samsung Galaxy Note 5 - 64 GB) yazılabilir.
  1. Mantıksal optimizasyonlar: Kullanıcıların ilk etapta fark etmeyeceği ancak onları istediğiniz gibi yönlendirmenizi sağlayacak iyileştirmelerdir. 
  • Açılış sayfalarının, kullandığınız reklam metinleri ve anahtar kelimelerinizle alakalı olduğundan emin olun. İnsanların çoğu, yanlış sayfaya geldiklerini düşündükleri an siteyi terk eder.
  • E-ticaretin offline mağazalara göre en büyük dezavantajı insanların ürünlerinize dokunma şansı olmamasıdır. Bu da onların ürünün tam olarak neye benzediğini  anlamayacakları anlamına gelir. Bu sorunu ortadan kaldırmak adına açılış sayfasına mutlaka ürünlerin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını veya tanıtıcı videolarını ekleyin.
  • Eğer birbirinden farklı özelliklerde müşterileriniz varsa onları segmente edilmiş sayfalara yönlendirin. Örneğin reklamınıza tıklayan bir kişi İstanbul'da yaşıyorsa farklı, Ankara'da yaşıyorsa farklı bir açılış sayfası kurgulayabilirsiniz.
  • Kullanıcıların açılış sayfasına gelmesinin nedeni herhangi bir ürün ya da hizmetin dikkatlerini çekmesi. Alternatif ürünler hariç, kullanıcıları ikna etmeden başka ürünler göstererek kafalarını karıştırmayın.
  • Kullanıcıların %61'i ürünü almadan önce forum sitelerinde yorumları okuyor. (Econsultancy) O halde sizce de online repütasyon yönetiminin zamanı gelmedi mi?
  • Eğer satmak istediğiniz ürün birçok web sitesinde de benzer fiyat aralığında satılıyor ise kullanıcılar fiyat karşılaştırması yapabilir.  Tercih edilmek istiyorsanız fiyatı gösterdiğiniz alanın yakınına, göz yormayacak şekilde sunduğunuz avantajları ekleyin. Örneğin 'aynı gün kargo', 'gün içi teslimat', 'x bankasının puanı'
  1. Form optimizasyonları: lead toplamak ya da satış yapmak için web sitenize entegre ettiğiniz formların kalitesini arttıran iyileştirmelerdir.
  • Form aksiyon butonu metin alternatiflerini (kayıt ol, başla, buraya tıkla,git, gönder, tamamla...) A/B testleri ile optimize edin.
  • Kullanıcılardan sadece ihtiyacınız olan bilgileri isteyin. Kullanıcıların önüne çıkardığınız formlarda bulunan fazladan bir kutucuğun bile dönüşüm oranınızı düşüreceğini unutmayın.
  [caption id="attachment_56136" align="aligncenter" width="495"] Sadece simetrisi değiştirilmiş iki açılış sayfası örneği. Soldaki form sağdakine göre %11 daha çok dönüşüm almış.[/caption]
  • Formlar genellikle sitenin sağ kısmında kullanılır. Ancak kullanım biçimleri sektörden sektöre farklılık gösterir. Kullanıcıların, formunuzu nerede daha fazla gördüğünü belirleyin.
  • Kullanıcılara fazla soru sormayın. Örneğin kullanıcılara yaşlarını sormanız dönüşümü %3, telefon numaralarını sormanız %5, yaşadıkları şehri sormanız %2, adreslerini sormanız %4 azaltacaktır. (QuickSproud)
  • Formun inputları arasındaki mesafeyi mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışın. Mesafe uzadıkça form uzayacağından dolayı, kullanıcı tarafından, doldurulması zor olarak görülebilir.
  • Formun alt kısmına "bilgilerinizi kimse ile paylaşmayacağız" gibi kişisel bilgilere saygı gösterdiğinizi belirten ibareler ekleyin.
  1. Metinsel Optimizasyonlar: Açılış sayfalarında bulunan tüm metinsel iyileştirmelerdir.
  • Aksiyon kelimelerinizi (Satın al, başla, kaydet, şimdi, bedava…) hem başlıkta hem de alt metinlerinizde mutlaka geçirin.
  • Kısa metinler, çarpıcı başlıklar kullanın. İnsanların okumaktan nefret ettiklerini unutmayın.
  • Kullanıcılar siteye girdiği an onları hızlıca ikna etmek zorundasınız. Kullanıcıları ikna edemediğiniz her saniye dönüşüm oranınız düşer. “Sınırlı sayıda”, “Kaçırmayın”, “bu fiyata son 8 ürün”, “sadece 3 adet kaldı” gibi ifadeler kullanıcıların hızlı aksiyon almasını sağlayacaktır.
  • Ürünün sınırlı süre için indirimde olduğunu bilmek insanların ürünü hemen satın almasını sağlayacaktır. Ürün fiyatının yanına "bu fırsat için son x saat" gibi aciliyet mesajları içeren sayaçlar ekleyebilirsiniz.
  • %70 ya da %80 indirim yapmış olabilirsiniz. Ancak kullanıcıların gerçekten bu indirimi görmesini istiyorsanız; indirim oranının ya da fiyatın yanına “bu üründen kazancınız x liradır” ifadesini ekleyin. Böylelikle kullanıcı o ürünü aldığında ne kazanacağını bilecek ve satış tetiklenecektir.
  • Başlıklarınız ilk dikkat çeken alanlar oldukları için kullanıcıları ikna etme konusunda son derece önemlidir. Olabildiğince ilgi çekici, sade ve öz başlıklar kullanın.
  1. Görsel Optimizasyonlar: Açılış sayfalarında bulunan tüm görsellerde yapılan iyileştirmelerdir. Bu iyileştirmeleri sağlamak için çoğu zaman A/B testleri kullanılır.
  • Açılış sayfalarınızı mümkün olduğunca basit ve sade hazırlayın. Başarıya giden yolun sadelikten geçtiğini hatırlayın.
  [caption id="attachment_56137" align="aligncenter" width="560"] Sadece butonların şekli ve rengi değiştirilerek dönüşüm oranında %35.8’lik bir artış sağlanmış[/caption]
  • Kullandığınız aksiyon butonlarının renklerini, boyutlarını, yerlerini ve şekillerini optimize edin. Unutmayın, aksiyon butonları ne kadar büyük ve görünür bir yerde  olursa o kadar dikkat çeker.
  • Görsellerin algılanma seviyeleri metinlere göre çok daha yüksek olduğu için, bu konuda yapılan küçük değişiklikler, büyük dönüşüm farklılıklarını beraberinde getirecektir.  Açılış sayfanızda bulunan tüm görselleri A/B testleri ile sınayarak olabilecek en verimli görselleri kullanın.
  • Samimi olmayan, yüzündeki gülümsemeden hiçbir anlam çıkartamadığınız, herşeyden önemlisi Türk olmadığı apaçık belli olan stok fotoğraflarını kullanmayın.
  • Aksiyon butonlarınızı sitenizin renginden olabildiğince zıt renkerle tasarlayın. Böylelikle butonların farkedilmesi kolaylaşacaktır.
  • Eğer uzun bir açılış sayfanız varsa tek bir aksiyon butonuyla insanların  dikkatlerini çekmek son derece zordur. Farklı aksiyon mesajları içeren ancak alakası güçlü (başla, formu doldur, kayıt ol gibi) butonları sayfanıza yayabilirsiniz.
Sosyal Kanıt Optimizasyonları: Kullanıcıları ikna edebilmek için onlara sunabileceğiniz yorumlar, satış rakamları, kullanıcı görüşleri, geribildirimler gibi kanıtlardır.
  • İnsanların birçoğu kararlarını verirken başka insanların deneyimlerini ve düşüncelerini duymak ister. Bunu açılış sayfalarında sağlamanın en iyi yolu da onlara sosyal kanıtlar sunmaktır. Bu kanıtlar ürününüzü daha önce kullanmış bir kişilerin olumlu düşünceleri de olabilir, Facebook’ta ürününüz hakkında yorum yapan kişiler de.
  • Sayfanıza ekleyeceğiniz sosyal paylaşım butonlarının üzerinde bulunan paylaşım sayılarını yüksek gösterin; böylelikle kullanıcılar, sağlanan ürün ya da hizmetin çokça kişi tarafından paylaşıldığını görerek satın alıma yakınlaşır.
  • Kullanıcılar alışverişten hemen önce diğer insanların yorumlarını okumak için internette gezinirler. Bu da sitenizin bulunduğu sekmenin kapanma riskini doğurur. Insanlara ürünlerinizi yorumlama ve oylama fırsatı sunun ki sitenizden ayrılmadan diğer insanların görüşlerini okuyabilsinler.
  • Açılış sayfalarının herhangi bir köşesine (genellikle sağ alt veya sağ üst köşeler kullanılır) ekleyeceğiniz; “Şu anda 200 kişi bu ürünü inceliyor”, “bu ürün/hizmet son olarak bugün 19:38’de satın alındı”, gibi gerçek zamanlı ifadeler dönüşüm oranınızı arttıracaktır.
  [caption id="attachment_56138" align="aligncenter" width="394"] Hepsiburada.com'un mobil açılış  sayfasından bir kesit. Eski fiyat, indirim oranı, yorum, puanlama ve sunulan avantajlar (bedava kargo ve ürünün kargoya veriliş süresi) gibi birçok ikna edici öğe bulunuyor.[/caption]
  • Satılan ürün ya da hizmetin daha önce kaç kişi tarafından beğenildiği kullanıcıların bilinçaltına yer ederek aksiyonu tetikler. “50 bin hayranımızın arasına katılın”, “20 bin marka dostumuzdan biri olun” gibi ifadelerle topluluğunuzun ne denli büyük olduğunu vurgulayın.
  • İmkânınız varsa kullanıcılara garanti verin. "ilk ay para iadesi", "ilk 10 gün koşulsuz değişim" gibi aksiyonlar o sayfadan alacağınız verimi yükseltecektir.
  • Ürününüzü daha önce kullanan ve tavsiye eden uzmanlar veya ünlülerin (3-4 kişi) ürün hakkında söylediği birer cümlelik yorumlarını içeren bir alan oluşturun.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir