• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

5 Büyük Şirketin Kurucularının İlginç Başarı Hikayeleri

Serdar Altan / 08 Ağustos 2018
facebook twitter
  • Airbnb’nin kurucuları, şirketi hayatta tutabilmek adına en az 6 ay boyunca kahvaltılık gerek kutuları satmak zorunda kaldılar.
  • Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın, KFC de dahil olmak üzere birçok şirkete yaptığı iş başvuruları reddedildi ve kendisi, Alibaba.com’u kurmadan önce başarısız iki internet girişimi kurdu.
  • Instagram geliştirilmeden önce, Mark Zuckerberg, Instagram’ın kurucusu Kevin Systrom’u işe almak istedi. Ancak Kevin, o sıralarda lisans öğrencisiydi ve eğitimini tamamlamak istediği için bu teklifi reddetti.
  • Pinterest’in kurucusu Ben Silbermann, insanların %90’ının bu fikri beğenmemesine rağmen, fikrin üzerine eğildi ve mücadele etti. Uygulamanın, kullanıma sunulmasından sonraki dört ay içinde sadece 900 kullanıcısı vardı.
  • Uber fikri, kurucusu Travis Kalanick’in Paris’te bir konferansa gitmek için taksi bulamaması sonucu ortaya çıktı.
  • İlgili Yazı: 4 Global Markanın “İnanç” Dolu Kuruluş Hikayeleri

Her gün çok sayıda mobil uygulama ve online servisten yararlanıyoruz. Ve sıklıkla kullandığınız bu uygulama ve servislerin bir kısmı, büyük başarı hikayeleri sonucunda kullanıcı tabanlarını milyonlara yayıp zaman içerisinde yüz milyonlarca dolarlık -hatta bazıları milyar dolarlık- şirketler haline geldiler. Üstelik bu şirketlerin bazıları, iyi düşünülmüş ve uygulanmış fikirlerin bir ürünüydü, bazıları ise bir rastlantı sonucu ortaya çıktı. India Today isimli internet sitesi de bu şirketlerden 5 tanesinin kurucularının ilgi çekici ve kısa başarı hikayelerini paylaştı.

Airbnb

Farklı bir şehre taşındıktan sonra kiralarını ödemek için mücadele eden iki kişi, yatak ve kahvaltıyı en düşük fiyata sunma konusunda bir fırsat gördü ve bunun sonucunda Airbnb ortaya çıktı. Şirketin ilk müşterisi, 30 yaşında olan Hintli bir adamdı. Tabii şirket, anında başarıyı yakalamadı. Airbnb’nin kurucuları, şirketi hayatta tutabilmek adına en az 6 ay boyunca kahvaltılık gerek kutuları satmak zorunda kaldılar. Yatırım konusunda birkaç kez reddedildikten sonra, şirket 112 milyon dolar tutarındaki ilk yatırımını aldı ve böylece Airbnb’nin başarı hikayesi başlamış oldu.

Alibaba

Alibaba kurucusu Jack Ma‘nın hikayesi, tam anlamıyla bir sıfırdan zengin olma hikayesi. Jack Ma, komünist Çin’de fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve üniversite giriş sınavında iki kez başarısız oldu. Jack Ma’nın başarı hikayesinin en dikkat çeken -ve en çok bilinen- detayı ise kendisinin KFC de dahil olmak üzere yaptığı çok sayıdaki iş başvurusunun reddedilmiş olmasıdır.

Jack Ma’nın internet ya da kodlama konusunda herhangi bir bilgisi yoktu, ancak interneti ilk kez kullandığında adeta büyülendi. Feci bir şekilde başarısız olan iki internet girişimi kurdu ve bundan dört yıl sonra nihayet Alibaba.com’u kurdu. Tüm bağlantılarını bir araya getirdi ve Alibaba.com’a yatırım yapmaları için onları ikna etti. En sonunda Alibaba.com müşteri çekmeye başladı ve şirketin büyük başarısı sayesinde Jack Ma, Çin’deki en zengin insan oldu.

Instagram

Şu anda Facebook‘un sahibi olduğu popüler sosyal medya uygulaması Instagram, son derece sıradan bir ailenin çocuğu ve aynı zamanda bir teknoloji dehası olan Stanford Üniversitesi mezunu Kevin Systrom tarafından meydana getirilmiştir. Kevin, teknoloji ile tanıştığında ve geceleri kendi kendine kodlama öğrendiğinde okuldaydı. Daha sonra Foursquare ve Flickr arasında, daha fazla ya da daha az melez olan bir uygulama üzerinde çalışmaya başladı. Çok az insan, Mark Zuckerberg’in lisans öğrencisi iken Kevin Systrom’u işe almak istediğini bilir. Ancak o, lisans eğitimini tamamlamak istediği için bu cazip teklifi reddetti.

Kevin, arkadaşı Mike ile birlikte, bu uygulamayı geliştirmek için yoğun bir sekiz hafta geçirdi ve nihayet 6 Ekim 2010 gecesi, Instagram uygulamasını kullanıma sundular. Instagram kullanıma sunulduktan sadece iki saat sonra, trafik yoğunluğu yüzünden uygulamanın sunucuları çökmeye başladı ve 24 saat içerisinde App Store’daki bir numaralı uygulama oldu. Instagram, sadece dokuz ay içerisinde 7 milyon kullanıcı barajını aştı. Üstelik uygulamanın kullanıcıları arasında Justin Bieber ve Ryan Seacrest gibi bazı teknoloji seven ünlüler de bulunuyordu.

Pinterest

Pinterest‘in başarı hikayesi en ilham verici olanlarından biridir. Çünkü Pinterest’in kurucusu Ben Silbermann, insanların %90’ının bu fikri beğenmemesine rağmen, fikrin üzerine eğildi ve mücadele etti. Uygulamanın, kullanıma sunulmasından sonraki dört ay içinde sadece 900 kullanıcısı vardı. Pinterest, o dönem için tam anlamıyla bir fiyaskoydu ve uzun bir süre finanse edilemedi.

Kısaca Pinterest’in kuruluş hikayesi şöyleydi: Ben Silbermann, Yale Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Google‘ın satış ve destek departmanında işe girdi. Bir mühendis olmamasının yanı sıra, Google’daki kültürü pek sevmedi ve kendini orada yabancı hissetti. İşte o zaman Ben, Pinterest üzerinde çalışmaya başladı. Uygulama, uzun bir süre bir başarısızlık olarak görüldü. Ancak Pinterest, meşhur bir blogger tarafından önerilmesinin ardından çıkışa geçti ve bugünkü halini aldı.

Uber

Uber fikri, kurucusu Travis Kalanick’in Paris’te bir konferansa gitmek için taksi bulamaması sonucu ortaya çıktı. Kalanick, tek bir tuşa dokunarak taksi hizmetinin maliyetini düşürmenin bir yolunu hayal etti. Daha önce başarısız olan iki girişimden sonra, Kalanick’in yatırımcıları ona inanmaları için ikna etmesi zor oldu. Ama Ubercab, San Francisco’da başladığı anda büyük bir başarı haline geldi. Uber, San Francisco’nun ardından diğer ABD şehirlerinde de kullanıma sunuldu. Uluslararası olarak ise ilk olarak Paris şehrinde hizmete girdi.

Bubba Pizza’nın Sevgililer Günü Kampanyası: Bebek Pizzalar
Bubba Pizza’nın Sevgililer Günü Kampanyası: Bebek Pizzalar

Bubba Pizza ve By All Means, Sevgililer Günü için Baby Maker isimli bir kampanya yarattı. İki büyük boy pizza sipariş eden tüm sorumlu yetişkinlere bir küçük boy pizza ücretsiz gelecek; […]

comment 0
share
Etiketler
Airbnb alibaba başarı hikayesi Ben Silbermann Instagram Jack Ma Kevin Systrom pinterest Travis Kalanick uber

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Starbucks Siparişlerinin Yaklaşık 4’te Biri Mobilden Verildi

Begüm Canbaz / 03 Kasım 2020
facebook twitter
Starbucks Siparişlerinin  Yaklaşık 4’te Biri Mobilden Verildi

Starbucks dün açıkladığı bir bilgiyle, yılın son çeyreğinde ABD'deki Starbucks mağazalarındaki tüm işlemlerin neredeyse dörtte birinin mobil üzerinden gerçekleştirildiğini duyurdu. Özellikle pandemi dolayısıyla, vatandaşların fazla kuyrukta beklememek ve insan içinde çok durmamak amacıyla Starbucks uygulamasından sipariş verme oranı hızla arttı.

https://pazarlamasyon.com/starbucks-sadece-al-gotur-hizmeti-sunan-ilk-magazasini-acti/

Starbucks, 2015 yılında şirketin mevcut ödeme sistemlerinin yanı sıra Starbucks App aracılığıyla, önceden sipariş vermeye olanak tanıyan mobil sipariş ve ödeme sistemini tanıtmıştı. Görünüşe göre 2015 yılında Starbucks'ın başlattığı bu sistem, pandemi başlangıcından beri bir hayli popüler hale geldi. Şirketin paylaştığı verilere göre bu özellik 2020 yılına kadar zaman içinde yavaş bir şekilde artarak büyürken, bu sene ciddi bir artış gerçekleşti. Geçen senenin son çeyreğinde %16 olan online sipariş verme oranı 2020 Ekim itibarıyla %24'e çıkmış durumda.

Starbucks’ mobile orders as % of transactions:

Q4 2020 24%
Q3 2020 22%
Q2 2020 18%
Q1 2020 17%
Q4 2019 16%
Q3 2019 16%
Q2 2019 15%
Q1 2019 15%
Q4 2018 14%
Q3 2018 13%
Q2 2018 12%
Q1 2018 11%
Q4 2017 10%
Q3 2017 9%
Q2 2017 8%
Q1 2017 7%
Q4 2016 6%
Q3 2016 5%
Q2 2016 4%
Q1 2016 3%

— Jon Erlichman (@JonErlichman) October 29, 2020

Starbucks’ın bu özelliği o kadar popüler oldu ki, genel amaçlı kullanılan mobil ödeme sistemlerini bile geride bıraktı. eMarketer tarafından 2018'de yapılan bir araştırma, ABD'de 23 milyon kişi, en az altı ayda bir kez Starbucks mobil üzerinden ödeme yaptığını gösterdi.

the top payments app isn't Apple Pay or Google Pay... it's Starbucks. eMarketer says the ranking will remain unchanged through 2022.

This year over 23M people will use the Starbucks app to make point of sale purchase at least once every six months. pic.twitter.com/gOE95KuZer

— Sally Shin (@sallyshin) May 22, 2018

Son olarak mobil ödeme sistemlerindeki bu büyümenin corona virüsle bağlantılı olduğu biliniyor. Pandemi sırasında fiziksel mağazalar sınırlı bir şekilde açık ya da komple kapalı olduğundan bu özellikler şirketin hayatta kalması için hayati önem taşıyor.

Aylık Pazarlama, İletişim ve Teknoloji Trendleri | Ağustos 2020
Aylık Pazarlama, İletişim ve Teknoloji Trendleri | Ağustos 2020

Pazarlama, iletişim ve teknoloji alanlarında her geçen gün yeni bir değişim meydana geliyor, bu da her sektörü farklı bir şekilde geliştiriyor. Öne çıkan bu gelişmeleri daha rahat takip edebilmeniz adına her […]

comment 0
share
Etiketler
Airbnb alibaba başarı hikayesi Ben Silbermann Instagram Jack Ma Kevin Systrom pinterest Travis Kalanick uber

Emirates, Uçuşlardan Önce Corona Virüs Testi Yapan İlk Hava Yolu Şirketi Oldu

Serdar Altan / 17 Nisan 2020
facebook twitter
Emirates, Uçuşlardan Önce Corona Virüs Testi Yapan İlk Hava Yolu Şirketi Oldu

Corona virüs salgını, tüm hayatı olduğu gibi iş dünyasını da derinden sarstı. Uzaktan çalışmanın mümkün olduğu özellikle online hizmete dayalı sektörlerde, işler nispeten sıkıntısız devam ederken çalışanların ve müşterilerin fiziksel olarak bir yerde bulunmalarını gerektiren sektörlerde ise işler durma noktasına geldi.

Ancak bu salgın sürecinin ne kadar daha devam edeceği belli değil ve bazı şirketler, şimdiden faaliyetlerini biraz olsun normale döndürmek için kendilerince önlemler almaya başladılar. Bu şirketlerden biri de dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden biri olan Emirates.

https://youtu.be/W1AKnLPqB8s

Design Boom'un aktarmış olduğu habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli hava yolu şirketi, yolcular için hızlı corona virüs testleri yapan ilk hava yolu şirketi olduğunu açıkladı. Belirtilene göre, uçuşlardan hemen önce ayaküstü yapılan bu testlerin sonuçları 10 dakika içinde belli oluyor.

Bu hızlı kan testi, Dubai Sağlık Müdürlüğü tarafından Dubai Uluslararası Hava Limanı'nda gerçekleştiriliyor. Emirates, gelecekte test kapasitesini artırmaya ve bu testlerin kapsamını genişletmeye yönelik birtakım planlar üzerinde çalışıyor. Bu uygulama, ülkeye giriş için corona virüs testi belgesi isteyen ülkelere seyahat eden yolcuların uçuştan önce onay almalarını sağlayacak.

Bununla birlikte hava yolu şirketinin gerçekleştireceği uçuşlar öncesindeki check-in ve uçağa biniş işlemleri de sosyal mesafe kuralları göz önünde bulundurularak yapılıyor. Ayrıca her check-in masasında, yolculara ve çalışanlara ek güvenlik önlemleri sağlaması için koruyucu bariyerler bulunuyor.

Aynı zamanda hava limanındaki tüm çalışanlar için eldivenler, maskeler ve el dezenfektanlarının kullanılması zorunlu hale getirilmiş ve yolcuların hava limanında ve uçakta kendi maskelerini takmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra uçuşlarda dergiler ve diğer basılı okuma materyallerinin olmayacağı ve yemek servisi sırasında teması azaltmak ve etkileşim riskini en aza indirmek için paketleme ve yemek sunumunda değişiklik yapılacağı belirtiliyor.

Black Friday’e Yönelik 3 Dijital Pazarlama Stratejisi
Black Friday’e Yönelik 3 Dijital Pazarlama Stratejisi

Kara Cuma hızla yaklaşıyor ve Bloomberg’e göre bu yılın satışları normalden iki hafta önce başlayacak, bu nedenle pazarlamacılar Kara Cuma’ya iyi hazırlanmalı. Ayrıca, bu yıl tüketicilerin mağazaya gidip sıra beklemek […]

comment 0
share
Etiketler
Airbnb alibaba başarı hikayesi Ben Silbermann Instagram Jack Ma Kevin Systrom pinterest Travis Kalanick uber

Ocak Ayında Oyun Alışverişlerinde %10 Artış Yaşandı

Şeyma Büyükdumlu / 05 Şubat 2021
facebook twitter
Ocak Ayında Oyun Alışverişlerinde %10 Artış Yaşandı Dijital oyun mağazası Oyunfor’un açıkladığı aylık verilere göre 2021’in ocak ayında oyun alışverişlerinde önceki aylara göre %10’luk bir artış yaşandı. Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu’na göre karantina sürecinin uzaması ve insanların evde geçirdikleri sürelerin artması ile beraber oyunlarla kurulan ilişki de güçleniyor. 2021’in ilk ayına ait oyun satış verilerini açıklayan Oyunfor, her ay açıkladığı verilerle Türkiye oyun sektörünün durumunu gözler önüne sermeye devam ediyor. Bu veriler doğrultusunda oyun alışverişlerinde önceki aylara kıyasla %10’luk bir artış yaşanırken, geçtiğimiz yılın ocak ayına kıyasla %12’lik bir büyüme yaşandığı görüldü. Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, karantina sürecinin uzaması ve insanların evde geçirdikleri sürelerin artması ile doğru orantılı olarak oyunlarla kurulan ilişkinin güçlendiğini ifade ederken, oyun alışverişlerindeki bu artışın karantina süreci boyunca devam etmesinin kimse için sürpriz olmayacağının altını çiziyor. 2021’in ilk ayında en çok oynanan oyun PUBG Mobile Ocak ayında en çok oynanan oyun Tencent Games’in oyun içi satış rekorları kıran oyunu PUBG Mobile oldu. En çok oynanan 10 oyundan 6’sının mobil oyun kategorisinde olması ise mobil oyunların sektörü domine etmeye başladığını bir kez daha kanıtladı.
Digital Excellence Program 12. Dönem[Online] Kayıtları Başladı
Digital Excellence Program 12. Dönem[Online] Kayıtları Başladı

Pazarlamasyon Akademi’nin kapsamlı dijital pazarlama eğitimi ‘Digital Excellence Program’ 12. dönemi ile 17 Ekim’de online olarak katılımcılarıyla buluşuyor. İçerisinde Google Adwords, SEO, E-Ticaret, Google Analytics gibi dijital pazarlamanın temellerini oluşturan dersleri barındıran Digital Excellence Program, […]

comment 0
share
Etiketler
Airbnb alibaba başarı hikayesi Ben Silbermann Instagram Jack Ma Kevin Systrom pinterest Travis Kalanick uber
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön