5 Büyük Şirketin Kurucularının İlginç Başarı Hikayeleri

  • Airbnb'nin kurucuları, şirketi hayatta tutabilmek adına en az 6 ay boyunca kahvaltılık gerek kutuları satmak zorunda kaldılar.
  • Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'nın, KFC de dahil olmak üzere birçok şirkete yaptığı iş başvuruları reddedildi ve kendisi, Alibaba.com'u kurmadan önce başarısız iki internet girişimi kurdu.
  • Instagram geliştirilmeden önce, Mark Zuckerberg, Instagram'ın kurucusu Kevin Systrom'u işe almak istedi. Ancak Kevin, o sıralarda lisans öğrencisiydi ve eğitimini tamamlamak istediği için bu teklifi reddetti.
  • Pinterest'in kurucusu Ben Silbermann, insanların %90'ının bu fikri beğenmemesine rağmen, fikrin üzerine eğildi ve mücadele etti. Uygulamanın, kullanıma sunulmasından sonraki dört ay içinde sadece 900 kullanıcısı vardı.
  • Uber fikri, kurucusu Travis Kalanick'in Paris'te bir konferansa gitmek için taksi bulamaması sonucu ortaya çıktı.
  • İlgili Yazı: 4 Global Markanın "İnanç" Dolu Kuruluş Hikayeleri

Her gün çok sayıda mobil uygulama ve online servisten yararlanıyoruz. Ve sıklıkla kullandığınız bu uygulama ve servislerin bir kısmı, büyük başarı hikayeleri sonucunda kullanıcı tabanlarını milyonlara yayıp zaman içerisinde yüz milyonlarca dolarlık -hatta bazıları milyar dolarlık- şirketler haline geldiler. Üstelik bu şirketlerin bazıları, iyi düşünülmüş ve uygulanmış fikirlerin bir ürünüydü, bazıları ise bir rastlantı sonucu ortaya çıktı. India Today isimli internet sitesi de bu şirketlerden 5 tanesinin kurucularının ilgi çekici ve kısa başarı hikayelerini paylaştı.

Airbnb

Farklı bir şehre taşındıktan sonra kiralarını ödemek için mücadele eden iki kişi, yatak ve kahvaltıyı en düşük fiyata sunma konusunda bir fırsat gördü ve bunun sonucunda Airbnb ortaya çıktı. Şirketin ilk müşterisi, 30 yaşında olan Hintli bir adamdı. Tabii şirket, anında başarıyı yakalamadı. Airbnb'nin kurucuları, şirketi hayatta tutabilmek adına en az 6 ay boyunca kahvaltılık gerek kutuları satmak zorunda kaldılar. Yatırım konusunda birkaç kez reddedildikten sonra, şirket 112 milyon dolar tutarındaki ilk yatırımını aldı ve böylece Airbnb'nin başarı hikayesi başlamış oldu.

Alibaba

Alibaba kurucusu Jack Ma'nın hikayesi, tam anlamıyla bir sıfırdan zengin olma hikayesi. Jack Ma, komünist Çin'de fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve üniversite giriş sınavında iki kez başarısız oldu. Jack Ma'nın başarı hikayesinin en dikkat çeken -ve en çok bilinen- detayı ise kendisinin KFC de dahil olmak üzere yaptığı çok sayıdaki iş başvurusunun reddedilmiş olmasıdır. Jack Ma'nın internet ya da kodlama konusunda herhangi bir bilgisi yoktu, ancak interneti ilk kez kullandığında adeta büyülendi. Feci bir şekilde başarısız olan iki internet girişimi kurdu ve bundan dört yıl sonra nihayet Alibaba.com'u kurdu. Tüm bağlantılarını bir araya getirdi ve Alibaba.com'a yatırım yapmaları için onları ikna etti. En sonunda Alibaba.com müşteri çekmeye başladı ve şirketin büyük başarısı sayesinde Jack Ma, Çin'deki en zengin insan oldu.

Instagram

Şu anda Facebook'un sahibi olduğu popüler sosyal medya uygulaması Instagram, son derece sıradan bir ailenin çocuğu ve aynı zamanda bir teknoloji dehası olan Stanford Üniversitesi mezunu Kevin Systrom tarafından meydana getirilmiştir. Kevin, teknoloji ile tanıştığında ve geceleri kendi kendine kodlama öğrendiğinde okuldaydı. Daha sonra Foursquare ve Flickr arasında, daha fazla ya da daha az melez olan bir uygulama üzerinde çalışmaya başladı. Çok az insan, Mark Zuckerberg'in lisans öğrencisi iken Kevin Systrom'u işe almak istediğini bilir. Ancak o, lisans eğitimini tamamlamak istediği için bu cazip teklifi reddetti. Kevin, arkadaşı Mike ile birlikte, bu uygulamayı geliştirmek için yoğun bir sekiz hafta geçirdi ve nihayet 6 Ekim 2010 gecesi, Instagram uygulamasını kullanıma sundular. Instagram kullanıma sunulduktan sadece iki saat sonra, trafik yoğunluğu yüzünden uygulamanın sunucuları çökmeye başladı ve 24 saat içerisinde App Store'daki bir numaralı uygulama oldu. Instagram, sadece dokuz ay içerisinde 7 milyon kullanıcı barajını aştı. Üstelik uygulamanın kullanıcıları arasında Justin Bieber ve Ryan Seacrest gibi bazı teknoloji seven ünlüler de bulunuyordu.

Pinterest

Pinterest'in başarı hikayesi en ilham verici olanlarından biridir. Çünkü Pinterest'in kurucusu Ben Silbermann, insanların %90'ının bu fikri beğenmemesine rağmen, fikrin üzerine eğildi ve mücadele etti. Uygulamanın, kullanıma sunulmasından sonraki dört ay içinde sadece 900 kullanıcısı vardı. Pinterest, o dönem için tam anlamıyla bir fiyaskoydu ve uzun bir süre finanse edilemedi. Kısaca Pinterest'in kuruluş hikayesi şöyleydi: Ben Silbermann, Yale Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Google'ın satış ve destek departmanında işe girdi. Bir mühendis olmamasının yanı sıra, Google'daki kültürü pek sevmedi ve kendini orada yabancı hissetti. İşte o zaman Ben, Pinterest üzerinde çalışmaya başladı. Uygulama, uzun bir süre bir başarısızlık olarak görüldü. Ancak Pinterest, meşhur bir blogger tarafından önerilmesinin ardından çıkışa geçti ve bugünkü halini aldı.

Uber

Uber fikri, kurucusu Travis Kalanick'in Paris'te bir konferansa gitmek için taksi bulamaması sonucu ortaya çıktı. Kalanick, tek bir tuşa dokunarak taksi hizmetinin maliyetini düşürmenin bir yolunu hayal etti. Daha önce başarısız olan iki girişimden sonra, Kalanick'in yatırımcıları ona inanmaları için ikna etmesi zor oldu. Ama Ubercab, San Francisco'da başladığı anda büyük bir başarı haline geldi. Uber, San Francisco'nun ardından diğer ABD şehirlerinde de kullanıma sunuldu. Uluslararası olarak ise ilk olarak Paris şehrinde hizmete girdi.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir