2019'da Görebileceğimiz 4 Yaratıcı Pazarlama Trendi

  • Adweek, 2019 yılında görmeyi bekleyebileceğimiz 4 yaratıcı pazarlama trendini sıraladı.
  • 2019'da fast food restoran zincirleri ve gıda üreticilerinin kendi markalarını taşıyan kıyafetler satışa sunması gibi olaylarla daha çok karşılaşacağız.
  • Ryan Reynolds, Gwyneth Paltrow, Jessica Alba ve Rihanna gibi birçok ünlü ismin gelecek yıl çeşitli şirketlere yatırım yaparak iş dünyasına atıldığını göreceğiz.
  • Gelecek yıl, çeşitli çevresel ve toplumsal sorunlara odaklanan sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmek için daha fazla marka iş birliklerinin yapıldığına şahit olacağız.
  • İlgili Yazı: 2019'da Pazarlamacıların Karşılaşacakları 7 Tüketici Trendi

Son dönemde yaratıcı pazarlama anlayışı bir hayli değişti. Artık yaratıcı pazarlama denilince akla reklamlardan çok daha fazlası geliyor. Bu değişimin en büyük sebebi ise her geçen gün tüketicilerin dikkatini çekmenin daha da zor hale gelmesi. Adweek, 2019 yılında görmemizin muhtemel olduğu 4 yaratıcı pazarlama trendini şu şekilde sıraladı:

Markalı, Alakasız Ürünler

İroni ve sadakat arasındaki çizgileri bulanıklaştıran tüketici markaları, 2018 yılını gerçekten giymek isteyebileceğiniz kıyafetler üzerine isimlerini ve logolarını basarak geçirdiler. Bunu yapan markalardan biri de Amerikalı restoran zinciri IHOP idi. Restoran zinciri, bu yıl içerisinde kendi ismini ve logosunu taşıyan bir bira çıkardı.

Bununla birlikte fast food restoran zinciri KFC de üzerinde "Fried Chicken USA" yazan bir sweatshirt piyasaya sürdü. Mars şirketinin bünyesinde bulunan The Wringley Company tarafından üretilen bir şeker markası olan Starbust ise kendi markasını taşıyan pembe renkli bir ceket satışa sundu.

2019 yılında yaratıcı ajanslar, bu tür ortaklıkları daha da ileriye götürecek ve gerçek anlamda beklenmedik ürünler üretecekler. Bu yaklaşım; hafif üretim lojistiği, maksimum yaratıcı özgürlük ve hayran yorgunluğunu önlemek için yeterince kısa bir pencere gibi pek çok avantaj sağlıyor.

Ünlü Girişimciler

Son dönemde birçok ünlü isim, çeşitli şirketlere yatırım yaptı ve kendi isimlerini kullanarak bu şirketlerin reklamını yapmaya başladı. Bunun sonucunda Gwyneth Paltrow’un Goop'u, Jessica Alba’nın The Honest Co.'ı ve Rihanna’nın Fenty Beauty'si gibi yüksek profilli markalar ortaya çıktı

Bununla birlikte 2019 yılında, bu alanda Ryan Reynolds'ın yaklaşımını daha fazla görmeyi bekleyebilirsiniz. Bir film çekimi sırasında bir Negroni (cin, vermut ve Campari ile hazırlanan bir tür içki) sipariş eden ünlü aktör, gelen içkinin içinde yer alan cine yatırım yapmaya karar verdi ve Aviation American Gin isimli bu cin üreticisini satın aldı. Daha sonrasında ise Ryan Reynolds, markasını ön plana çıkarmak için sosyal medya paylaşımları başta olmak üzere birçok yola başvurdu.

Bir başka Hollywood yıldızı olan George Clooney de geçen sene sahibi olduğu tekila markası Casamigos'u 1 milyar dolara satmıştı. Tüm bunları göz önüne aldığımızda, gelecek yıl yatırımlarını ve sosyal sermayesini küresel şirketler yerine kişisel tutkularına yönlendiren çok daha fazla ünlü isim görmeyi umabiliriz.

Dünyayı Kurtarmaya Yönelik Marka İş Birlikleri

Yaratıcı ajanslar, her zaman toplumsal davaları destekleyen işler için zaman ayırmışlardır, ancak ücretli medya desteğinin olmaması, genellikle ortaya çıkan kampanyaların erişimini kısıtlıyor. Ancak iklim değişikliğinin bir kaynama ciddi bir noktaya ulaşmasıyla birlikte, 2019 yılında ajansların sadece savunuculuk çalışmaları yaratma konusunda değil, aynı zamanda bu mesajları küresel bir kitleye ulaştırmak için doğru markaları bulma konusunda da daha proaktif olmaları bekleniyor.

https://youtu.be/TQQXstNh45g

Bu konudaki en son projelerden biri, Birleşik Krallık'ın en büyük bağımsız reklam ajansı Mother'ın Londra'daki ofisi tarafından hayata geçirildi. Mother London, çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace ile iş birliği yaparak palmiye yağı üretiminin olağanüstü tehlikeleri hakkında bir video meydana getirdi. Hatta kreatif ajans bununla da yetinmedi, Birleşik Krallık merkezli süpermarket zinciri Iceland ile de bir iş birliği yaptı ve Iceland, Mother London'ın palmiye yağının tehlikeleriyle ilgili olarak hazırladığı bu videoyu tatil reklamı olarak kullandı. Ancak İngiliz reklam düzenleyicileri, bu televizyon reklamını çok politik olduğu gerekçesiyle yasakladılar. Yine de hem Mother London hem de Iceland, bu reklamla insanların dikkatini çekmeyi ve takdirini kazanmayı başardılar.

Deneyim, Üretim ile Buluşuyor

2018 yılındaki iki büyük trend, iddialı deneyimsel pazarlamanın ve üretimde büyük yatırımların yükselişiydi. İkinci trend ile ilgili bu yıl içerisinde gerçekleşen en iyi örnek ise Martin Sorrell’ın S4 Capital’inin 350 milyon dolar karşılığında MediaMonks’u satın almasıydı. 2019 yılında da bu iki alanın bazı merak uyandıran yollarla bir araya geldiğini göreceğiz.

Çünkü deneyimsel pazarlamacıların katılımcıları çekmek ve ellerinden kaçırmamak için daha fazla interaktif içeriğe ihtiyaçları varken  yenilikçi üretim evleri de kreasyonlarını (genellikle sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ya da özel yapım ekipman içeren) bizzat görmeleri için daha fazla kitleye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle markalı aktivasyonların ve pop-up'ların, yalnızca Instagram malzemesinden herkesin sadece Vimeo üzerinden bir vaka çalışması izlemek yerine, ilk elden deneyimlemek istediği sürükleyici oyun alanlarına dönüşmesini bekleyebiliriz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir