2018'de Perakende Sektörüne Yön Veren 8 Trend

  • 2018 yılında perakende sektörüne yön veren trendleri 8 başlık altında sizlerle paylaştık.
  • Kroger, robotik şirketi Nuro ile yaptığı iş birliği sonucunda,
    otonom teslimat hizmetini geçtğimiz kasım ayında, ABD'nin Arizona eyaletinin Scottsdale şehrinde, iki insansız araçla müşterilerinin beğenisine sundu.
  • "Online satın al, mağazadan teslim al" sistemi, 6 Aralık itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre %46 oranında büyüdü. Yılın en büyük alışveriş günlerinden ikisi olan Şükran Günü ve Kara Cuma'da ise %73 oranında artış gösterdi.
  • Instagram, 2018'de şu üç dikkat çekici özelliği kullanıma sundu: videolardan alışveriş, hikayelerde etiketlenen ürünleri kaydetme ve bir işletmenin tam ürün listesini görüntüleme yeteneği.
  • Crate and Barrel gibi bazı perakende şirketleri, sadece müşteri çekmekle kalmayıp aynı zamanda daha ilgi çekici deneyimler meydana getirmek ve müşterilerini elde tutmak için mağaza içi restoranlar açıyorlar.
  • İlgili Yazı: Amazon, Yeni Bir Mağaza Konsepti ile Perakendede Yeni Bir Trend Başlatmayı Hedefliyor

2018 yılı içerisinde kasiyersiz mağazalardan ABD'de kenevirin yasallaşmasına, otonom teslimattan geleneksel mağazacılığın yeniden dirilişine kadar perakende sektörüne damga vuran pek çok önemli gelişme yaşandı. Adweek, 2018 yılında perakende sektöründe meydana gelen bu önemli gelişmeleri derledi ve biz de bu gelişmeleri 8 başlık altında sizlerle paylaşıyoruz.

Kasiyersiz Mağazalar

Amazon ilk kasiyersiz Amazon Go mağazasını Ocak 2018'de, Seattle'da açtı ve o zamandan beri kasayı ortadan kaldırmak muhtemelen yılın en büyük perakende modası oldu. Amazon Go sadece Chicago ve San Francisco'ya genişlemekle kalmadı, aynı zamanda Zippin ve Standard Cognition gibi girişimler de kendi kasasız mağazalarının kapılarını açtılar. Ayrıca Microsoft'un da Amazon Go benzeri bir teknoloji üzerinde çalıştığına dair haberler vardı.

https://pazarlamasyon.com/marka/amazon-havalimanlarinda-kasiyersiz-magaza-acacak/

Bunların yanı sıra Macy’s, Sam’s Club ve 7-Eleven gibi kendi programları olan perakendeciler ve mağaza çalışanlarına tatil dönemi müşterilerini kontrol etmeleri için el cihazları veren Walmart ve Target gibi perakendeci şirketleri var. Amazon'un ek genişleme için havaalanlarına baktığına dair haberleri de göz önünde bulunduracak olursak, ilerleyen dönemlerde kasiyersiz mağazalarla ilgili daha çok haberle karşılaşacağımızı kesin olarak söyleyebiliriz.

Otonom Teslimat

Perakende sektöründe bu yıl içerisinde karşılaştığımız bir başka yenilik ise otomom teslimatlar oldu. Kroger, robotik şirketi Nuro ile geçtiğimiz haziran ayında otonom teslimat hizmetiyle ilgili bir deneme yapmayı planladığını açıkladı ve daha sonrasında bu hizmeti kasım ayında, ABD'nin Arizona eyaletinin Scottsdale şehrinde, iki insansız araçla müşterilerinin beğenisine sundu. Bu otonom teslimat hizmeti, güvenlik sürücüleri olan otonom Toyota Prius filosuna bir ekti.

Bununla birlikte Walmart geçtiğimiz temmuz ayında, Arizano eyaletinin Chandler şehrinde, Google'ın eski otonom araba projesi Waymo ile birlikte, kendi otonom market alışverişi teslimatı denemesini duyurdu ve bunu kasım ayında, Miami'de Ford ve Postmates ile birlikte yapılan bir deneme takip etti. Bu, otellerde yiyecek ve çamaşır teslime eden bir robota sahip olan Savioke'un yanı sıra; yiyecek, market ürünleri ve alkol teslim eden Postmates gibi platformlar tarafından teslimat robotlarına yapılan bir eklemeydi.

https://pazarlamasyon.com/perakende/perakendede-yeni-trend-konteyner-avmler/

Online Satın Al, Mağazadan Teslim Al

2018 yılı içerisinde yaygınlaşmaya başlayan "online satın al, mağazadan teslim al" sistemi, özellikle bizim gibi kargo şirketlerinin hizmet standartlarının pek de iyi olmadığı bir ülkedeki online alışveriş severler için ilaç gibi geldi. Paylaşılan verilere göre, "online satın al, mağazadan teslim al" sistemi, 6 Aralık itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre %46 oranında büyüdü. Yılın en büyük alışveriş günlerinden ikisi olan Şükran Günü ve Kara Cuma'da ise %73 oranında artış gösterdi.

Kenevirin Yasallaşması

2018 yılında ABD'de yürürlüğe giren "çiftlik tasarısı"nın (Farm Bill) endüstriyel keneviri yasallaştırmasıyla birlikte, satılık cannabidiol (kenevirin içinde bulunan bir bileşim) ürünlerinin yükselişinin sürmesi bekleniyor. Tabii ki New Jersey ve New York gibi eyaletler keneviri yasallaştırmaya doğru proaktif bir şekilde hareket ederken eski tabu endüstrisi de büyümeye devam edecek ve ürünlerini pazarlamak için yeni yollar geliştirecektir. 2018 yılı içerisinde çok fazla değişiklik ve inovasyon gören kenevir endüstrisi, yeni yılda daha büyük bir ivmeyle yoluna devam edecek gibi görünüyor.

Sosyal Ticaret

Markalar, sosyal ticaretin etrafındaki omnichannel döngüyü kapatmaktan uzak. Ancak bu durum, şirketlerin Snapchat ve Instagram gibi sosyal platformlar üzerinde yeni ürünlerini satmaya çalışmalarını engellemedi. Her biri dikkate değer satış kayıtları olan Jordan ve Adidas gibi markalarla, Snapchat’ın platformunda bir dizi düşüş oldu.

https://pazarlamasyon.com/is-dunyasi/perakendenin-geleceginde-pop-up-magazalar-mi-var/

Instagram, platformunun hem markalara hem de tüketicilere sunabileceği şeyleri artırmaya devam ediyor ve sosyal medya sitesi, bununla ilgili olarak kısa bir süre önce üç yeni özelliği kullanıma sundu: videolardan alışveriş, hikayelerde etiketlenen ürünleri kaydetme ve bir işletmenin tam ürün listesini görüntüleme yeteneği. Bunun yanı sıra iddialara göre, Instagram alışveriş için bağımsız bir uygulama geliştiriyor ve Snap Inc.’in eski stratejiden sorumlu üst yöneticisi Imran Khan’ın da bağımsız bir e-ticaret uygulaması geliştirdiğine dair söylentiler var.

Kitle Kaynak Kullanımı Tasarımı

Sosyal ticaret sayesinde markalar, yeni ürünler çıkarmak için kitle kaynak kullanımından istifade ediyorlar ya da bu platformlarda özellikle yeni ürünler satıyorlar. Bir H&M markası olan Nyden ve yeni çıkış yapan Choosy isimli marka, müşterilerinin aslında ne istediklerini tespit etmek için Instagram'ın gücünden istifade ediyor. Bir "doğrudan tüketiciye" markası olan Allbirds, bu yıl doğum gününü Instagram'da bütün bir ayakkabı koleksiyonunu bırakarak kutladı. Uzun lafın kısası herkes bu gelecek vaat eden endüstrinin bir parçasını istiyor.

Perakende ve Eğlencenin Birleşmesi

Tüketicilere bir mağazayı gerçekten ziyaret etmeleri için mantıklı bir neden vermeleri için perakendecilere yapılan baskılar arttıkça Crate and Barrel gibi bazı perakende şirketleri, sadece müşteri çekmekle kalmayıp aynı zamanda daha ilgi çekici deneyimler meydana getirmek ve müşterilerini elde tutmak için mağaza içi restoranlar açıyorlar. Bu listede Seattle'da bir mağaza / kahve dükkanı açan AT&T'nin yanı sıra, New York'ta yaklaşık olarak "8 bin metrekarelik bir deneyim alanı" kullanıma sunan Restoration Hardware de yer alıyor.

https://pazarlamasyon.com/perakende/amazon-kendi-perakende-kralligini-nasil-kuruyor/

Tüm bunlara rağmen, aslında bu konsept çok da yeni değil. Tiffany & Co. isimli Amerikan lüks mücevher şirketi, 2017 yılından bu yana New York'ta bulunan amiral gemisi mağazasında Blue Box Cafe isimli bir kafe işletmektedir.

Alışveriş Merkezlerinin Yeniden Dirilişi

Yakın geçmiş, alışveriş merkezlerine karşı pek nazik değildi. Ancak yatırım firmaları, bu perakende şirketlerinin bazıları için yeni bir görünüm sağlıyor ve onları yeniden işlevsel hale getiriyorlar. 2006 yılında Nine West'i satın alan, daha sonra neredeyse tüm mağazalarını kapatan ve en sonunda da markayı Authentic Brands Group isimli geliştirme, pazarlama ve eğlence şirketine satan Sycamore Partners da bu grubun içerisinde yer alıyor.

Benzer şekilde Gordon Brothers Finance Company de geçtiğimiz mart ayında Wet Seal isimli Amerikan giyim markasını satın aldı ve eylül ayında büyük beden bir kıyafet koleksiyonu ile birlikte, yalnızca bir e-ticaret işi olarak markayı yeniden başlattı. Bununla ilgili bir diğer örnek de Walmart'a ait. Perakende devi geçtiğimiz ekim ayının başında; 2013 yılında faaliyetlerini sonlandıran, 2014 yılında ise doğrudan tüketiciye yönelik bir marka olarak yeniden hizmet vermeye başlayan ve Limited şirketinin bünyesinde bulunan eski büyük beden kadım giyim markası Eloquii'yi satın aldığını duyurmuştu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir