2015'te Türkiye'de Görmek İstediğim 3 Girişim. Birinin Sahibi Siz Olabilirsiniz!

2014'te birçok girişimle tanıştık. Kimileri kısa zamanda rakiplerine teslim olurken kimileri de inanılmaz başarılara imza attı. Teslim olanlar "Türkiye henüz benim girişimime hazır değilmiş" bahanesi ile işin içinden sıyrılırken başaranlar ise konferanslarda "Nasıl otobüsten inip Mercedes'e bindim" klişesini anlatmaya başladılar bile!

WeWork

we-work-nedir


www.wework.com 


 

2010 yılında faaliyetlerine başlayan WeWork, Airbnb’nin konaklama endüstrilerinde başlatmış olduğu dönüşümün ofisler için yapılan versiyonu. Yani kısaca bir ofis paylaşım girişimi. Washington, Amsterdam, Londra, Chicago ve Tel Aviv gibi birçok kentte faaliyet gösteren girişimin bir diğer öne çıkan özelliği ise etkinliklere verdikleri değer. WeWork sıkça düzenlediği etkinliklerle girişimlerin kendilerini daha çok göstermelerini ve profesyonelleşmelerini sağlama amacı güdüyor.

ABD'de çok güçlü olan ve kısa bir süre önce 5 milyar dolar değerlemeyle, 355 milyon dolar tutarında yatırım alan WeWork'un Avrupa'da sadece 3 yerde ofisi var; Amsterdam, Londra ve Tel Aviv.

Bence yeni rotalara, yeni alanlara ihtiyaçları var ve girişim ekonomisinin gelişmiş olduğu bir yer olan İstanbul onlar için güzel bir opsiyon. Bu yılla birlikte onları Almanya ve İstanbul'da görmeyi umuyorum. Kim bilir, belki de sizin için güzel bir fırsattır bu :)

Product Hunt

product_hunt


www.producthunt.com


 

Son zamanların en popüler girişimi Product Hunt. Birçoklarını şaşırtacak şekilde birden herkesin diline dolanan bu yeni girişimi birçok melek yatırımcı yayına girmeden duysaydı eminim dalga geçerdi. Ancak Producthunt bir girişimin neden ve nasıl başarılı olabileceğini bize tekrar hatırlattı.

Her başarılı girişimin çıkış noktasında olduğu gibi ilk olarak ortada çözülmesi gereken bir sorun olmalıydı. Bilişim alanında her gün piyasaya çıkan onlarca ürün vardı ve bu ürünler dağınık bir şekilde birçok blog tarafından incelenip kaleme alınıyordu. Ancak bu tür ürünlere meraklı olanların takip edebileceği ortak bir yer bulunmamaktaydı. İşte bu ilk sorundu.

Bu yeni ürünler piyasaya çıktıkça ürünler hakkında konuşulabilecek ve feedbackler verilebilecek bir kaynak yoktu. Ben bir blogta yorum olarak fikrimi yazarken bir başkası başka bir blogta yazıyordu ve ürünler faydalı bir şekilde etkileşime geçilerek değerlendirilemiyordu. İşte bu da ikinci büyük sorundu.(*)

Product Hunt'ın yaratıcıları tüm bu sorunları iyi gözlemlemiş olacaklar ki çok kısa bir süre içerisinde tüm dünyanın tanıdığı bir girişim oldular.

Gelelim Türkiye'ye...

Ben Türkiye'deki internet girişimciliği ekosistemini az gelişmiş buluyorum. Girişimcilikle ilgilenen kişilere destek veren kuruluş ve kişi sayısı son derece az. Bu da girişimcilerin beslenme kaynağı sayısını düşürüyor. O yüzden Product Hunt vari bir çalışma Türkiye'de kısa sürede hızlı bir çıkış yapabilir, benden söylemesi.

Highbrow ve Fedora

e-öğrenme


HighBrow

Fedora


 

Geçtiğimiz yıllarda e-eğitim konusunda umut besleyebileceğimi düşündüğüm bir girişim hayata geçmişti. Eylül 2013'te start verilen 2.5 milyon TL'lik sermayeli bu girişim Tablet Seminerler, Hasan Aslanoba'nın yapmış olduğu yatırımla adından sıkça bahsettireceğe benziyordu. Ancak bu girişimin online eğitime geçememesi sonunun başlangıcı oldu ve geçtiğimiz yıl battı.

Türkiye'de e-eğitim işi bir türlü tutmuyor. Sebebi ise bu işe girişenlerin girişimci değil de eğitimci olması. Kendisini ve 3-5 eğitimciyi videoya kaydeden herkes içgörüsü olmayan, saçma sapan siteler açıyor ve insanların gelip o videoları izleyebileceğini düşünüyor.

Sonuç: 1 lira bile kazanamadan batış.

Ben, gümbür gümbür gelen bir e-eğitim sitesinin piyasayı çok kolay domine edebileceğini düşünüyorum. Bu site "kendi dersini kendin anlat" tarzında bir site de  olabilir, günlük 5 dakikanızı alan sınıf ya da videolardan oluşan bir site de.

E-eğitim konusunda 2 girişim hoşuma gidiyor. Bunlar Highbrow ve Fedora. Ancak bu girişimler henüz yeni emekleme döneminde oldukları için Türkiye'ye girmeleri zor gibi gözüküyor. Bu iki girişimdeki içgörülere ve daha önce bu konuda yapılan hatalara iyi bakmak, irdelemek gerek. Sonrasında elde edebileceğiniz fikirlerle bu boş alanda güzel işler çıkartabilirsiniz.

 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir