2013 Yılında Teknolojinin Kazananları ve Kaybedenleri

2013 yılı teknoloji için yine hızlı yıllardan biri oldu. Özellikle Tumblr, Nokia gibi şirketlerin yaptığı geri dönüşler ve bazı efsanelerin çöküşe giden süreçleri ile yine ilgi çekici bir yılı geride bıraktık.

Tumblr'ın 1.1 milyar dolara Yahoo! tarafından satın alınması, Snapchat'in her geçen gün artan popülaritesi ve Facebook'un yaptığı teklifler bu senenin önemli gelişmelerindendi. 

Google'da bu yılın kazananları arasında önemli bir yerdeydi. Özellikle Google Glass ile yarattığı "buzz" ile herkes tarafından konuşuldu ve geleceğe yönelik beklentileri artırdı.

Tabi yılın kazananlarının yanında Myspace ve Blackberry gibi bir döneme damgasını vurmuş efsanelerin yıl içindeki dramatik düşüşleri teknolojinin değişim hızının büyüklüğünü bizlere kanıtlıyor.

Dilerseniz sizler için oluşturduğumuz  listelere göz atalım.

2013 Yılının Kazananları

twitter-halka-arz-edilecek-mi

Twitter

Twitter için 2013 yılı borsaya kote olarak kendisini kanıtladığı bir yıl oldu. Facebook'un IPO'su sonrası sosyal sitelerinin halka arzlarına olan ilgi artsa da, Twitter Facebook'un yarattığı gibi bir etki yaratamadı. Facebook'un halka arzından yaşananlar ve ardından hisselerin fiyatlarının dramatik düşüşü ile kıyaslanan Twitter, belirlediği 26 dolarlık giriş fiyatı ile de hem eleştirildi hem övüldü. Ancak kısa sürede hisse fiyatları yükselen Twitter şu anda 55 dolar civarında ve Facebook'u geçmiş durumda.

2013 yılında halka arz öncesi Twitter için bir diğer önemli gelişme de, Ocak ayında Vine'ı bünyesine katmasıydı. Bugün önemli ölçüde kullanıcısı olan Vine'dan sonra Instagram'ın da video seçeneği getirmesi ile burada Twitter'ın yaptığı ilk hamlenin önemi ortaya çıkmış oldu.

 google-glass-hd-wallpaper

Google

Google tartışmasız teknoloji dünyasının en inovatif şirketlerinden biri. Her yıl yaptıkları ile konuşulan şirket, bu yıl ortaya attığı yeni bir proje ile tüm dikkatleri üzerine çekti. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz dijital gözlüklerin artık gerçek olabileceğini, Glass projesi ile ortaya koyan Google, ürün henüz resmi olarak pazara çıkmamasına rağmen bu yıl hakkında en çok konuşulan şirketlerden biri oldu.

Google aynı zamanda 2013 yılında Android ile mobil işletim sistemi pazarındaki payını %80 gibi önemli bir orana yükselterek, iOS ile arasındaki uçurumu artırdı.

 mirosoft-nokiayı-satın-alıyor

Nokia ve Microsoft

Microsoft yıl içerisinde Finlandiyalı ünlü cep telefonu markası Nokia'yı 7.2 milyar dolara satın alarak yılın önemli satın almalarından birini gerçekleştirmişti. Bu satın alma ile önemli know-how ve patentlerin sahibi olan Microsoft, Nokia'yı içinde bulunduğu buhrandan çıkarmak üzere kolları sıvadı. Çalışmalarının karşılığını önemli pazarlarda kazandıkları paylar ile alan iki şirket, özellikle Windows telefonlarındaki ürün gamını genişleterek Latin Amerika pazarında 2. sıraya yerleşti.

 snapchat-facebook

Snapchat

Snapchat belki hala ülkemizde yaygın değil ancak ABD'de fotoğraf ve video ile gerçekleştirilen sohbet uygulaması olarak özellikle gençler oldukça popüler. Her gün 400 milyon resmin işlendiği ve gönderildiği Snapchat, en son Facebook'un yaptığı 3 milyar dolarlık teklifi reddetmesi ile gündeme gelmişti. Hatta Google'ın yaptığı söylenen 4 milyar dolarlık teklifi de reddeden Snapchat, gelecek yıl alacağı yatırımlar ile değerini daha da artıracak gibi gözüküyor.

yahoo-tumblr3

 

Tumblr

Yahoo'nun 1.1 milyar dolara satın aldığı Tumblr ve kurucusu David Karp yılın kazananları arasında yer almayı hak etti. Tumblr'ın derin bir nefes alıp, bir üst seviyeye çıkmasına olanak sağlayabilecek olan bu satın alma sonrası yeni yılda özellike Tumblr ve Twitter arasında bir çekişme bekleniyor.

Yahoo ve Tumblr kullanıcı sayıları ve güncellemeler hakkında herhangi bir rakam paylaşmasa da, geleceğe yönelik olarak Tumblr'dan daha agresif hamleler bekleniyor.

 

1385949215000-AmazonPrimeAir

Bonus: Playstation, Xbox ve Amazon

Bir yıl boyunca geliyorlar,gelicekler, geldiler diyerek beklenene PS4 ve Xbox One kış başında satışa sunuldu. Xbox One'ın 499, PS4'ün ise 399 dolardan satışa çıktığı bu yüksek rekabetli pazarda iki şirkette 24 saat içerisinde sattıkları 1 milyondan fazla konsol ile yılın kazananları listesinde yer aldılar.

2013 yılı sonuna doğru Jeff Bezos'un katıldığı bir TV programında ortaya attığı insansız hava araçları ile teslimat iddiası, tüm dünyayı yerinden oynattı. Amazon'un çok fazla konuşulmasını sağlayan bu çıkış, sektörü de heyecanlandırdı. Bu konuda eBay CEO'su, Bill Gates gibi önde gelen isimler de görüş belirterek,  Bezos'un başlattığı bu tartışmaya katılarak Amazon'un sosyal medyada çok fazla konuşulmasını sağladı.

2013 Yılının Kaybedenleri

justin_timberlake_myspace_a_l

Myspace

Yeni tasarımı, yeni marka stratejisi ve yeni yüzü Justin Timberlake ile biraz çabalasa da, beklentileri karşılayamayan MySpace yılın kaybedenleri arasındaki yerini aldı. Müzik dünyasına odaklanmış olan site, son dönemde kullanıcıların müzik dinledikleri ve takip ettikleri mecraların değişmesi nedeniyle bu stratejiden vazgeçti. Myspace daha orjinal ve farklı bir platform oluşturmuş olmasına rağmen yine de gençleri kendine çekmeyi başaramadı.

 

9b350__samsung-logo-booth_6

Samsung

Samsung her geçen yıl akıllı telefon pazarındaki payını artırsa da, yeni tanıttığı Galaxy Gear akıllı saati ile pek de istediği etkiyi yaratamadı. Galaxy Gear çok büyük potansiyele sahip olsa da, şu anda  sunduğu yetenekler ve fiziksel görünümü ile henüz bu teknolojinin emekleme evresinde olduğunu gösterdi. Yüksek bir fiyatla, yaklaşık 299 dolara satışa çıkan Gear'ın kaybettiği bir diğer noktada bu oldu.

 

Blackberry Makeover

BlackBerry

BlackBerry 2013 yılında da çırpınmaya devam etti. Satışlarının istenen seviyeye gelmemesi sebebiyle CEO'su Thorsten Heins'in görevine son verdi. Ardından BBM'i tüm platformlara uygulama olarak sundu. Satılacağı üzerine çok söylentiler çıktı ve şirketin Kasım başında Fairfax Financial Holging'in 4.7 milyar dolarlık teklifini kabul etmeye yakın olduğu belirtildi.

barnes-and-noble-nook-and-books

 Barnes & Noble

Her geçen yıl daha da alevlenen tablet firmaları arasındaki rekabet, Barnes & Noble'un bu yıl çıkardığı Nook e-reader'ı ile hareketlense de, cihazın satışları %20 oranında düştü. Daha sonra yeniden dizayn edilen Nook Glow Light e-reader'ı piyasaya süren firma yine umduğunu bulamadı ve CEO William Lynch ki şirketin dijitalleşmesinde önemli bir rol oynamıştı, Barnes & Noble'den istifa etti.

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir